Maske terleyince!

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte maske kullanmak da zorlaştı. Bunaltıcı sıcaklara maskenin iç yüzeyi terleyebiliyor. Bu durumun baş ağrısı şikayetlerini artırdığını ifade eden Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Maskenin terden ıslandığınızı gördüğünüzde kesinlikle kullanmayın. Yakın temasın olmadığı alanlarda maskenin kenarlarından tutarak çıkarıp havalandırın” uyarısında bulundu.

Haberler 08.07.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hava scaklklarnn yükseldii u günlerde koronavirüsten korunmak adna maske kullanmak da zorlayor. Yakn temasn olduu alanlarda maske kullanm ihmal edilmemesi gerekiyor. Ancak scaktan terleyen yüzle birlikte bu ter maskelere de ter bulaabiliyor. Scakta uzun süre kullanlan maskelerin terlemeyle birlikte ba ars ikayetlerini artrdn anlatan Beyin ve Sinir Hastalklar Uzman Doç. Dr. Ali Ylmaz, Her insan ömründe mutlaka en az bir kere ba arsndan mustarip oluyor. Ba ars bir hastalk deil, baz hastalklar için bir belirti. Damar hastalklarnn, migrenin, saymakla bitmeyecek kadar birçok hastaln belirtisi. O nedenle ba arlarn iyi sorgulamak gerekiyor. Oksijensiz kalmak da bir ba ars nedeni olduu gibi fazla oksijen de bazen ba ars nedeni olabiliyor. Havalar çok scak, maskeler de bu scakta kiiyi bunaltabiliyor. Terliyoruz, terimizi yeterince vücudumuzdan nefesimizle uzaklatramyoruz. Onu tekrar nefes almak zorundayz. Buna bal olarak da ba arlar insanlarn ar derecede ikayet ettii semptom haline geliyor diye konutu.

YALNIZ OLDUUNUZ BR ALANDA MASKEY HAVALANDIRIN

Scak havann tansiyon bata olmak üzere birçok ikayeti tetiklediini anlatan Doç. Dr. Ali Ylmaz, Bu durum kiide ba arsn artryor. Bunun yannda maske de bize boulma hissi yaatyor. Kiilerde ba arlar görülebilir. Gün içinde maskeyle efor sarf ediyorsanz gün sonunda bir ba ars hissedersiniz. Nedeni ise oksijenin azalmasdr. Scak havada darya daha nemli havay veriyoruz. Yaklak olarak günde bir litrenin üzerindeki suyu nefesimizle atabiliyoruz. Bu suyun bir ksm maskede kald için maskenin oksijen geçirgenliini azaltabiliyor. O nedenle kullanlan maskeler kaliteli olsun. yi maskeler kullanalm ancak bunun yannda da ba ars yaayabileceimizi unutmayalm. Yalnz olduumuz ve iyi havalandrlan ortamlarda maskemizi havalandralm ifadelerini kulland.

TERDEN ISLANAN MASKEY KULLANMAYIN

Terden slanan maskenin dikkate alnmas gerektiini vurgulayan Doç. Dr. Ali Ylmaz u uyarlarda bulundu:

Maskeyi çkardnzda terden slandnz gördüünüzde bu maskeyi kullanmayn. Bu terli maskeyi tekrar taktnzda daha nemli olduundan nefesinizi daha da zorlayacak. Mümkün olduunca bu maskeleri kullanmayn. Cerrahi maskelerin süresi 2 saat. En fazla 6 saat kullanabilirim. 6 saatin sonunda mutlaka deitirmeliyim. Bu k artlarndayd. Yazn bu scakta ise maskenin ömrü yar yarya azald. Havalandrma srasnda ise maskenin ana ksmna hiç dokunmayalm. Maskenin kenarlarndan tutarak çkarp havalandrp tekrar takabiliriz. Az ksmna hiç dokunmamz gerekiyor. Maskede olas bir partikül veya koronavirüs varsa buna elinizle temas ettiinizde elinizi dezenfekte etmeyi unutursanz baka yerlere dokunduunuzsa virüsü tarsnz. Bu virüsün yaylma nedeni olabilir. Mümkün olduunca yalnz olduunuz ve iyi havalanm bir ortamda maskenizi çkarp havalandrmalsnz.

YAZIN MASKENN KULLANIM SÜRES YARIYA ND

Hangi maskenin kullanldnn önemli olduunu ifade eden Doç. Dr. Ali Ylmaz, Maalesef sokak imalat maskeler de gündeme gelmeye balad. Maskelerin ömrü 2 saatten 7 saate kadar sürebiliyor. Bazlar da dezenfekte edilip tekrar kullanlabiliyor. Bu nedenle de aldnz maskeye çok önem verin. Üzerinde bir salk etiketi olan maskeleri tercih edin. Havalandrmaya dikkat edelim. Ama mutlaka yakn temasn olduu yerde, kapal alanlarda bu havalandrmay yapmayn. Ancak açk havada ve iyi havalandrabileceiniz yerde yalnz banayken yapmaya özen gösterin uyarsnda bulundu.

BEYN HASTALIKLARINA NEDEN OLABLYOR

Koronavirüsle ilgili bilinmeyen pek çok ey olduunu hatrlatan Ylmaz, Hemen hemen her ekilde bulaabileceiniz düünmeliyiz. Ter de bunlardan biri olabilir. Beyin omurilik svsnda virüs bulundu. Beyin hastalklarna neden olduu bulundu. Sadece ba ars ya da bel ars ile kendini gösterdi dedi.

Ana Sayfaya Git