Mandalina bağışıklığınızı güçlendiriyor

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, C vitamini deposu mandalinanın kanserden diyabete kadar birçok ciddi kronik rahatsızlığa karşı faydalı olduğunu söyledi.

Haberler 23.09.2018 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Diyetisyen ebnem Kandral Yldrm, mandalinann faydalarn öyle sralad:

Bakl güçlendirir: 1 su barda mandalina diliminde günlük önerilen C vitamini tüketiminin yarsndan daha fazlas vardr. C vitamini salkl cilt ve dokularn oluumu ve devamll için gereklidir. Ayn zamanda baklk sistemini artrr, kalp hastalk riskini azaltr. C vitamini ile akcier, meme, kolon, yemek borusu ve mide kanseri gibi baz kanser türlerinin oluumunu önler. Zengin C vitamini vücutta kollajen sentezi için hayati öneme sahiptir. Kollajen yaralarn hzl iyilemesini salar, tendonlar, balar, kemikleri ve kan damarlarn bir arada tutar. C vitamini ayn zamanda besinlerle alnan demir mineralinin emilimini de artrr.

Kemiklere birebir: Mandalinada bolca bulunan A vitamini göz sal, salkl kemikler ve hücre büyümesi için gereklidir. Mandalinada bulunan A vitamini üreme sal ve hücreler aras iletiimde önemlidir. Öte yandan beta kriptoksantinden zengin bu meyve iltihap gelime olasln yar yarya azaltr.

Hücreleri yeniler: B vitamini zengini mandalina vücutta DNA ve RNA ina ederek yeni hücrelerin oluumu ve salkl devamlln destekler. Flavonoidler serbest radikalleri (hastala neden olan moleküller) nötralize eden antioksidanlardr. Mandalinadaki nobiletin flavonoidi obeziteyi önlemede, diyabetle savamada ve kolesterolü düürmedeetkilidir. Tangeritin adl bir dier flavonoid ise yal karacier hastal ve damar sertlemesini önler. Mandalinada olan folat kansere yol açabilecek DNA deiikliklerini de önlemektedir. çerdii hesperidin ile mandalina salkl kollajen üretimi için C vitamini ile sinerjik olarak hareket eder. Mandalina ilaçlar, hava kirlilii, hastalklar, iddetli egzersiz, sigara içmek, kimyasallar ve güne ndan gelen UV nlarnn olumsuz etkilerini azaltr.

Obeziteyi önler: Mandalina çözünür lif pektin içerii ile daha uzun süre tokluk salar. Yaplan çalmalarda pektin tüketiminin obez bireylerde kalori almn azaltt gösterilmitir. Diyet lifi alm diyabet riski, kalp hastal, kolon kanseri, obezite ve yüksek kolesterol riskini azaltr. Ayn zamanda mandalinann içerisnde yer alan lifler, baklk sistemini güçlendirirken, hafzay da gelitirir. Ayrca mandalina tüketmenin ruh halini iyiletirdii de bilinmektedir. Potasyum içeriiyle ayn zamanda kemik sal içinde önemlidir. lerleyen yllarda kemik erimesine kar savar. Yeteli potasyum alm yüksek kan basncn önler ve kalp krizi oluum riskini azaltr.

Ana Sayfaya Git