Lise öğrencilerinde 20’lik dişlere dikkat!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, aileleri uyardı: “Ergenlik yaşının düşmesi ile birlikte 20’lik dişler lise çağında çıkmaya başladı. Okulların açılması ile birlikte ağız ve diş bakımı ihmal edilmeye başlanıyor. Çocuklara günde üç defa dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandırın.”

Haberler 02.10.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Az, Di ve çene Cerrahisi Uzman Dr. Nihat Tanfer, sonbaharda okullarn açlmas ile birlikte örencilerin ve ailelerin dikkat etmesi gerekenleri anlatyor:

Sonbahar, özellikle az ve di sal için önemli bir mevsim. Okullarn açlmasyla birlikte çocuklarmz tatil döneminden çkp, farkl bir yapnn içine giriyorlar. Bu arada bu çocuklarn tatilde yaam olduklar rahat ve konforlu ortam birden bire disipline dönüüyor. Beslenmeleri ve yaam ekilleri deiiyor ve daha da önemlisi sonbahar ile birlikte metabolizma deiiyor.

D ETLER DAHA SIK KANIYOR

Metabolizmann deimesi özellikle di etlerinde ve dilerde belirli bir takm deiiklere sebep oluyor diyen Az, Di ve çene Cerrahisi Uzman Dr. Nihat Tanfer, Özellikle di etleri kanamaya daha müsait hale geliyor. Yazn daha salkl beslenen çocuklar, okullardaki kantin ve benzeri yerlerden, dilerinde daha büyük problemlere sebep olan besinleri yiyip içiyorlar. Asitli içecekleri ve ekerli attrmalklar birbirlerinden özenerek daha sk tüketiyorlar. Bundan dolay di çürüklerinde art oluyor, iyi frçalanmad zaman di etlerinde kanama oluyor. Okul aralarnda çocuklar dilerini frçalamyorlar ve bu sebeple di eti sorunlar ne yazk ki artyor dedi.

ÖLE YEMEKLERNDEN SONRA DLER FIRçALANMALI

Tanfer, Okul stresine bal olarak özellikle lise çana gelmi olan gençlerde, 20 ya diiyle ilgili problemleri de sonbaharla birlikte artyor. Okul döneminde çocuklarmza öle yemeklerinden sonra di frçalama alkanl kazandrmamz önemli. Özellikle sonbahar döneminde ailelerin çok dikkatli olup sabah kahvaltsndan sonra ve akam yatmadan önce çocuklarnn di frçalamalarna dikkat etmeleri lazm. Sonbaharla birlikte okullarn açlm olmas, çocuklarda genel salk sisteminin bozulmasna da sebep olabiliyor; çok daha çabuk hastalanabiliyorlar. Bu, vücuttaki baklk sisteminin zayflamasna ve bu zayflayan baklk sisteminin sonucunda da daha baka hastalklara sebep olabiliyor. Bu hastalklarda kendini di ve di etlerinde gösteriyor; di eti kanamalar, az kokular, di skmalar ve buna bal olarak çene problemleri okullarn açlmasyla beraber daha sk görülmeye balanyor dedi.

GÜNDE Üç KERE FIRçALASINLAR

Eskiden 20 ya dileri, 20 ya ve sonrasnda çkmaya balard diyen Az, Di ve çene Cerrahisi Uzman Dr. Nihat Tanfer, Artk erken ergenlikler balad. 12 yanda balayan ergenlik dönemi 8-9 yalarna indi. Buna bal olarak 20 ya dileri de erken yalarda; ortaokulun son snfndan lisenin dört yllk süreci arasnda çkmaya balad. O yüzden ailelerin bu konuda daha dikkatli olmas gerekiyor. Özellikle ergenlik dönemine gelmi olan gençlerin, dilerini günde üç kere frçalamasnda fayda var diyerek aileleri uyard.

Ana Sayfaya Git