Meme kanserinde doğru bilinen 10 yanlış!

Her yıl dünyada yaklaşık 2 milyon, Türkiye’de ise 20-25 bin kadına meme kanseri teşhisi konuluyor.

Haberler 29.09.2020 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Fatih Aydoan, meme kanseri ile ilgili toplumda doru bilinen çok sayda yanl olduunu belirterek, bu konuda bilinçlenmenin önemine dikkat çekti.

Ailesinde meme kanseri öyküsü olmayan kiide meme kanseri görülmez

YANLI! Birçok insan meme kanserinin tamamen ailesel geçili olduunu düünür. Ancak meme kanseri tans alan hastalarn önemli bir çounluunda aile öyküsü bulunmamaktadr. Ailevi ya da genetik geçili meme kanserleri, tüm meme kanserlerinin sadece %15-20sini oluturur.

Memedeki kitlede ar varsa kesinlikle kanser deildir

YANLI! Meme kanserinde en sk bulgu, arsz kitledir. Ancak hastalarn %10-20sinde kitleye ar elik edebilir. Kiide ar olup olmamas kitlenin öneminin belirlenmesinde bir ölçüt deildir. Kitle varl durumunda klinik muayene ve görüntüleme tetkiklerinin sonuçlarna göre karar verilmelidir.

Memede kitle yoksa kanser yoktur

YANLI! Meme kanserinin kitle dnda baka bulgular da olabilir. Meme derisinde ya da ucunda içeri çökme, meme derisinde kalnlama, meme ba aknts, koltuk altnda kitle olmas meme kanserinin dier bulgular arasndadr. Taramada görülen meme kanserleri kitle haline gelmeden saptanabilmektedir.

Genç yata mamografi çekilmez

YANLI! Meme kanseri konusunda herhangi bir belirtisi olmayan salkl bir kadnda tarama amaçl mamografi çekimine 40 yandan sonra balanmaldr. Ancak kitle veya benzeri bulgularn varlnda ya da meme kanseri üphesinde daha erken yata yaplabilir. Bu konudaki bilimsel klavuzlar, ailesinde meme kanseri öyküsü olan bir kadn için ilk mamografi tarama zamannn ailedeki bireyin meme kanseri tan yandan 10 yl önce olmasn önermektedir.

Meme kanseri gençlerde görülmez

YANLI! Meme kanseri riski yala birlikte artmasna ramen erken yata da görülebilmektedir. Türkiyede meme kanseri ortalama ya ABDye göre 11 yl daha erkendir. Ülkemizde meme kanseri tans alan her 6 kadndan biri 20li ve 30lu yalardadr.

Meme kanserli hastalarda iki meme alnrsa hastalk tekrar etmez ve ek tedaviye ihtiyaç olmaz

YANLI! Genetik geçili meme kanserlerinde ve youn aile öyküsünde, dier memeye de risk azaltc cerrahi yaplabilmektedir. Ancak iki memenin de alnmas, meme kanserinin tekrar etme riskini sfra indirmemektedir. Meme kanseri sistemik bir hastalk olduu için, cerrahiye ek olarak ilaç ya da n tedavisi tamamlayc olarak gerekebilmektedir.

Meme kanseri tedavisi gören kadnlar bir daha çocuk sahibi olamaz

YANLI! Meme kanseri tedavisi gerçekletirilen uygun hastalarda hekim onay ile gebelie izin verilebilmektedir. Kemoterapi balanmadan önce de tüp bebek teknikleriyle yumurta ya da embriyo dondurma ilemleri gebelik ansn artrmak için kullanlabilmektedir.

Sk ve balenli sütyenler meme kanseri riskini artrr

YANLI!Toplumda, sütyen kullanmnn meme kanserine sebep olabilecei konusunda kulaktan dolma bilgiler yayld görülmektedir. Sutyendeki balenlerin meme dokusuna bask yapmas ile lenf akmn engelledii teorisi ileri sürülse de, meme kanseri ve sütyen kullanm ile ilikili bilimsel bir kant bulunmamaktadr.

Kitlelere biyopsi yaplmas meme kanserinin yaylmasna sebep olur

YANLI! Memedeki üpheli kitlelerin tans için ine biyopsileri kullanlmaktadr. Biyopsilerin kanser yaylmna sebep olduu ile ilgili bilimsel bir kant bulunmamaktadr. ne biyopsisi sonucunda iyi huylu çkan kitlelerde ameliyata gerek kalmazken, meme kanseri tans alan hastalarda biyopsi ile tümörün alt tipi belirlenerek tedavi plan yaplmaktadr. Bu nedenle biyopsi meme kanseri tedavisine yön veren çok önemli bir uygulamadr.

Erkeklerin memesi olmad için kanser görülmez

YANLI! Erkeklerde meme dokusu kadnlara göre daha az olsa da meme kanseri erkeklerde de ortaya çkabilmektedir. Her 100 meme kanseri hastasndan bir tanesi erkektir. Erken tan ve tedavi planlamas ile erkeklerde de meme kanseri ksa sürede kontrol altna alnabilmektedir.

Ana Sayfaya Git