Maske sonrası yüzde oluşan kızarıklıklar 'Roza' olabilir

Prof. Ertan Yılmaz, koronavirüsten korunmak için kullanılan maskelerin uzun süreden sonra yüzde kızarıklığa yol açtığını hatırlatarak, yüzdeki kızarıklıkların roza hastalığı belirtisi olabileceğini söyledi. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte roza (gül) hastalığında artış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, "Kortizonsuz krem kullanın" uyarısında bulundu.

Haberler 11.07.2020 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüsten korunmak için kullanlan çeitli maskelerin uzun süreden sonra yüzde krmz lekeler olutuuna dikkat çeken Prof. Ertan Ylmaz, roza hastal belirtisi olabileceini söyledi. Scak havalarn da etkisiyle birlikte roza hastalnda art gözlendiini belirten Prof. Dr. Ertan Ylmaz, yüzünüzü temizleyip serin yerde kaln tavsiyesinde bulundu. Yüzdeki kzarklklar nedeniyle roza hastalnn bazen egzamayla kartrldn anlatan Prof. Dr. Ertan Ylmaz, kortizonsuz krem kullann uyars yapt.

ROZA HASTALIINDA ARTI

Prof. Dr. Ertan Ylmaz, koronavirüsten korunmak için kullanlan maskelerin özellikle uzun süre kullanldnda nefesin maske içerisinde nemle birlikte hapsolmasndan dolay baz cilt hastalklarnn arttn söyledi. Prof. Dr. Ylmaz, Scaklarn artmasnn etkisiyle özellikle Antalya gibi scak yerlerde cilt problemleri artmaya balad. Bugün muayene ettiim iki hasta yüzlerindeki kzarklk ikayetiyle gelmiti. Bu iki hasta salk çalanyd. Salk çalanlar tüm gün maskeyle dolatklar için maske yüzlerinde kalnca nemle ve scak havann etkisiyle var olan gül hastal yani roza hastalnda ciddi art gözlendi dedi.

YÜZÜNÜZÜ SERNLETN

Hastalarn yüzlerindeki klcal damarlarda genilemeler meydana geldiini anlatan Prof. Dr. Ertan Ylmaz, Yüzde belirgin kzarklk ve küçük sivilcelenme ikayetleri üzerine gelmiti. Mümkünse yüzün serinletilmesi gerekiyor diye konutu.

KORTZONSUZ KREM KULLANIN

Roza hastalnn genellikle scak havalardan ve günelerden etkilendiini anlatan Prof. Dr. Ertan Ylmaz, bu tür hastalarn genellikle güne koruyucu sürerek dar çkmalar gerektiini söyledi. Prof. Dr. Ylmaz, unlar söyledi:

ster salk çalan olsun, isterse sokaktaki bir vatanda, roza hastal varsa özellikle maske kullanm sonrasnda yüzde alevlenme göstermise eve gittii zaman kzarklklar egzamayla karyor ve kortizonlu krem kullanma çözümüne gidiyor. Kesinlikle kortizonlu krem kullanmn tavsiye etmiyoruz. Yumuak temizleyiciler ve hafif sabunlarla temizlik öneriyoruz. Devamnda bu roza hastal olan kiilerin serin ortamlarda bulunmasn söylüyoruz. Serin ortamlar dnda dermatologlarn önerdii özellikle kzarkl giderici metronidazol içeren kremleri tavsiye ediyoruz. çok zor kalndnda tablet ilaçlar da öneriyoruz ama çou kez yüzü serin tutmak, scaklk maruziyetinden uzaklamak çou kez bu hastaln gerilemesine yeterli olmaktadr.

ERKEN TANININ ÖNEM

Roza hastalnda erken tannn önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ertan Ylmaz, Roza hastalnda temel sknt damarlarn genilemesi kzarklklarn olmasdr. Kzarklklar ne kadar erken aamada tedavi edilirse gerileme ans o kadar yüksek oluyor. Kzarklklar uzun süre tedavi edilmezse o zaman damarlar kalc olarak genilemeye neden olur. Kalc klcal damarlarnn sonrasnda kremlerin artk yeterli olmad lazer tedavilerine gidecek kadar sorun yaratabiliyor. O nedenle mümkün olduu kadar kzarklklar gelimise çok gecikmeden tedavi ettirmelerinde yarar var diye konutu.

Ana Sayfaya Git