Lokmanızı en az 15 kere çiğneyin

Hızlı yemek tüketiminin kötü bir beslenme alışkanlığı olduğunu belirten uzmanlar, başta sindirim sağlığı olmak üzere genel sağlık üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlara göre hızlı yemek yerken besinler tam olarak çiğnenmeden yutuluyor ve sindirim süresi uzuyor. Beyne giden sinyaller daha geç tokluk hissi oluşturuyor. Bu durum da daha fazla yemeye ve kilo artışına yol açıyor.

Haberler 25.02.2021 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Özden Örkçü, hzl yemek yeme alkanlnn zararlarna dikkat çekti.

Yemek yemek bir yar deildir ve yemein sonunda ilk bitiren için herhangi bir ödül yoktur diyen Özden Örkçü, Hzl yemek yeme davranlar, daha sonrasnda sizde hzl yeme alkanl olarak kalabilir. O nedenle masada yemeinizi ilk bitiren her zaman sizseniz, yavalamak yerinde olacaktr. Yemeinizi ne kadar hzl yiyorsanz, ne yediinize o kadar dikkat vermiyorsunuz demektir. Yemei aznza alp yutmak, yemek yemek anlamna gelmez, azda diler, dil ve çineme ile sindirimin balad bir eylemdir. Alkanlnz deitirmek adna masada en yava yemek yiyeni bulun ve bu kiinin hzna ayak uydurmaya çaln diye konutu.

YEME HAZIRLAYAN DAHA AZ YYOR

Aratrma sonuçlarna göre yemein hazrlanma sürecinde bulunan insanlarn dierlerine göre hem daha az yemek yemekte hem de daha iyi sindirdiklerine dikkat çeken Özden Örkçü, Sebzeleri soymak veya doramak gibi ilemlerle yemeimizi hazrlamak için efor göstermemiz daha az yememize neden olmaktadr. Bu durum eer normalde çok yiyen bir insansanz ve bilinçli olarak ackmsanz, yemeinizi kendiniz hazrladnz taktirde her zamankinden daha az yiyeceinizi gösterir dedi.

HIZLI YEMEK NEDEN ZARARLI?

Hzl yemek tüketiminin farknda olmadan birçok insann yapt ama aslnda salk açsndan sakncal bir durum olduunu belirten Özden Örkçü, Kötü bir beslenme alkanl olarak nitelendirilebilecek hzl yemek yemek, bata sindirim sal olmak üzere genel sala çeitli zararlar verebilir. Hzl yemek yeme srasnda besinler tam anlamyla çinenmeden yutulur; bu da sindirim sürecinin zorlamasna neden olur. Besinler bu ekilde tüketilirken beyne giden sinyaller daha geç tokluk hissi uyandrr ve sonuçta kii daha fazla yemek yemesine ve kilo artna sebep olabilir uyarsnda bulundu.

ALIKANLIA DÖNÜNCE HASTALIKLARA DAVETYE çIKIYOR

Hzl yemek yemenin zararlarnn sadece bunlarla snrl olmadn kaydeden Özden Örkçü, Hzl yemek yeme bir süre sonra alkanlmz haline geldiinde kronik obezite ve metabolik sendrom geliimine yatknl artrr. Ar kilo da insülin direnci, diyabet ve kalp-damar hastalklar, inme gibi önemli salk sorunlarna yol açar diye konutu.

LOKMANIZI EN AZ 15 KERE çNEYN

Aratrmalarn iman kiilerde hzl yeme ile mide ve barsaklarda tokluk hormonlarnn çalmasnn bozulduunu ve doyma hissinin de ortadan kalktn gösterdiini belirten Özden Örkçü, Bu nedenle yemee balandnda her aza alnan lokmay zayflamak isteyen kii için en az 15 kere çinemesi gerektii vurgulanyor. Eer yava yeme alkanl geliirse mide ve barsaklardan tokluk hormonlar normal vücut çalma temposuna kendiliinden dönebiliyor diye konutu.

Mide ve beynin sinirsel uyarlarla açlk ve tokluk merkezlerinin uyararak, yemeyi kesmeyi ya da yemek yeme eylemini gerçekletirmeyi saladn belirten Özden Örkçü, Bu nedenle yemek yerken alnan bir lokmann mide tarafndan karlanmas ve uyarnn beyne gidip doyma merkezini uyarmas ortalama 20 dakika sürer. Hzla yenilen bir yemek, beynin doyma merkezini geç uyarr ve beyne doyma ile ilgili mesaj da geç ulatrr. Bu davran bir alkanlk haline geldiinde ise doyma merkezi uyarlmadndan daha fazla yemek yenmi olur diye konutu.

ANA ÖÜNLERDE YEME SÜRES 20 DAKKA OLMALI

Yemeklerimizi sakin ve yava yiyelim tavsiyesinde bulunan Özden Örkçü, Ne yersek yiyelim ama ana öünlerimiz en az 20 dakika sürsün. Zayflama sürecinde beyninize kaznmasn salayacanz iyi yeme alkanlklar ile hem düzenli kilo verir hem de verdiiniz kiloyu uzun süre koruma garantisini de vücudunuza vermi olursunuz diye konutu.

Ana Sayfaya Git