Menenjitten korunmanın en kolay yolu: Aşı

Menenjit ve meningokok hastalıklarından korunmada en iyi yöntemin aşılama olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emel Şen, “Aşılama programına ne kadar erken başlanırsa koruyuculuğu o kadar yüksek olacaktır” dedi.

Haberler 01.09.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

N. menengititis ad verilen bir bakterinin neden olduu meningokok hastal, menenjit (beyin ve omurilik zarlarnn enfeksiyonu) ve meningokoksemiye yol açabilen ciddi bir hastalk olarak biliniyor.

Meningokok hastalna herkesin yakalanabileceini söyleyen çocuk Sal ve Hastalklar Kliniinden Dr. Ör. Üyesi Emel en, Meningokok hastal salkl olan insanlarda bile sklkla, aniden, uyar vermeden ortaya çkabilir. Ancak 1 yandan küçük çocuklarda 16-23 ya arasndaki ergenler ve genç erikinlerde ve baklk sistemini etkileyen belirli bir tbbi sorunu olanlarda risk daha fazladr. Hastalk kiiden kiiye yakn temas (öksürme, öpüme) veya ayn hanede yaayan insanlar arasnda uzun süreli temas yoluyla yaylabilir diye konutu.

ERKEN TEHS VE TEDAV çOK ÖNEML

Tüm hastalklarda olduu gibi menenjit hastalnda da erken tehisin önemli olduuna dikkat çeken Dr. Ör. Üyesi Emel en, Erken menenjit belirtileri gribi taklit edebilir. Birkaç saat veya gün içinde asl menenjit belirtileri ortaya çkar. çocuklarda ba ars, kusma, yüksek ate, uykuya eilim, havale geçirme ve deri döküntüsü en sk görülen belirtilerdir. Erken tehis ve tedavi çok önemlidir. Meningokok hastal tedavi edildiinde bile ölüm oran yüzde 10-15dir. Ayrca hayatta kalanlarn yüzde 10-20sinde iitme kayb, beyin hasar, böbrek hasar, uzuv kayplar ve sinir sistemi sorunlar gibi sakatlklar brakabilir uyarlarnda bulundu.

KORUNMADA AILAMA çOK ÖNEML

Dr. Ör. Üyesi Emel en, meningokok hastalna kar bugüne kadar tavsiye edilen en iyi korunma yönteminin alama olduunu söyleyerek sözlerini öyle tamamlad:

N. Menengititisin en az 12 adet serogrup olarak adlandrlan tipi vardr. Meningokok hastalnn çouna A,B,C, W ve Y serogruplar neden olur. Tek bir ada hastalk yapan tüm serogruplar bulunmadndan birden fazla a çeidi uygulanr. Alama programna ne kadar erken balanrsa koruyuculuu o kadar yüksek olacaktr. Meningokok alar dier alar gibi; a yaplan bölgelerde ar, kzarklk ve yüksek ate gibi yan etkiler yapabilir. A yan etkisini en aza indirmek için karma alarla ayn zamanda yaplmamas ve a yapldktan sonra ar kesici verilmesi önerilir. Meningokok alar ve alama takvimi için mutlaka bir çocuk hekimine bavurmanz gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git