Lohusa depresyonu tehdit edici!

Yeni doğum yapan annelerin yüzde 70’inde görülebilen lohusa depresyonu ile ilgili Uzman Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, "Tedavi edilmezse ciddi sonuçlara sebep olabilir" dedi.

Haberler 20.12.2021 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Dünyaya bir bebek getirmek mutluluk verici bir olay olsa da özellikle annenin yaamn zorlatran ve stres oluturan bir yönü de var. Bu nedenle birçok kadn, anne olduktan sonra hafif hüzün ve kayg hissediyor ve ruh halinde önemli deiiklikler yaayabiliyor. Uzman Psikolou Tuçe Denizgil Evre, normal durumlarda yedi veya on gün içinde kendiliinden düzelmesi beklenen bu belirtilerin devam etmesi halinde lohusa depresyonuna iaret edebileceini söyledi.

Tuçe Denizgil Evre, Lohusa depresyonu doumdan sonraki ilk alt hafta içinde sinsice balar ve birkaç ay içinde düzelir fakat bir veya iki yla kadar da sürebilir. Bu depresyonun birden çok nedeni vardr. Gebelik döneminde yükselen östrojen ve progesteron yani adet döngüsü ve hamilelii koruyan cinsiyet hormonu düzeylerinin doumla birlikte ani dümesi veya geç balangçl doum sonras depresyonda tiroit bozukluklar rol oynayabilir. Ayrca B9 vitamini de doum sonras depresyonda etkili olabilir ifadesini kulland.

Lohusa depresyonu 2 yla kadar sürebilir

Annelerin yüzde 50si ila yüzde 70inde görülen lohusa depresyonunun yaklak iki ay devam ettiini söyleyen Psikolog Tuçe Denizgil, annenin doum sonras ruhsal durumundaki deiikliklerle ilgili unlar söyledi:

Yeni annenin kafas çok karktr. Sk sk gözleri dolar, dikkatini bir türlü toplayamaz, derin derin iç çekme durumu yaayabilir ve vücudundaki her noktann ardn hisseder. Doum sonras hüzün olarak adlandrlan bu durum normal olarak kabul edilmektedir. Bir hafta veya on gün içinde anne bebeine ve yeni ortamna uyum salamaya balayacak, nasl davranmas gerektiini yava yava örenecektir. Annelik konusunda deneyimli olmayan kadnlar için ilk dönemlerde yaknlarndan alacaklar destein önemi çok büyüktür. Hamileliini zor geçiren veya düük tehdidi yaayan veya zorlukla hamile kalm anneler sahip olduklar bebeklerini her an kaybedeceklerini düünerek gergin, kaygl ve telal olabilir.

Lohusa depresyonuna neden olabilir

Lohusa depresyonunun neden olduu psikolojik nedenlere de deinen Tuçe Denizgil Evre, doum yapan tüm kadnlarda hormonal deiiklikler olmasnn yannda psikiyatrik bozukluklarn da gözlemlenebileceini, stres, kiiler aras ilikiler ve sosyal destek alm ile balantl olarak doum sonras deiiklikler yaanabileceini belirtti.

Hayatlarn kendilerinden çok d faktörlerin yönettiini düünen annelerin doum sonras depresyon açsndan daha yüksek risk grubunda olduunu söyleyen Psikolog Tuçe Denizgil Evre, doumdan sonraki üç gün içinde hormonlarn hamilelik öncesi seviyeye geldiini, kimyasal deiikliklere ilave olarak bebek sahibi olmakla ilikili olan sosyal ve psikolojik deiikliklerin de depresyon riskini artrdn ifade etti.

Lohusa depresyonunun belirtileri

Açklamalarna lohusa depresyonunun belirtileri ile ilgili devam eden Psikolog Tuçe Denizgil Evre, iddetli hüzün ya da boluk duygusu, duyarszlk, ar yorgunluk, enerji eksiklii ve bedensel yaknma gibi durumlarn doum sonras yaanabilecek depresyon belirtileri olduunu kaydetti. Ayn zamanda aile, arkada veya keyif veren etkinliklerden uzak durma, bebeini yeterince sevmedii inanc ya da bebein beslenmesi ve uykusu ile ilgili duyulan endieler ile bebee zarar verme korkusunun depresyon belirtisi olabileceini söyledi.

Anneler konsantrasyon güçlüü, bellek zayfl, psikomotor hareketliliinde art, yerinde duramama, endie, sinirlilik, snrllk, bulant, kendiliinden alama ve panik atak, itahszlk, kilo kayb, uykusuzluk, bebekle ilgilenmek istememe ya da bebei öldürmek isteme gibi durumlar yaayabilir diyen Psikolog Tuçe Denizgil Evre, ayn zamanda mutluluk yerine çökkün duygulara sahip olmaktan gelen suçluluk duygusu, ilgi ve istek kayb, depresif ruh hali, haz kayb, deersizlik hissi, umutsuzluk, acizlik duygusu ile ölüm veya intihar düüncelerinin de seyredebileceini kaydetti.

Doktor kontrolünde ilaç kullanabilir

Lohusa depresyonunun kadndan kadna semptomlarn iddetine ve tipine göre farkllk gösterdiini söyleyen Psikolog Tuçe Denizgil Evre, depresyon ilaçlar veya eitim içi bir destek grubuna katlmn tedavi seçenekleri arasnda olabileceini söyledi. Evre, Emziren anne depresyonda ise doktor kontrolünde ilaç kullanabilir dedi.

Tedavi edilememi lohusa depresyonunun anne ve bebek için tehlikeli olabileceini söyleyen Psikolog Tuçe Denizgil Evre, hamilelik sonras depresyon yaayan annelerin mutlaka profesyonel bir yardm almas gerektiini belirtti. Psikolog Denizgil Evre, Yeni doum yapan anneler günlük durumlarla baa çkamyor, kendisine veya bebee zarar vermeyi düünüyor ve günün çounu ar endieli, korkmu veya panik halinde geçiriyorsa mutlaka profesyonel bir yardm almaldr. Lohusalk döneminde annenin yannda anlayl, tecrübeli ve destek salayabilecek bir yetikin gereklidir. Anne, bebekle birlikte e ilikilerinin yeniden ekillenecei, duygusal skntlar gündeme gelebilecei konusunda önceden bilgilendirilmeli, bunlarn geçici olaca yönünde telkin edilmelidir ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git