Meme kanserini ciddiye alınmalı

4 bin kadın meme kanseri nedeniyle hayatını kaybetti

Haberler 29.07.2018 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

4 bin kadnn meme kanseri nedeniyle hayatn kaybettiini söyleyen Prof. Dr. Selin Kapan, 20 ya üstü kadnlar ayda bir kez kendini muayene edip, 40 ya üstü kadnlar ylda bir kez mamografi çektirirse meme kanseri ve buna bal ölümlerin riski yüzde 30

azaltlm olur dedi.

Yaplan aratrmalara göre, 2015 ylnda 27 bin kadnn kanser nedeniyle yaamn yitirdiini açklayan Cerrahi uzman Prof. Dr. Selin Kapan: 4 bin kadn meme kanseri nedeniyle hayatn kaybetti. Bu nedenle nedenle Salk Bakanl Kanser Daire Bakanl, 20 ya üstü her kadnn ayda en az bir kere meme kanseri açsndan kendisini muayene etmeli. Ylda bir kez doktor muayenesi, 40 ya üstü kadnlar için de ylda bir kez mamografi öneriliyor. Bu önerilere uyulduunda meme kanserinden hasta kayb yüzde 30 orannda azaltlm oluyor.

Kozmetik ürünler meme kanserinde etkili mi?

Kozmetik ürünler kanser yapyor iddiasnn yllardr konuulan bir konu olduunu kaydeden Prof. Dr. Kapan, Kozmetik ürünlerin içeriinde bulunan paraben adl maddeden dolay bu iddialar ortaya atlyor. Ayrca yine bu ürünlerde bulunan koruyucu katk maddeleri, ambalaj ve kutularnda bulunan BPAlar elbette insan salna zararl maddeler. Ancak yaplan deneysel çalmalar ve aratrmalarda bu konuda tam olarak kantlanm bir ey yok ve kesinlemi bir veri de yok dedi.

Teknoloji geliti, daha kolay yakalyoruz

Meme kanserinin, meme dokusunun en youn olduu düst katmanda olutuuna dikkat çeken Kapan, Deodorant gibi kozmetik ürünlerin bu bölgeye yakn olarak kullanlmas, doal olarak akllarda böyle soru iaretlerine sebep oluyor. Öte yandan gelimilik düzeyiyle kozmetik ürünler kullanmnn artmas da, gelimi ülkelerde meme kanseri vakasnn artyla paralel olarak bir haliyle üphe yaratyor Ancak gelimilik hususunda göz önünde bulundurulmas gereken bir konu daha var. Günümüzde görüntüleme teknolojisi çok geliti. Bu teknoloji gelimi ülkelerde daha ulalabilir bir hal ald. Dolaysyla meme kanserinin tehis edilmesi eskiye nazaran daha kolaylat. Eskiden bir hasta meme kanseri olduunu dahi bilemeden yaamn yitirirken, bugün ayn bulgulara sahip bir hastaya, bu teknikler sayesinde rahatlkla meme kanseri tehisi koyabiliyoruz. Biraz da bu nedenle meme kanseri vakalar 45 ya üstü kadnlarda görülürken artk 20li yalara kadar indi. çünkü hem yaam süremiz uzad ve gelien görüntüleme teknikleri sayesinde benzer bir hastaln taramasn yaparken meme kanserini de yakalayabiliyoruz ifadelerini kulland.

Meme kanserinden nasl korunmal?

Kendi kendini muayene ileminin detaylarn aktaran Kapan, 20 ya üstü her kadn, det gördüü sürece, menstrual dönemin bitiminden 4 ya da 5 gün sonra ellerinin iç tarafyla her iki memenin arka göüs duvarna bastrarak küçük dairesel hareketlerle kendi meme muayenelerini yapabilirler. Bunu düzenli olarak yaptklarnda kendi meme haritalarn kolaylkla çkarm olurlar ifadelerinde bulundu. Memede fark edilen her kitlenin kanser anlamna gelmediinin altn çizen Prof. Dr. Kapan, Burada önemli olan o kitlenin boyutu, ekli, sabit ve ya hareketli bir ekilde olup olmaddr. Memelerde görülen kist dediimiz su dolu, küçük kitleler genellikle iyi huylu kitlelerdir. Fakat her durumda meme konusunda deneyimli cerrahi uzmanna danmak arttr. Memede kanl aknt, meme ba çekilmesi, portakal kabuu görünümü, meme kanserinin ileri evrelerdeki belirtileridir. Meme kanserinin ilk belirtisi arsz 12 cmlik kitlelerdir. Bu kitlelerin oluumu da 12 yla tekabül eder açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git