"Mavi gözler" uğruna kör olma riskiyle karşı karşıya kalmayın

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlke Bahçeci Şimşek, lazerle göz renginin değiştirilmesi işlemini kozmetik amaçlı uygulayan merkezler bulunduğunu, bu işlemlerin körlüğe kadar giden birçok soruna yol açabileceğini belirtti.

Haberler 29.04.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz renginden memnun olmayanlarn bavurduu yöntemlerden biri kontakt lensler olurken, son dönemlerde ise koyu renk göz irisine lazerle belirli aralklarla ilem uygulayarak renk açtklarn iddia eden merkezler dikkati çekiyor. Göz Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. lke Bahçeci imek ise bu ilemin riskli olduunu anlatt.

Renkli kontakt lens kullanm dnda 2 yöntemle göz rengini deitirmenin mümkün olduunu ifade eden Doç. Dr. imek, Birincisi iris implant cerrahisidir. Göze rengini veren göz içinde iris denen tabakadr. Travma sonras ya da doutan irisin tamamen ya da ksmi olmad durumlarda uygulanr. Bu cerrahi srasnda gözün ön kamara ad verilen alanna, irisin önüne, kiinin göz rengi ile uyumlu olacak ekilde silikon yapda yapay iris yerletirilir. kincisi lazerle göz renginin deitirilmesidir. Bu ise tartmal bir uygulamadr. Düük enerjili lazer kullanlarak irisin stroma denilen tabakasndaki göze rengini veren pigment hücrelerinin dökülmesi salanr. Bu sayede koyu renk azalr gözün rengi deiir. Bu ilem ile göz renginin ne olaca da tam olarak kestirilemez. dedi.

GÖZ HASTALIKLARI

imek, kozmetik amaçl göz rengi deitirme ileminin bilimsel açdan onaylanmadn belirterek, ris lazeri ile göz rengi deitirmede kullanlan cihazlar, Avrupa CE ve Amerika FDA onayl deil. nsan üzerinde testleri henüz tamamlanmamtr. Salk Bakanl ve Türk Oftalmoloji Dernei de bu ilemleri onaylamamaktadr. ifadelerini kulland.

Bahsi geçen ilemi kozmetik amaçl yapan merkezlerin olduunu ancak bu ilemlerin Salk Bakanl onayl olmadn kaydeden imek, Ayrca bu ilemlerin çok ciddi komplikasyonlar vardr. Bunlar; körlüe kadar giden kalc görme azl, göz tansiyonu, katarakt, kornea hasar ve gözde ar, bulank görmeye neden olan göz içi iltihab, üveittir. Kozmetik amaçl göz renginin deitirilmesi ilemi çok ciddi geri dönüümsüz komplikasyonlar olan, Salk Bakanl ve Türk Oftalmoloji Dernei tarafndan kesinlikle kabul edilmeyen uygulamalardr. diye konutu.

imek, gören bir kiinin yine kozmetik amacyla irisinin içine boya transfer edilmesi yöntemiyle göz renginin deitirilmesi ileminin kabul edilemez olduuna vurgu yaparak, Gözü tamamen görmeyen bir kiide, gözün ön tabakasnn beyazlad bir durumda kozmetik amaçl korneaya tatuaj yaplabilir. Bu ilemde gözün ön tabakas, kornea içine özel boya verilerek dier göz rengine benzetilebilir. Bu kendi kliniimizde protez uygulanabilecek, gözü tamamen görmeyen bir hastaya kozmetik amaçl yaptmz uygulamalar içindedir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git