Maskeler kalkınca diş estetiğine rağbet arttı

Pandemi döneminde, kaygı ve stresten kaynaklı diş sıkma problemleri ile doktora başvurularda artış yaşanırken maskelerin çıkmasıyla beraber, bu yoğunluk estetik diş uygulamalarına kaydı. Diş Hekimi Hatice Ağan, özellikle maskelerin çıkmasıyla beraber estetik diş uygulamalarına talepte patlama yaşandığını söyledi.

Haberler 27.05.2022 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ) - Yaklak 2,5 yl boyunca youn bir ekilde geçirdiimiz pandemi döneminde di hastalklar en ihmal edilen konulardan biri oldu. Di uygulamalar srasnda maskenin olmay ve direkt az içi çallmas nedeniyle hastalk kaparm korkusuyla çok acil ihtiyac olmad sürece di hekimine gitmeyen vatandalar, balangçta daha önemsizken zamanla büyüyen di problemleriyle di hekimlerinin kapsn çalyor. Protez Uzman Di Hekimi Hatice Aan, bunun yannda, maske zorunluluunun kalkmasyla beraber estetik kayglarn da arttn ve hastalarn di beyazlatma, lamina porselen (kaplama) talepleriyle di kliniklerine youn bir ekilde bavurduunu kaydetti.

Dr. Dt. Aan, Pandemi boyunca hastalarmz, genellikle sadece acil ihtiyaçlar için klinie gelirken, o dönemlerde di skma problemlerinin çok arttn gördük. Buna bal di krklar, enfeksiyon ve apselere bal arlardan dolay hastalarmz bavuruyordu. Di skma temelinde ise anksiyete dediimiz evham ve endie yatyordu. Kontrolsüz olarak özellikle uykuda yaptmz di skma ve gcrdatma ikayetleri çok artt. Genellikle sabahlar arl uyanma, çene ve akak bölgesinde oluan arlar, dilerin, dolgularn krlmas, kaplamalarn dümesi eklinde kendini gösteriyordu.

Bunlarn tedavisinde gece koruyucusu adn verdiimiz plakalarn uygulanmas, bazen gerektii durumlarda botoks enjeksiyonlarnn yaplmas ve hastalarnn kendi kendilerine gün içerisinde yaptklar Ben bunu yapmamalym, bana zarar veriyor eklindeki telkinlerle tedavilerini gerçekletiriyoruz dedi.

D SIKMA VE çÜRÜKLER DLER KIRDI

Di krklarnn çene ve dileri skmaktan kaynaklanabildii gibi, çürükler nedeniyle de gerçekletiine iaret eden Dr. Dt. Aan, Diin sert dokusu çürükten dolay yumuayp dayankll azald için, çürüyen dilerin krldna da oldukça sk rastladk bu dönemde. Bunun ilerledii durumlarda diler artk tamir edilemeyecek pozisyona geldii için, çekimler ve implantlar gerektii gibi, daha küçük sorunlarda dolgu ve kanal tedavileri ile de ilemlerimizi tamamlayabildik.

çou di hekimine gitmenin ertelenmesine bal ihmalden kaynakland için, küçük bir balayan çürük, zaman geçtikçe sert dokuyu daha fazla ykma uratt ve buna bal olarak sert doku miktar azalp mine çeperi inceledikçe krklarn da oluumu artt. Bu duruma di skmalar da eklenince arlar ve skntlar daha da iddetlendi diye konutu.

HERKES AYNADA KUSURLARINA ODAKLANINCA D ESTETNDE PATLAMA YAANDI

Pandemi döneminde herkesin kendiyle ba baa kaldn ve bu durumun, kiilerin kendi d görünülerini daha da çok incelemesine yol açtn vurgulayan Dr. Dt. Aan, bunun da estetik di uygulamalarna olan ilgiyi, ekstra artrdna iaret etti ve sözlerini öyle sürdürdü: Bu süreçte insanlar en çok aynada kendisini görmeye balad. Kendi kendisini, fiziksel görünümünü sorgulamaya balad. Eskiden bunu yapan profil, genel olarak daha gösterii seven, daha genç yataki profil de olsa imdi baktnzda; kadn, erkek, genç, yal, hepsinin aslnda bir estetik güzelleme ihtiyac duyduunu görüyoruz. Pandeminin bitiminde Bu nedenle maskelerin çkmasyla beraber estetik olan ilemlere hastalarn ilgisi daha da artt.

GENçLERDEN D BEYAZLATMA DAHA YALILARDAN PORSELEN KAPLAMAYA RABET

Estetik di uygulamalarnda en çok di beyazlatma ile porselen kaplamann tercih edildiini de anlatan Dr. Dt. Hatice Aan, pandemi sonras salk turizminde de di tedavileri için ülkemizin daha çok tercih edilmeye balandna iaret ederek, daha önceleri baka ülkelere giden di hastalarnn artk Türkiyeyi tercih ettiini söyledi. Dr. Dt. Aan, sözlerini öyle noktalad: Bu anlamda en çok yaptmz uygulamalardan bir tanesi di beyazlatma. Onun dnda yine porselen laminalar, porselen restorasyonlarla beraber hastann görünümünü ve estetiini ön plana çkaran ilemler için bavuran hastalarmz da oldukça fazla.

Yüze baktmzda, en çok dikkat çeken ksm gözler ve diler açk renk olmas nedeniyle. Hastalarn daha rahat gülümsemesi, daha özgüvenli durmas anlamnda güzel dilerinin olmas, onlarn daha mutlu gülümsemelerine neden oluyor. Genç yataki hastalarda beyazlatma daha çok tercih edilen bir yöntem.

çünkü dilerin ypranml daha az. Ama ya daha ilerledikçe mine kalitesi bozulduundan, dolgular veya eski kaplamalar olduunda, o zaman artk porselen restorasyonlar yapyoruz. Bunlarn arasnda da porselen lamina yani yaprak porselen dediimiz diin yalnzca ön yüzeyine yaptrlan porselenler, daha koruyucu, d dokusuna daha saygl tedaviler olarak bizim arlkla tercih ettiimiz yöntemler oluyor.

Ana Sayfaya Git