Meme kanserinde 40'lı yaş uyarısı

Prof.Dr. Hakan Akça, Türkiye'de meme kanseri görülme yaşının 40'lı yaşlara kadar indiğini belirterek, bu hastalıktan değil, ileri evrede başvurmaktan korkmak gerektiğini söyledi.

Haberler 23.08.2017 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Hakan Akça, PAÜde kanser alannda yaplan tarama çeitleri, gen analizleri ve tedavi süreçlerini deerlendirirken, meme kanserinden deil, ileri evrede tedaviye bavurmaktan korkulmas gerektiini hatrlatt. Düzenli taramalarla erken saptanan kanserin tedavi ansnn oldukça yüksek olduuna dikkat çeken Prof.Dr. Akça, 40l yalardan itibaren yllk mamografi yaplmas gerektiini hatrlatt. Serviks kanseri için 21, kolon için 50, prostat için 40 ve akcier için de 50 yandan itibaren düzenli tarama yaplmas konusunda uyaran Prof. Dr. Akça, kadnlarda en sk görülen kanser tipinin meme kanseri olduunu belirterek, öyle dedi:

MEME KANSER

Yurt dna kyasla Türkiyede görülme ya 40l yalara kadar inmitir. Kanseri bir kontrolsüz hücre çoalmas olarak tanmlayabiliriz. Normalde DNAlarmzda dengede olan baz genlerin yaplarnda deiiklik olumas sonucunda bireyler kansere yatkn hale gelebiliyor. Yaplan çalmalar daha çok kanserin erken tehisine yönelik olduu için, kanserin oluumundan önce bireyin yatknln saptamak ve ileri aamalara geçmeden tedaviye balamak açsndan önemlidir.

Klinik olarak mamografi yaplmadan önce, tarama testleri ile yaklak iki yl öncesine kadar kitle tespiti yaplabildiini ifade eden Prof.Dr. Akça, öyle konutu:

Bu erken evre demek olduu için ve sa kalm avantaj salad için çok önemlidir. Yaplan çalmalar vakalarn üçte birinin tarama ile tespit edildiini gösteriyor, yani tarama bu aamada altn deerinde. Büyük oranda mamografi ile meme kanseri taramas yaplyor. 40 yandan sonra yllk öneriyoruz. Yllk yaplan tarama ile son çalmalarda iki yllk arasnda yüzde 34 aras bir avantaj olduu gösterildi ve bu rakam oldukça büyük bir oran.

Ana Sayfaya Git