'Lösemi 3 yaş altı çocuklarda artıyor' uyarısı

LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, son yıllarda lösemi vakalarında artış olduğunu, özellikle 3 yaş altı çocuklarda yoğunlaştığına dikkat çekti.

Haberler 07.11.2016 - 08:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

LÖSEV Yönetim Kurulu Bakan Üstün Eze, 2-8 Kasm Lösemili çocuklar Haftas kapsamnda lösemi hastal ve LÖSEVi anlatt. Löseminin bir kan hastal ve kan hücrelerinin yapm yeri olan kemik iliinde ortaya çktn belirten Ezer, öyle dedi:

Kemik iliindeki kök hücrelerde meydana gelen anormallik, deiim sonucunda kan hücrelerinin (alyuvar, akyuvar, phtlama pulcuklar vs) hatal üretilmesine veya hiç üretilmemesine neden olur. Blast adn verdiimiz bu kötü hücreler önce kemik iliini igal eder, sonra da karacier, dalak, lenf bezleri, beyin, göz gibi dier organlara yaylarak ölümcül hale gelir.

EN çOK GÖRÜLEN BELRTLER

LÖSEV Yönetim Kurulu Bakan Üstün Ezer, hastaln en çok görülen belirtilerin, nedensiz burun ve di eti kanamalar, deri altnda noktasal kanamalar, nedensiz morluklar, lenf bezlerinde, karacier, dalakta büyüme, kanszla bal halsizlik, yorgunluk, solukluk, özellikle bacak kemiklerinde ar, görme bozukluklar, ba ars olduunu anlatt. Löseminin, çocuk ve yetikinlerde her yata görülmekle birlikte en sk 1- 8 yalar arasnda ortaya çktna iaret eden Üzer, Son yllarda lösemi vakalarnda art olmakta ve özellikle bebekler ile 3 ya altndaki çocuklarda younlamaktadr dedi.

CEP TELEFONU VE TABLET UYARISI

Nedenleri arasnda genetik yatknlklar, beslenme ve yiyecekler, çevre faktörleri ile tüm kanserojenlerin sayldn belirten Dr. Ezer, öyle devam etti:

Ailesinde lösemi veya kanser hastal bulunan annelerin, çocuklarna hamile kalacaklar günden itibaren bebeklerini düünmeleri, onlar korumaya almalar büyük önem tamaktadr. Özellikle anneler gebelikten itibaren sonsuza kadar sigara, alkol, gazl ve enerji içeceklerinden uzak durmal, kimyasal maddeler içerebilen tüm gda maddelerini beslenmelerinden çkartmaldr.

Ezer, özellikle youn radyasyon yayan cep telefonlar, tabletler, bilgisayar ve televizyonun mümkün olduunca az kullanmas ve ev ortamnda bulundurulmamas gerektiini de vurgulad.

PSKOLOJK FAKTÖRLER

Löseminin nedenleri arasnda, son zamanlarda psikolojik faktörlerin de giderek önem kazandn kaydeden Üstün Ezer, Özellikle çocuklarda ortaya çkan ani oklar, büyük üzüntüler, ar kskançlklar, depresyonlar lösemi gibi hastalklar tetikleyen faktörler. Bu konuda hem LÖSEVin geriye dönük bilimsel çalmalar hem de uluslararas yaynlar ciddi uyarlar içermektedir. Lösemi tedavi edilebilen bir hastalktr. Kemoterapi adn verdiimiz ilaçla tedaviler ile yüzde 10 vakada uyguladmz kemik ilii (kök hücre) nakilleri tedavinin esasdr dedi.

4 ALTIN KURAL

LÖSEV Yönetim Kurulu Bakan, bu tedaviler kadar önemli olan etkenleri LÖSEVin 4 altn kural olarak sralarken, çok iyi ve hatasz uygulamalar. Özellikle tedavinin hastanedeki ve ilk 1 ylndaki dengeli ve doal beslenme. Enfeksiyonlardan koruyacak hijyenik ve mikropsuz yaam. Hayata smsk balayacak, psikolojik destekler, umut ve nee içinde yaama tutunmaktr. Bizler LÖSEV olarak 1990l yllarda yüzde 20lerde olan lösemiden iyileme baarsn bugün yüzde 90larn üzerine çkarttk. Yukarda saydmz 4 altn kurala harfiyen uyduk diye konutu.

EN BÜYÜK LAç SEVG

En büyük ilaç olarak, lösemili çocuklara sevgi ilacnn sunulduuna iaret eden LÖSEV Yönetim Kurulu Bakan Ezer, Tüm bunlara karn tedavide baarsz olduumuz durumlarda doktor, eczac, hemire, psikologlar bir araya geldik ve ne yapabileceimizi düündük. O zaman sevgi adl mucizevi ilacmzn dozunu artrmaya karar verdik ve olumlu sonuçlar aldk. Bunu da lösemi tedavisinde 5inci altn kural olarak Türk tbbna yazdk. Bu 5 altn kural sayesinde, LÖSEV Lösante Lösemili çocuklar Hastanemizde yüzde 92 tedavi baarsn yakaladk ve uluslararas bilimsel kongrelerde sunduk dedi.

HEDEF YÜZDE 100 BAARI

imdi hedefin yüzde 100 baar olduunu söyleyen Üstün Ezer, LÖSEV Kentinde çocuk ve Yetikin Hastanemizde Kemik lii Nakil Merkezimiz ile olaanüstü donanml youn bakm servislerimiz ile hiçbir çocuumuzu lösemiden kaybetmemek için çalacaz. Artk lösemi deil çocuklarmz kazanacak. 2- 8 Kasm Lösemili çocuklar Haftasn ülkemize LÖSEV armaan etmitir. Milli Eitim Bakanlnca da resmi haftalar arasna alnm, tüm okullarda lösemiye dair bilgilendirme yaplmaktadr. Umarz ki sadece bir hafta deil tüm yl boyunca farkndalk yaratlr ve lösemili çocuklarmza sahip çklr dedi.

YALNIZ BIRAKMAYALIM

LÖSEV Bakan Ezer, Tedavisi 3 yl süren, saçlar dökülen, azlarnda ve tüm iç organlarnda yaralar çkan, ateler içerisinde yaama tutunmaya çalan çocuklarmzn ellerinden tutalm ve onlar yalnz brakmayalm. Biz LÖSEV olarak elimizden geleni yapyoruz ve halkmzn da balar yan sra gönüllü olarak da yapabilecekleri çok eyleri olduuna inanyoruz çarsnda da bulundu.

Ana Sayfaya Git