Meme Kanseri Obezite İle İşbirliği Yapıyor

Dünyada her yıl yaklaşık 7,6 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünü tetikleyen obezite hastalığı da her geçen gün yaygınlaşarak sağlığı tehdit etmeye devam ediyor. Kanserden korunmak için obeziteden kurtulmak büyük önem taşıyor.

Haberler 02.10.2018 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ar kilolar, meme kanserine sadece yüzde 1 orannda yakalanan erkeklerde bile riski artryor. Doç. Dr. Murat ça, obezite ve kanser ilikisi hakknda önemli bilgiler verdi.

Obezite, kanseri 4 ekilde tetikliyor

1) Vücutta kanser oluumunu salayan dokularn artn hzlandryor: Obeziteyle kanser arasnda kesin bir iliki vardr. Bu ilikinin bir aya vücudun altndan farkl hormonlarn üretilmesi yoluyla olmaktadr. Örnein meme kanserinin oluumunda etkili olan östrojeni ya hücreleri üretmektedir. Bu östrojen vücutta meme büyütme, meme dokusunda bozulma gibi normalden farkl etkilere yol açmaktadr. Ya dokusunun salglad adipokinler vücutta kanser yapmn salayan maddelerdir. imanlk hastalyla beraber bunlarn miktar ve etkisi artmakta dolaysyla vücut bunlar engelleyemez hale gelmektedir. Bu östrojen; meme dokusunda, kaln barsaklarda kansere yol açmaktadr. Ailede kaln barsak kanseri ya da meme kanseri öyküsü olanlarda bu risk daha da artmaktadr.

2) Tümörle savaan hücrelerin nefes almasn zorlatryor: nsan vücudunda her gün kanser hücresi üretilir ve bu hücrelere kar bir sava verilmektedir. Eer tümör miktar çok fazlaysa vücut yenilir ve kanser olumaya balar. imanln kanserle savaan hücreler üzerinde de basklayc etkisi olduu bilinmektedir. imanlk, dokulardaki tümörle savaan hücrelerin etkinliini düürmektedir. Fazla kilolardan kanser cerrahisinden hemen önce kurtulmak bile bu riski azaltmaktadr.

3) Kemoterapinin baarsn azaltyor: 2017 ylna kadar yaplan çalmalar imanlk hastalnn tümör cerrahisi sonras alnan kemoterapinin baarsn azalttn göstermektedir. Meme kanserine yakalanan bir kadn ya da erkein obezite hastal devam ediyorsa kemoterapi dönemi normale göre zorlu geçmektedir. Vücut kitlesi çok fazla olduu için uygulanan dozlar yüksek olur dolaysyla kemoterapinin ykc etkisi daha fazla yaanmaktadr. Bu dönemde hastalara tavsiye edilen tedavi; tümör cerrahisi öncesi diyetisyen ve psikolog eliinde kilo vermektir. Ancak hastann kilolar kemoterapiye direnç göstermeye balarsa obezite cerrahisi düünülebilir.

4) Tümörün dier organlara yaylmn artryor: Obezite, sadece tümör hücresi oluumunu hzlandrmakla kalmamakta ayn zamanda metastaz ad verilen ve kanserde en korkulan faktörlerden biri olan cerrahi sonras tümörün yaylmn da artrmaktadr.

Erkeklerde meme kanseri riski artyor

Erkeklerde meme kanseri vakalar çok nadir görülmekte ancak çok daha tehlikeli bir biçimde seyretmektedir. imanlk hastalnn erkeklerde cinsel gücü azaltt, meme büyümesine yol açt bilinmektedir. Buna vücuttaki ar ya dokusunda üretilen östrojen sebep olmaktadr. Dolaysyla obezite hastal erkeklerde de meme kanseri riskini artrmaktadr.

Diyet ve egzersizle veremediiniz fazla kilolara kalc çözüm

Vücut kitle indeksi deerlendirmesinde kiiler çkan sonuçlara göre 24e kadar normal, 24ten 29a kadar ar kilolu, 30dan sonra obezite hastas kabul edilmektedir. Bu aamada uygulanan tedaviye obezite tedavisi ad verilmektedir. Obezite cerrahisi ise vücut kitle indeksi 35ten yüksekse ve obeziteyle gelen hastalklar mevcutsa, uygulanmaktadr. Bunun dnda VKI 40 tan yüksekse obezite cerrahisi zorunludur. Obezite sonlandnda vücudun kanserle savama ans artarken kanserle karlama ans azalmaktadr. Bu nedenle kanserle savamada ilk adm, doktor kontrolünde hareket ve diyettir. Ancak buna ramen kilo kayb yaamayan hastalarda, özellikle ailede de genetik yük olarak kanser bulunuyorsa son çare olarak obezite hastal cerrahisi düünülmektedir.

Obezite cerrahisinde yöntem kiiye özel olmal

Yaplan aratrmalar obezite cerrahisi sonras kanser riskinin azaldn ortaya koymaktadr. Obezite cerrahisinde yöntem, kapsaml bir deerlendirme sonras hastaya özel olarak belirlenmektedir. Hasta operasyon sonras ksa sürede i ve sosyal yaamna geri dönmekte, obezitenin yol açt pek çok diyabet, kalp hastal, eklem problemleri, ksrlk, uyku apne sendromu gibi risklerden de korunmaktadr.

Obezite hastal konusunda çocuunuzu bilinçlendirin

Obezite hastalnn temelleri çocukluk çanda atlmaktadr. Obezitenin beraberinde getirecei hastalklardan korunmak ve salkl kalmak için bilinçli olmak çok önemlidir. Ayrca obeziteden kurtulmay salayan bu tedaviler, çocuklarnzla geçireceiniz süreyi artracak ve salkl bir yaam için onlara örnek olmanz salayacaktr.

Ana Sayfaya Git