Mantar alarmı!

SAĞLIK Bakanlığı, Türkiye'de yağışların artması ile birlikte mantar zehirlenme vakalarında artış gözlendiğini, doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini açıkladı.

Haberler 15.05.2019 - 12:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mantar zehirlenmesi belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliine göre mantarn yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çkt kaydedilen açklamada, 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düüklüü, bulank görme, yüzde ve boyunda kzarma, azda metal tat duyusu, bulant, kusma, terleme; baz türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulant, kusma, ishal, ate, çarpnt, karn ars, karacier-böbrek fonksiyon bozukluklar ve hatta ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri de görülebilmektedir denildi.

AMBALAJLI OLAN MANTARLAR TERCH EDLMEL

Vatandalarn doada yetien mantarlar kesinlikle tüketmemeleri istenilen açklamada, u ifadelere yer verildi: Tüketme durumunda zehirlenme belirtileri görülmesi halinde vakit kaybetmeden en yakn salk kuruluuna bavurmalar gerekmektedir. Panzehirler, Ulusal Zehir Danma Merkezi tarafndan hastanelerde kullanlmak üzere hazr bulundurulmaktadr. Mantar zehirlenmelerinden korunmak için; doal alanlarda yetien mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlar tercih edilmelidir. Ancak, bu mantarlarn yetitii ortam itibaryla baz mikroorganizmalar mantarlarn üzerinde bulunabilir. Mikroorganizma bulam mantarlarn çi olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve barsak ikyetlerinin geliebilecei de unutulmamaldr. Ayrca mantar alrken ambalajl olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajnda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer ald etiketlerin olup olmadna da dikkat edilmelidir.

Ana Sayfaya Git