Maske kullanımı rahatsızlığı açığa çıkardı; hastaneye başvuranlar arttı

Kulak Burun Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Cem Miman, Son aylarda burun tıkanıklığı nedeniyle hastaneye başvuranların oranında yüzde 20 artış yaşandığını belirterek, “Türklerde burun ucu desteği biraz zayıf. Maske takılmaya başladıktan sonra burnun uç kısmına maskenin ağırlığını gelmesi buradaki tıkanıklığı artırdı" dedi.

Haberler 10.07.2020 - 01:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Covid-19 ile mücadele kapsamnda birçok ilde maske takma zorunluluu devam ederken, gün boyu maske takan vatandalardan bazlar nefes almakta güçlük çektiini kaydetti. Tedbir amaçl taklan maskelerin faydasna dikkat çeken Kulak Burun Hastalklar Uzman Prof. Dr. Murat Cem Miman, son aylarda burun tkankl nedeniyle hastaneye bavuranlarn orannda yüzde 20 art yaandn belirtti. Miman, Maske takma zorunluluu özellikle burun tkankl yönünden sknt yaama potansiyeli olan hastalarmz aça çkartt. Sokaklarda, caddelerde genellikle maskesini aa doru indiren veya indirmek zorunda kalan kiiler görüyoruz. Bu kiilerin maskelerini indirmelerinin bir sebebi var. Türk rknda burun ucu destei biraz zayf. Burun ucuna dokunduumuzda burun ucu dudamza doru yaklayorsa bu burun ucu düük demektir. Türklerde bu durum oldukça yaygn. Maske taklmaya baladktan sonra burnun uç ksmna maskenin arln gelmesi buradaki tkankl artrd. Burun tkankl sebebiyle hastaneye bavuranlarn saysnda yüzde 20 art kaydettik dedi.

MASKELER E YARADI

Maske kullanmnn etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Miman, Maske takmak zorunda kalmasaydk yine ileriki yllarda burun düüklüüne bal burun tkankl geliecekti, daha erken anlalm oldu. Kii burun tkankln youn bir ekilde yayorsa, burun ucu desteklenmesi ve burun ucunun yükseltilmesiyle ilgili bir cerrahi müdahalede bulunulabilir. Maskeler burun tkanklnn erkenden aça çkartlmas noktasnda ie yarad. Öte yandan maskeyi de doru kullanmamz gerekiyor. Maskeyi sadece azmz kapatacak ekilde kullanmak, çene altna indirmek gibi kullanmlar yeterli koruyuculuk salamaz eklinde konutu.

BURUN TIKANIKLII SEBEBYLE DOKTORA BAVURDUM

Burun tkankl sebebiyle doktora bavuran vatandalardan Serdar Gündem, Maske kullanmaya baladktan sonra nefes almada sorunlar yaadm fark ettim. Bundan öncesinde böyle bir sorunumun olduunu bilmiyordum. Burnumun tkank olduunu fark ettim ve doktora bavurdum dedi.

Maske kullanm sebebiyle burun tkankl yaamasa da zor nefes aldn söyleyen Ahmet Gürtürk, Bazen nefes alma zorluu yayorum. Sürekli ayn maskenin içinde hava alverii yapyoruz. Scak havalarda maske kullanmna bal olarak nefes alp verirken zorlanyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git