Maske ve mesafe bayramın olsun

Prof. Dr. Sedat Kaygusuz'dan bayram tatilinde delta varyantına karşı maske ve mesafe uyarısı...

Haberler 17.07.2021 - 01:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Kovid-19un delta varyant tüm dünyada durdurulmad takdirde yeni varyantlarn çkacan söyledi.

Kaygusuz, Hindistandan çkan delta varyantnn yaylmakta olduuna dikkati çekti.

Bu varyantn etkilerinin hemen hemen benzer olmasna ramen çok daha kolay bulaabildiini anlatan Kaygusuz, öyle konutu:

Daha önce çok az virüsle bulaan orijinal virüs, bu varyasyona dönüüm yapt zaman daha kolay bular hale geldi. ikayetlere baktmz zaman önce çok daha iddetliyken bunda biraz daha nezleye benzer ikayetler olmaya balad. Bir yönüyle çok kolay bular, bir yönüyle de daha hafif taraf var ama delta plus dediimiz iki farkl mutasyonu tayan virüslerde ise hem kolay bula hem de kullandmz alara kar bir kaç potansiyeli olmas sebebiyle önem arz ediyor. u anda Avrupa ve ABDdeki vakalarn yüzde 50sini delta varyant oluturuyor. Herhalde birkaç hafta içerisinde tüm dünyada hakim olan varyant delta olacak. Bu hadiseyi tüm dünyada bir ekilde durdurmazsak yeni varyantlar çkacak ve alfabenin her harfini kullanacaz gibi gözüküyor.

Kaygusuz, mesafe ve maske hassasiyeti sayesinde hiçbir sknt olmayacan belirterek, toplumun bu ekilde yaamay örenmesi gerektiini vurgulad.

Virüs ne kadar çok bularsa o kadar çok mutasyon ihtimalinin kaçnlmaz olduuna iaret eden Kaygusuz, Bugün deltay konuuyoruz, yarn baka bir varyant konuacaz. Aslnda tümüne kar yaklammz ayn. Maske ve mesafeyi korursak, kapal ortamlarda bunlara daha çok dikkat edersek, bayramlarmz bayram gibi olur ve bu salgnn arkasn kesmi oluruz. dedi.

- Davran kalbmz biraz unutmaya baladk

Kaygusuz, düünlerin insanlarn en çok yaknlat organizasyonlar olduuna deinerek gerek yemek gerekse elence ksmnda temasn arttn dile getirdi.

Özellikle maske taklmadnda bulan çok daha arttn anlatan Kaygusuz, unlar kaydetti:

Bu virüsün kinetiini unutmamamz lazm. 1,5 metrelik mesafede bir kiide virüs varsa karsna aktarmas kaçnlmaz. O yüzden cenaze ve düün gibi ya da baka türlü bir araya gelinen etkinliklerde mesafe ve maske kuraln ihlal etmezsek sorun yok. Bakn, rakam 5 binin altna bir türlü inmiyor. çünkü davran kalbmz biraz unutmaya baladk. nsanlar tekrar virüs hiç yokmu gibi davranmaya balayarak bu ihlali yapt için say bugün 5 bindir. Kapal ortamlardaki younluumuzun artmasyla beraber tekrar yükselie geçecek. Hele sonbahara bu mantkla geçersek iyice rakamlarmz artm olacak.

Alamayla bütün toplum bak hale gelene kadar sürekli maske, mesafe ve hijyen kurallarna azami riayet edilmesi gerekiyor. Aksi halde salgnn bu hzla devam etmesi durumunda alarn bizi korumas bile skntya dümü olabilir.

Ana Sayfaya Git