Meme kaybı depresyona neden olmasın

Hiçbir kadının aklına getirmek istemediği bir sağlık sorunu olan meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de cilt kanserinden sonra en sık görülen kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda meme kanserinin tanı ve tedavisindeki gelişmelerin sonucunda hastaların beklenen yaşam süreleri uzuyor ancak kanser cerrahisi sonrası meme kaybının olumsuz fiziksel ve psikolojik etkileri ön plana çıkıyor.

Haberler 12.03.2019 - 13:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzman Op. Dr. Ozan Luay Abbas, hastann kanser tedavisi sonrasnda yaam kalitesini yükselten meme onarm ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Kadnlarn özgüvenini ciddi oranda düürüyor

Kanser nedeniyle diiliin simgesi olan bir uzvun kayb hastalarda depresyon, beden algsnda bozulma, cinsel istek kayb ve hastaln tekrarlanmasna ilikin endieler gibi birçok probleme yol açmaktadr. Bu gibi durumlarla baa çkmadan tam anlamyla bir iyileme söz konusu olamaz. Son yllarda meme koruyucu cerrahilerin saysnda gözle görülür bir art gözlenmesine ramen meme koruyu cerrahi yaplmayan veya yaplamayan hasta says oldukça fazladr. Bu nedenle meme onarm birçok hastada gerekli olmaktadr.

Hedef eski ekil ve hacmi kazandrmak

Günümüzde meme onarm ameliyatlar hastann kendi dokusu ile yaplabildii gibi silikon protezler ile de yaplabilmektedir. Bu ameliyatlar hastann durumuna göre memenin alnmas ile ayn seansta veya farkl bir seansta da uygulanabilmektedir. Hangi yöntem ile yaplrsa yaplsn, onarm cerrahisinde temel amaç, kaybedilen memenin eski ekil ve hacmini tekrar salamaktr. Elde edilecek kozmetik kazançlara bal olarak bu hastalarn fiziksel ve psikolojik olarak hayat kaliteleri belirgin bir biçimde artmakta, özgüvenleri yükselmektedir. Tüm bunlara ramen, gelimi ülkelerde bile meme kanseri sonras meme onarm uygulanan hasta oran maalesef %25i geçmemektedir. Rakamsal veriler tam net olmamakla birlikte ülkemizde meme onarm cerrahisinin saysnda son yllarda belirgin art olduu bilinmektedir. Ancak gelimi ülkeler ile kyaslandnda onarm cerrahisi uygulanan hasta oran oldukça düüktür.

Kanser tedavisini ve takibini olumsuz etkilemiyor

Günümüzde onarm cerrahileri ile ilgili farkndalk seviyeleri oldukça düüktür. Hastalarn önemli bir ksm maalesef meme onarm seçeneinin varlndan haberdar deildir ve eksik/yanl bilgilere sahiptir. Önemli bir hasta grubu onarm cerrahisini kanser tedavilerini olumsuz etkileyebilecei korkusu ile reddetmektedir. Ancak bu inan tamamen yanltr. Bu hastalarda kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler kesinlikle aksamamakta ve hastalar ameliyat sonras hiçbir kstlama olmadan tedavilerini zamannda alabilmektedir. Baz hastalar ise silikon meme protezi ya da kendi dokusundan yaplan yeni meme yüzünden, kanserin nüks etmesi durumunda tehis edilemeyecei endiesi tamaktadr. Oysa bu hastalarn kontrolleri düzenli bir ekilde yaplmakta ve gerekli görüntüleme yöntemleri kullanlmaktadr. Meme onarm cerrahisinin uygulanm olmas hastalk takip sürecinde herhangi bir aksamaya neden olmamaktadr.

Ana Sayfaya Git