Lohusalık Döneminde Bu Önerilere Dikkat!

Hamilelik ve doğum doğanın kadına sunduğu inanılmaz bir deneyim. Ancak yeni bir canlının dünyaya geldiği bu dönemin her aşaması son derece önem taşıyor. Üstelik bu süreç sadece hamilelikle de sınırlı kalmıyor. Gerek anne, gerekse bebeğin sağlığı için doğumdan sonraki 6 haftayı kapsayan lohusalık dönemine de dikkat etmek gerekiyor. Bu süre, annenin vücudunun toparlanması, plasentanın çıktığı rahim içindeki yerin iyileşmesi, kanamanın giderek azalarak bitmesi ve annenin hamilelik öncesi haline daha çok yaklaşması anlamına geliyor.

Haberler 20.06.2018 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Emine Özel Tahan, hamilelik ve doumun ne kadar olaan ve doal durumlar olsa da dikkat edilmezse annenin baz sorunlar yaayabileceini belirtiyor. Peki bu döneme neden ayr bir önem verilmeli? çünkü hem doum, hem de doum sonrasnda anne, akcierine pht gitmesinden ciddi enfeksiyonlara kar birçok riske kar açk oluyor. Üstelik, doum sonrasnda sütün tam olarak boaltlamamasna bal sorunlar ya da emzirme hatalarna bal, meme ucunda yaralar ortaya çkabiliyor. Bununla birlikte annenin enerjisinin bebek için de yeterli olmas gerektii gerçei nedeniyle lohusalk döneminin üstesinden gelmek her zaman çok kolay olmayabiliyor.

Halk arasnda da 40nn çkmas denilen bu 6 haftalk dönem içinde dikkat edilmesi gerekenleri Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Emine Özel Tahan, öyle sralyor...

Her frsatta dinlenin

Günlük iler ve bebein bakm srasnda kendinize dinlenme frsatlar yaratmaya çaln. Bu dönemde aile büyükleri ya da yaknlarnzdan yardm isteyin. Bebeiniz uyuduunda siz de uyumaya çaln.

Salkl beslenmeye dikkat edin

Beslenmenin hem siz hem bebek için büyük önem tadn unutmayn. Kalorisi yüksek besinler yerine salkl ürünleri tercih edin. Yeterli protein aldnzdan de emin olun. Ara öünlerde salkl attrmalklar tüketin. Tam aksine gebelikten kalan fazla kilolardan kurtulmak için acele etmeyin ve bu nedenle eksik beslenmeyin.

Mümkün olduunca egzersiz yapn

Hareket etmenin kilo kontrolünden depresyondan korunmaya kadar birçok faydas bulunuyor. Ancak ar kaldrmak, uzun süre ayakta durmak gibi zarar verecek hareketlerden ziyade, bebekle yürüyüe çkmak gibi hem bedeninize hem de ruhunuza iyi gelecek egzersizleri tercih edebilirsiniz.

Sütünüzün yetmeyeceinden endie etmeyin

Lohusalk döneminde çevrenin basksyla erbetli kalorisi yüksek ürünlerle sütün artrlmaya çallmasnn hala yaplan en yanl uygulamalardan birini oluturduunu söyleyen Dr. Emine Özel Tahan, Doumun hemen sonrasnda hem annenin deneyimsizlii hem de bebein tam olarak emme ilemini gerçekletirememesi nedeniyle daha az süt gelebiliyor. Ancak zaman içinde üretim artyor. Aslnda sütün artrlmas suyla ve yeterli protein almyla ilgili, özellikle çok kalorili beslenmenin faydas bulunmuyor. Bu nedenle süt üretimi için ar miktarda kalori almak gerekmiyor. Günlük olarak önceki dönemlerdeki beslenme düzenine göre 500 kalorilik bir art hem sizin hem de bebein salkl kalmasnda yeterli olur. Ayrca bol miktarda sv tüketilmelidir diyor.

Scak oturma banyosu yapn

Normal doum sonras perine bölgesinin bakm, oturma banyolar, hemoroid ve kabzlk gibi sk görülen problemlerin tedavisinin salanmas ve ar kesici ihtiyacnn ihmal edilmemesi de önem tayor. Bu nedenle antiseptikli oturma banyolaryla enfeksiyonlardan korunabileceiniz gibi rahatlama da salayabilirsiniz.

Emzirme eitimi aln

Emzirmenin hem bebek hem de anne için vazgeçilmez olduunu unutmayn. Ancak doru emzirme için mutlaka gerekli eitimi aln. Bu sayede meme ba yaralar ya da yanl oturmaya bal postür bozukluklarnn da önüne geçebilirsiniz.

Süt ateine kar önlem aln

Süt kanallarnda genileme ve ilk haftalarda fazla miktarda süt üretimine bal bazen süt atei görülebiliyor. Bu durumda gerekirse süt pompas ile göüsler boaltlarak rahatlamaya çaln.

Süt kanallarn boaltn

Bebein sk emzirilmesine karn bu dönem içinde hem süt miktarnn fazla olmas, hem de bebein tamamn boaltamamas nedeniyle memede sertlikler olabiliyor. Bu duruma kar önlem alnmazsa enfeksiyon gelime riski bulunduu için sütü elle veya pompa yardm ile boaltarak depolayabilir, emzirme ya da göüsleri boaltma öncesinde lk du alabilirsiniz.

Vajinal aknt ve kanamaya dikkat edin

Doum sonras 6-8 hafta kadar kanama devam edebiliyor ve bu süre boyunca vajinal ilaçlarn kullanm ve cinsel ilikiden kaçnmak gerekiyor. Ancak kanamann ar olmas ya da kokulu bir aknt enfeksiyona iaret edebilecei için mutlaka hekime bilgi vermek gerekiyor.

Doum sonras depresyonunu (baby blues) gözden kaçrmayn

Ar yorgunluk ve tükenmeye bal ya da yaanan hormonal deiime paralel olarak doum sonras depresyon yaanabiliyor. statistiklere göre bu dönemde annelerin yüzde 70-80inde lohusalk üzüntüsü denilen durum, yüzde 10-13ünde ise lohusalk depresyonu görülüyor. Bu durumda annelerin kendilerini çaresiz hissedebildiini söyleyen Dr. Emine Özel Tahan, Sorunun daha da ilerlemesinin ve depresyonun önüne geçmek için sosyal destek çok önem tayor. Özellikle bebein bakm srasnda size destek olabilecek birilerinden yardm aln ve mutlaka uzman bir hekimle birlikte çözmeye çaln diyor.

Ana Sayfaya Git