Meme kanserinin görülme yaşı düşüyor

Dünyada her yıl 1,4 milyon kadına tanısı konan meme kanseri, kanserden ölümlerin yüzde 14’ünden sorumlu tutuluyor. Meme kanserinin tedavisinde yaşanan çığır açan gelişmeler ve artan erken tanı bilinci ise meme kanserinden ölüm oranlarını düşürüyor.

Haberler 30.09.2017 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Metin çakmakç, meme kanserinin görülme yann dütüünü belirtti. Arlkl olarak menopoz sonrasnda görülen meme kanserinin, son yllarda ise 40 ya alt kadnlarda da sklkla görülmeye baladn anlatan Prof. Dr. çakmakç, Meme kanserinde önemli olan, belirtiler ortaya çkmadan hastal yakalamak. En sk belirti memede kitle fark edilmesi olsa da erken tanda amaç, ele gelmeyen kitleleri saptamak dedi.

Meme kanserinin, tüm dünyada kadnlarda görülen kanserler arasnda birinci sradaki yerini koruduunu anlatan Prof. Dr. Metin çakmakç, 1970ler ile karlatrldnda meme kanserine bal ölümler üçte bir orannda azalm olsa da tannn geç konmas, özellikle de görülme sklnn yüksek olmas nedeniyle meme kanseri halen kadnlardaki birinci sradaki kansere bal ölüm nedeni. Arlkl olarak menopoz sonrasnda görülen hastalk, son yllarda ise 40 ya alt kadnlarda da sklkla görülmeye balad dedi.

ÖLÜM ORANLARI DÜÜYOR

Meme kanserinin tüm kanser türleri içinde erken tanyla kurtulma ansnn en yüksek olduu tür olduunun altn çizen Prof. Dr. çakmakç, salk teknolojilerindeki gelimelerin ve erken tan olanaklarnn meme kanserinde yaam kayplarnn düük olmasna imkn verdiini söyledi. Prof. Dr. çakmakç, sivil toplum kurulularnn çalmalar ve salk politikalar sonucu toplumdaki meme kanseri bilincinin artrlmasnn da meme kanserine bal ölüm oranlarnn dümesinde etkili olduunu belirtti.

OBEZTE MEME KANSER RSKN ARTTIRIYOR

Baz risk faktörlerine sahip kadnlarda meme kanseri görülme ihtimalinin arttn anlatan Prof. Dr. çakmakç, Meme kanserinde ileri ya önemli bir risk faktörü. 50 ya üzerinde olan kadnlarda meme kanseri görülme skl, 50 yan altnda olan kadnlardan 4 kat daha fazla. Bu nedenle, özellikle 50 ya üzerindeki kadnlarda tarama testlerinin önemi artyor dedi. Tüm kanser türlerinde olduu gibi meme kanserinde de salkl beslenme tarznn, tütün ürünlerinden uzak durmann ve düzenli egzersizin çok önemli olduunu söyleyen Prof. Dr. çakmakç, Özellikle obezite, sadece estetik bir kusur deil, kanser olma olasln da artran bir faktör. Dier taraftan sutyen kullanmann, sutyenin tipinin, deodorant kullanmnn meme kanseri ile uzaktan yakndan bir ilikisi olmadn da hatrlatalm dedi.

Prof. Dr. çakmakç risk faktörlerini u ekilde sralad

* Ailede meme kanseri öyküsünün bulunmas

* Adetlerin erken yata balamas (12 ya alt)

* Doum yapmam olmak

* lk doumu 30 ya sonrasnda yapmak

* Geç yata menopoza girmek

* Kilolu olmak ve özellikle menopoz sonras kilo almak

* Tütün ürünleri kullanmak

ELE GELMEYEN KTLELER YAKALAMAK ÖNEML

Meme kanserinde belirtiler ortaya çkmadan hastal yakalamann önemine deinen Prof. Dr. çakmakç, En sk belirti memede kitle fark edilmesidir; ancak memede ele gelen her kitle kanser deildir. Erken tanda amaç, ele gelmeyen kitleleri saptamaktr diye konutu ve u belirtilerle karlaldnda vakit kaybetmeden doktora bavurulmas gerektiini hatrlatt

* Memede ya da koltuk altnda ele gelen kitle

* Memenin boyutunda veya eklinde oluan deiiklik

* Meme bandan kanl aknt gelmesi

* Memenin derisinde veya meme banda ekil ve renk deiiklii

* Meme veya meme banda içeriye doru çekilme olmas

* Memede kitle olmamasna ramen koltukaltnda ya da boyunda bir beze olumas

KADINLAR EN çOK MEME KAYBINDAN KORKUYOR

Meme kanseri tans alan kadnlarn en çok meme kaybndan korktuunu söyleyen Prof. Dr. çakmakç, Günümüz meme kanseri cerrahisinde meme koruyucu cerrahiye, yani memenin tamamnn çkarlmamasna dikkat ediliyor. Hastalarn pek çounda bu mümkün. Ancak bazen koruyucu olarak memeyi çkarmak da gerekebiliyor. Bu hastalara ayn ameliyat srasnda kendi dokularn kullanarak ve bazen protezler ile destekleyerek yeni bir meme yaplabiliyor. Hatta kendi meme derisini koruyarak bunu yapmak da mümkün. Böylece hasta, meme kayb olduunu düünmüyor dedi.

ERKEKLER FARKINDA DEL!

Meme kanserinin kadnlara özgü bir hastalk olduu düünülse de meme kanserlerinin yaklak yüzde 1inin erkeklerde görüldüünü belirten Prof. Dr. çakmakç, Meme kanseriyle daha çok 60 ya üstünde karlaan erkeklerin çou sorunu geç fark ediyor ve bu nedenle hastaln tans da kadnlara oranla daha geç konuyor. Dolaysyla, erkeklerin de bu konuda duyarl hareket etmeleri ve vücutlarndaki deiikliklerin farknda olmalar hayati bir öneme sahip diye konutu.

Ana Sayfaya Git