Maske bahar alerjisinden de koruyor

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Güney, koronavirüs salgını nedeniyle kullanılan maskelerin önemine dikkat çekti. Güney, “Maskeler, bahar alerjisinden de koruyor. Özellikle nisan, mayıs, haziran aylarında polen ve rüzgar etkisiyle uçuşan partiküllere karşı maske kullanımı oldukça koruyucu” dedi.

Haberler 03.05.2021 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maske kullanmnn önemine dikkat çeken Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Dr. Selçuk Güney, Bu dönemde kullanlan maskeler koruyuculuk açsndan son derece deerli. Maske kullanm kan oksijenasyonuna zarar vermiyor. Uzun süreli maske kullanm önemli. Özellikle nisan, mays, haziran aylarnda polen ve rüzgar etkisiyle uçuan partiküllere kar maske kullanm oldukça koruyucu etki gösteriyor, ayn zamanda klasik virüslere kar da etkinlii, geçtiimiz dönemde basit grip saysndaki azalmadan da hepimiz tarafndan açkça gözlenmitir diye konutu.

POLENLERN SNÜZT TETKLEME POTANSYEL VAR

Kronik sinüzit hastalar ve sinüzite yakalanma eilimi olan bireyleri mevsimsel alerjik uyaranlarn etkilerine kar da uyaran Güney, Polenler, açk havada rüzgar etkisiyle savrulan toz ve partiküller burun ve sinüslerde reaksiyona neden olarak, bölgesel ödem ve devamnda azmsanmayacak oranda mikrobik sinüzitleri tetikleme potansiyeli vardr dedi.

Güney, Sinüzit hastal birçok insanda ya ve cinsiyet ayrm yapmadan tüm toplumu etkileyen, bireyin yaam kalitesini bozan, hatta apne, horlama ve ani ölüm dahil bir çok sonucu olabilen kronik ve tedavisi zor bir hastalktr ifadelerini kulland.

ZOR NEFES ALANLAR DKKAT!

Burun içerisine mukus salglayan, havann solumaya uygun hale getirilmesine yardmc olan sinüs sistemlerinin salkl ve verimli nefesin kayna olduunu vurgulayan Dr. Selçuk Güney, bahar mevsimine kar özellikle zor nefes alma ikayeti olan, burun deviasyonu veya konka hipertrofisi olan bireylere de dikkat çekti.

Güney, Nefes alma esnasnda buruna giren partiküller lokal ödem, daha sonra alerjik konjesyon denilen akntl krmz mukoza ve en nihayetinde sinüslerin burun içerisine akmasn salayan deliklerin kapanmasyla klasik sinüzit hastalnn balamas ile sonuçlanabilir dedi.

KALP, AKCER VE DAMAR HASTALARI DAHA FAZLA ETKLENEBLR

Sinüzit gibi solunum yolu fonksiyonunu etkileyen hastalklarn kanda oksijen saturasyonunu düürerek kalp, akcier ve damar hastalarn daha fazla etkileyeceini belirten Kulak Burun Boaz Uzman Dr. Selçuk Güney korunmann önemini vurgulad.

Ana Sayfaya Git