Limondan bitter çikolataya…

Havaların buz kestiği, yağışların etkisini artırdığı bu kasvetli kış günlerinin yıpratıcı etkilerinden özellikle de yüzümüzü korumamız çok zor oluyor. Üstelik bir de sıcak yaz günlerinde bilinçli davranmayıp güneşin zararlı ışınlarına yüzümüzü teslim ettiysek, yıpranma, kuruma, kırışıklıklar ve lekelenmeler derken cildimiz çok daha hızlı yaşlanabiliyor. Ancak yine de umutsuzluğa kapılmaya gerek yok.

Haberler 08.12.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal, salkl ve dengeli beslenmeyle özellikle de cilt dostu besinler sayesinde cildi yeniden canlandrmann mümkün olduunu belirterek Cildimizde ypranmann hzla artt bugünlerde dardan uygulanan dermokozmetik ürünlerden önce, doann mucizevi besinleriyle içeriden koruma balatmalyz. Cilt salmz ayn zamanda beslenmemizin aynasdr. Salkl ve dengeli beslenmek çok önemli. Baz besinlerle de cilt onarmnz artrabilirsiniz diyor.

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal, k souunda cildimizi canlandrmaya katk salayan 10 besini anlatt

Su

Souk hava ne yazk ki su içme ihtiyacn azalttndan cildimiz, souk hava ve rüzgarn yan sra bir de yetersiz sv almndan dolay kuruyor! Cildi nemlendirmeye önce içerden balayn. Bunun için de, su içmek için susamay beklemeyin. Cildin yeterli nemini salayabilmesi için her gün kilo bana 30 ml su içmeye özen gösterin. Örnein 70 kg. olan bir kii günde yaklak 2100 ml yani yaklak 2 litre su içmeli.

Somon

Somonun içerisinde bulunan astaxanthin cilt elastikiyetini artrrken, çizgilerin ertelenmesine yardmc oluyor. Omega 3 ise ypranan ve kuruyan cildin onarlmasn ve hücre zar yapsnn yenilenmesini salyor. Üstelik cilt yenilenmesi ve doku onarm için olmazsa olmaz bir bileen olan kolajen dostu olarak öne çkyor. Haftada iki gün zgara veya frnda somon tüketmeyi ihmal etmeyin.

Ispanak

A vitamini ciltte krklk oluumunu azaltmann yan sra nem kaybn önlüyor. Bir insann günlük 700-900 mikrogram A vitamini gereksinmesi bulunuyor ki, bu gereksinmeyi karlamak için günde 1 avuç kadar (yaklak kase) spanak tüketin.

Avokado

Avokadonun içerdii tekli doymam ya asitleri, cildin nemini korumada fayda salyor. Bu sayede krklk ve ince çizgi görünümünün olumasn geciktiriyor. Bunun yan sra içerdii ya asitleri sayesinde, cildin ihtiyaç duyduu A ve E vitaminleri gibi yada çözünen vitaminlerin emilimini artrarak cilt saln destekliyor.

Bitter çikolata

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal, Kakao atar damarlar genileterek cilde giden kan miktarn artrr ve bu sayede daha salkl bir cilt görünümü salar. Ayrca içerdii flavonoidler sayesinde antioksidan kapasitesi yüksek bir besindir. Ancak yüzde 70 ve üzeri bitter çikolata tüketmeye dikkat edin. Günde 20 gram (4 kare büyüklüünde) bitter çikolata tüketimi yeterlidir diyor.

Yeil çay

Yeil çay içerisindeki antioksidanlar, ciltte krma ve yalanmaya neden olan serbest radikallerin oluumuyla savaarak cildi koruyor. Günde 2 fincan yeil çay tüketmeyi ihmal etmeyin. Ancak yüksek tansiyon probleminiz varsa tüketmeden önce mutlaka doktorunuza dann. Aksi halde tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilir.

Ceviz, fndk, badem

E vitamini en önemli antioksidanlardan biri ve cildi zararl UV nlarna kar koruyucu özellie sahip. Ayrca cildin nem dengesini korumasna da katk salyor. Badem ve fndk içeriindeki E vitamini ve ceviz ise özellikle içerdii Omega 3 sayesinde ciltte oluan tahribatn onarlmasna ve cildin yenilenmesine destek oluyor. Her gün yaklak 1 çay barda kark kavrulmam ceviz-fndk -badem tüketmeye özen gösterin.

Krmz orman meyveleri

Antioksidan kapasiteleri en yüksek besinlerden olan böürtlen, yaban mersini, ahududu gibi orman meyveleri, cildi serbest radikallerin zararl etkilerinden koruyor ve bu sayede hücre zar yapsn destekleyerek yalanmay geciktiriyor. Günde 1 avuç krmz orman meyveleri tüketmeyi ihmal etmeyin!

Havuç

A vitamini sadece gözler için deil cilt için de elzem bir vitamin! Ayrca havucun içeriindeki retinoller, akne ve cilt lekeleri tedavisinde kullanlan balca bileenlerden biri. Günde 1 adet havuç yiyerek cilt lekeleri ve sivilce oluumu ile savaabilirsiniz.

Limon

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal, C vitamini bilinen en büyük antioksidanlardan biridir. Limon, greyfurt, portakal, kivi gibi C vitamini kaynaklar hem yazn günein zararl etkilerinin verdii hasar hem de UV nlarnn yaratabilecei cilt hasarlarn azaltmada etkilidir. Bu etkisini ise serbest radikallerden cildi koruyarak yapmaktadr. Ayrca cildin elastik yapsnn korunmas ve cilt yenilenmesinde önemli olan kolajen yapmn destekleyerek, krklk oluumunu ve cildin yalanmasn geciktirir. Günde 75-90 mg C vitamini tüketmeye özen gösterin. Bunu 1 mandalina+ 1 limon veya 2 mandalina veya 1 mandalina+ 1 portakaldan salayabilirsiniz. Ayrca gün içerisinde yiyeceiniz taze sebze ve meyvelerin çou da C vitamini içermektedir diyor.

Ana Sayfaya Git