Meme kanseri hastalarının yüzde 10'u genetik kaynaklı

Kanserde Güncel Tedavilere Erişim ve Geliştirme Derneği (KANSERTED) Başkanı ve Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, Türkiye'de meme kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 10'unun ailesel kaynaklı olduğunu söyledi.

Haberler 04.10.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cokun, ekim aynn Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkndalk Ay olduunu anmsatt.

Meme kanserinin kadnlarda en sk görülen kanser türlerinden olduuna dikkati çeken Cokun, Türkiyede her yl yaklak 20 bin yeni vaka görüldüünü aktard.

Özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle hastaln tehisi konusunda baz skntlar yaandna deinen Cokun, Normalde bizim ilerlemi, baka organlara yaylm hastalk oran yaklak yüzde 8 civarndayken salgn döneminde maalesef tehislerde gecikmeler oldu. nsanlarmz hastaneye gitmekten, Kovid-19 enfeksiyonu kapar mym? diye korktu. Bu süreçte özellikle daha riskli kiilerde kontrolleri ve takipleri arttrmamz ve insanlar bilinçlendirmemiz lazm. Tehisimiz ne kadar erken evreye doru kayarsa aldmz neticeler o kadar iyi olmakta. diye konutu.

Cokun, erkeklerde de meme kanserinin görüldüünü ancak kadnlardan farkllklar olduunu söyledi.

Tüm meme kanseri hastalarnn yaklak yüzde 1 ila 2sinin erkeklerde görüldüünü anlatan Cokun, Erkeklerde biraz daha kondurulmad ve akla gelmedii için geç tehisler olabilmekte ayrca erkeklerde biraz daha agresif ve hzl seyredebilmekte. dedi.

- Ailesinde meme kanseri öyküsü olanlara uyar

Cokun, Salk Bakanlnn yapt aratrmalara göre genetik yatknln önemli olduunu vurgulayarak, öyle devam etti:

Tüm meme kanseri hastalarnn yaklak yüzde 10u ailesel meme kanseri. Bunlarn da yüzde 80ninden BRCA dediimiz genler sorumlu. Birinci derece akrabasnda erken yata meme kanseri olanlar, ailesinde bir veya daha fazla meme kanseri olanlar, ailesinde iki tarafl meme kanseri olanlarn genetik testlerinin yaplmas gerekiyor. Ülkemizde de genetik danmanlk geliti. Bu tür aile öyküsü olanlarn mutlaka analizlerinin yaplmas gerekiyor. BRCA testleri pozitif olanlarda 70 yana kadar yaklak yüzde 70-80 meme, rahim, yumurtalk gibi kanserlerin gelime riski var. Önceden saptanrsa ameliyatlarla, sk takiple ve birtakm ilaçlarla bunun önüne geçilebilir.

Meme kanserinin her safhasnda çok büyük gelimelerin yaandn belirten Cokun, birçok hastada artk memenin tamamn almadklarn, tedavilerin çok ilerlediini ve kiiye özel tedavi seçenekleri sunduklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git