Madde kullanımı şizofreniye yol açıyor!

Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan, madde kullanımının sıklıkla tek başına yaşanmadığını belirterek mutlaka eşlik eden psikiyatrik bir rahatsızlığın bulunduğuna dikkat çekti.

Haberler 01.08.2017 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Madde kullanmna mutlaka bir psikiyatrik hastaln elik ettiini belirten uzmanlar, madde kullanmnn genetik yatknlk bulunmas halinde özellikle izofreni ve psikotik ataklara yol açtn söyledi. Kiiyi baml hale getiren maddelerin beyinde dopamini artrdn vurgulayan uzmanlar, Beyindeki artm olan dopamin baka birçok psikiyatrik birçok hastala sebep oluyor ki özellikle izofreni ya da bizim psikoz dediimiz hastalk beyindeki artm olan dopaminle ilikilidir diye konutu.

Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan, madde kullanmnn sklkla tek bana yaanmadn belirterek mutlaka elik eden psikiyatrik bir rahatszln bulunduuna dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan, Madde kullanmyla dier psikiyatrik hastalklar çok sklkla birlikte görülüyor. Madde kullanan kiilerin yüzde 60nda bir kayg bozukluu, yüzde 15-45 arasnda depresyon, yüzde 40 orannda da bir psikotik bozukluk ya da izofreni dediimiz bir hastalk madde kullanmna elik etmektedir dedi.

YUMURTA-TAVUK LKS VAR

Psikiyatrik hastalklardan dolay m kii baml oluyor yoksa bamllktan dolay m psikiyatrik hastalklar görülüyor eklindeki sorunun yumurta tavuk ilikisine benzediini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan, unlar söyledi:

Orada tabi çok ciddi bir yumurta tavuk ilikisi var aslnda. Bazen altta yatan psikiyatrik hastalk madde kullanmna yol açabiliyor. Bazen de madde kullanm ek psikiyatrik hastalklara sebep olabiliyor. Bazen de iki farkl hastalk, biyolojik ve genetik bir yatknlk sebebi ile birbirlerinden bamsz bir ekilde ayn zamanda karmza çkyor. Kimi zaman psikiyatrik hastalklar bireyde fark edilmeden ortaya çkmaktadr. Bireyde var olan endie bozukluu, kayg bozukluu ya da depresyon kii fark etmeden ortaya çkt için kii bu duygularla ya da düüncelerle ba etmek adna madde kullanmaya yönelebiliyor.

MADDE KULLANIMI DOPAMN ARTIRIYOR

Bamlln bütün türlerinde bu durumun geçerli olduunu ama özellikle madde kullanmnda çok daha önemli olduunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan, çünkü uyuturucu madde dediimiz maddeler beyinde dopamini arttryor. Beyindeki artm olan dopamin baka birçok psikiyatrik birçok hastala sebep oluyor ki özellikle izofreni ya da bizim psikoz dediimiz hastalk beyindeki artm olan dopaminle ilikilidir. Son dönemde yaplan bütün çalmalarda izofreni hastalarnn yarsnn geçmi ergenlik dönemlerinde maddeyle tanm ve kullanm kiiler olduu tespit edildi diye konutu.

TEK DOZ KULLANIMI ATAA SEBEP OLABLR

Kiide psikiyatrik bir hastala yönelik olarak genetik bir yatknlk var ise kullanlan maddenin bir kez bile kullanlmas halinde o hastaln ortaya çkmasnn hzlanabileceini belirten Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan, Aslnda bir tür tetiklemeye sebep oluyor eer o kiide genetik bir izofreni yükü varsa tek doz madde kullanm o kiinin birden bire psikotik atak ya da izofreni ata geçirmesine sebep olabilir uyarsnda bulundu.

Geçmi hayat aacndaki herhangi bir kiide hastalk öyküsünün elbette çok önemli olduunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan, Kiinin birinci derece akrabalarnda izofreni öyküsü var ise o kiinin topluma göre izofreni olma riski zaten birkaç kat artyor. Uyuturucu madde bunu tetikleyebilir ama bunlarn ötesinde bizim genetik kod dediimiz biyolojik bir genetik kodumuz var aile bireylerimizin hiç birisinde bile yoksa eer orada bir izofreniye yatknlk genetik kodu var ise esrar oray tetikleyebilir ve birden bire ortaya çkmasna sebep olabilir diye konutu.

NOYAN: TÜRKYEDE K HASTALIIN AYNI ANDA TEDAV EDLD BRLEK SERVSLERE HTYAç VAR!

Ülkemizdeki en büyük sorunlardan birinin devlete bal olan AMATEMlerde madde bamll ve dier e psikiyatrik hastalklarn tedavisinin ayn anda yaplamamas olduunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan, Eer bir kiide izofreni hastal ön plandaysa ve elik eden madde kullanm varsa bile genel psikiyatri servisinde yatarak tedavi görmektedir. Bu durumda kii bamllk tedavisinden uzak kalyor. Ülkemizde her iki hastaln da ayn anda tedavi edildii birleik servislere ihtiyacmz var. Hastanemizin en büyük özellii her iki hastaln ayn anda tedavi edilebiliyor olmas diye konutu.

Ana Sayfaya Git