Lohusa depresyonuna karşı spor tavsiyesi

PSİKİYATRİ Uzmanı Dr. Şahut Duran, doğum yapan annelere, lohusa sendromuna karşı günde en az yarım saat spor yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Haberler 30.01.2017 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Psikiyatri Dernei Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Psikiyatri Uzman Dr. ahut Duran, kadnlarda doum sonras görülen lohusa depresyonuna dikkat çekti. Kadnlarn normal dönemde de erkeklere göre depresyona 2-3 kat daha yatkn olduunu vurgulayan Duran, öyle dedi:

Gebelik ve doum; kadnlarn fizyolojisini çok hzl bir ekilde deitiren bir dönemdir. Fizyolojik olarak vücuttaki hormonlar deiiyor, sosyal durumuna bakldnda da artk bir anne oluyor. Psikolojik olarak sorumluluk hissi ciddi bir problem yaratabiliyor. Doum sonras dönemlerde bu deiikliklerle paralel olarak psikolojide de sorunlar yaanabiliyor. Bunlardan en sk görüleni doum sonras yaanan doum hüznü ad verilen bir deiimdir. Bu kadnlarn yüzde 50-60nda görülüyor. Doumdan sonra iki hafta sürüyor.

ERKEN YATA DOUM VE çOK çOCUK, RSK ARTIRIYOR

Ancak lohusa depresyonunun daha tehlikeli olduunu kaydeden Dr. Duran, öyle devam etti:

Kadnlarda depresyonun en riskli olduu dönemler dourganlk ve doum sonrasdr. Hayattan zevk alamama, karamsarlk, isteksizlik, ilgi kayb, itah kayb, uyku bozukluu gibi belirtiler görülüyor. Buna benzer kayglarn yannda da korkular geliiyor. çocua zarar verme korkusu, bakamama korkusu, yetersizlik duygular yaanabiliyor. Bunun yanndan doum sonras piskoz da yaanabilir. Bunda gerçei deerlendirme yetisi kayboluyor. Alg bozukluklar, hezeyanlar, olmayan bir eyi olmu gibi görebiliyor. çocuun kendisinden olmadn düünme gibi eyler hissedebiliyor. Depresyon ve piskoza yatknl olanlarda risk daha fazladr. Erken yalarda doumda ve çok fazla çocuk yapanlarda doum sonras depresyon riski artyor.

Depresyonun ilerlemesi durumunda intihar ve çocua zarar verme riskinin de arttn kaydeden Duran, bu durumda kiinin hastaneye yatrlarak tedavi edilmesi ya da ilaç tedavisi uygulanmas gerektiini söyledi.

Kadnlarn doum sonrasnda yaad skntlar gizleme davran içine girebildiklerini belirten Duran, kiinin kendini farkl göstermeye çaltn dile getirdi. Kadnlarn doum sonras depresyondan korunmas için sosyal olarak desteklenmesi gerektiini kaydeden Duran, annelere spor yapmalarn tavsiye etti. Dr. Duran, unlar ekledi:

Düzenli spor ve yürüyüler yaplmal. Depresyonda ilgi kayb, hareket azl görülür. Spor adrenalini, endorfini artryor. Mutluluk hormonlarnn salglanmasn salyor. Psikolojik olarak da pozitif etkisi olduunu biliyoruz. Günde yarm saatlik ya da bir saatlik yürüyüün ruhsal açdan pozitif katks oluyor. Depresyondan korunma ve depresyonda olan kiinin depresyondan kurtulmas açsndan yardmc oluyor. Tek bana tabiki yeterli olmaz. Ama ilaç kullanyorsa bir de spor yapyorsa daha etkili olur.

Ana Sayfaya Git