Meme kanserinin görünmeyen yüzü: Metastatik meme kanseri

2015'te yaklaşık 600 bin kadının ölümüne neden olan meme kanserinin, 2030'da 800 binin üzerine kadının hayatına mal olması bekleniyor.

Haberler 24.04.2017 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meme kanserinden ölümlerin büyük çounluu ise metastatik evrede gerçekleiyor. Uzmanlar metastatik meme kanserinde hastalarn yaam kalitesini bozmadan, kemoterapisiz sa kalm sürelerini artrmaya yönelik çalmalarn hastalara umut olduunu söylüyor.

Akcier kanserinden sonra en çok ölüme neden olan meme kanseri; türleri, yenilikçi tedavileri ve gelecek tedavileriyle Pfizer Onkoloji tarafndan Pragda gerçekletirilen medya eitiminde dünyann birçok yerinden hekimler ile masaya yatrld. En erken evrede tehis edildiinde yüzde 100 tedavi ve hayatta kalma oranna sahip bir hastalk olan meme kanserinde kurtulma oran en ileri yani metastatik evrede yüzde 22lere kadar geriliyor. Eitimde görü bildiren Washington Üniversitesi Kanser Aratrma Merkezinden Prof. Dr. Julie Gralow 2015 ylnda dünyada 561.334 kadnn ölümüne neden olan meme kanserinin, 2030 ylnda 805.116 kadnn ölümüne neden olmas bekleniyor. dedi.

METASTATK MEME KANSER

Metastatik meme kanseri, meme kanserinin en ileri evresidir ve bu evrede kanser beyin, akcier, böbrek gibi organlara yaylr. Erken evre meme kanseri tehisi koyulan kadnlarn yaklak yüzde 30unda meme kanseri metastatik evreye ilerleyebilir. Bu ilerleme 5, 10 ya da 15 yl içinde olabilir. Bat ülkelerinde meme kanseri yüzde 5 ila 10 arasnda metastatik evreye ilerlerken, bu oran gelimekte olan ülkelerde yüzde 50 ila 80e kadar çkabiliyor.

SALIA AYRILAN PAY

Türkiyede gayri safi yurtiçi haslann sadece yüzde 5,4ü sala ayrlyor

Bölgenin salk harcamalar da toplantda ele alnan konular arasndayd. Dou Avrupa Bölgesindeki ülkelere bakldnda salk harcamalarnn en az olduu ülkenin Türkiye olduu gözlendi. Dünya Bankasndan alnan rakamlara göre Slovenya gayri safi yurtiçi haslasnn yüzde 9,2lik ksmn salk harcamalarna ayrrken, Türkiyede bu oran yüzde 5,4 seviyesinde seyrediyor. Bu oran Fransada yüzde 11,5 iken, Amerika Birleik Devletlerinde ise yüzde 17,1.

KANSERN EN LER AAMASI

Metastatik meme kanseri, meme kanserinin en ileri aamasdr.

Meme kanserindeki ölümlerin büyük bir çounluu metastatik meme kanseri sebebiyle olur.

Son aratrmalar metastatik meme kanserli kadnlarn hala ele alnmam belirgin ihtiyaçlar olduunu gösteriyor.

Erken evre meme kanserine oranla, metastatik meme kanserli kadnlar için daha az hasta ve toplum kayna mevcuttur.

Metastatik meme kanseri tedavi edilemeyen bir hastalk olmasna ramen, ifas olduuna en çok inanan ülke yüzde 76 oran ile Türkiye. Türkiyeyi yüzde 74 ile Japonya, yüzde 72 ile Amerika Birleik Devletleri takip ediyor.

Ana Sayfaya Git