Menopozda, erken takip süreci kayıpları önlüyor

Op. Dr. Hilal Balcı :“Menopoz takip sürecini ne kadar erken başlatırsak kadın sağlığı için o kadar etkili”

Haberler 31.08.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Menopozun oluturduu zararlar minimum seviyeye indirebilmek için menopoz takip sürecini ne kadar erken balatrsak o kadar kadn sal için önemlidir diyen Alanya Anadolu Hastanesi Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Hilal Balc, çünkü kemik erimeye ve mineral kayplar balad zaman biz o kayb yerine gerçekten çok kolay koyamyoruz dedi.

Menopozun kadn hayatnn önemli dönemlerinden bir tanesi olduunu hatrlatan Alanya Anadolu Hastanesi Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Hilal Balc, Menopoz doal bir süreç her kadnda farkl yaanmaktadr. Menopozun oluturduu zararlar minimum seviyeye indirebilmek için menopoz takip sürecini ne kadar erken balatrsak o kadar kadn sal için etkili. Ne kadar erken balarsak kayplar da o kadar erkenden yerine koyarz. çünkü kemik erimeye ve mineral kayplar balad zaman biz o kayb yerine gerçekten çok kolay koyamyoruz. Kemik erimesini durdurabiliyoruz ama kemik erimesini geriye getiremiyoruz. Bu yüzden ne kadar az kayp olursa o kadar kadn sal için önemlidir dedi. Ayrca Op. Dr. Hilal Balc, menopoz sürecinde hormon tedavisine balanamayacak hastalarn banda, rahim ve meme ile ilgili kesin ya da üpheli tans olan hastalar gelmektedir. Bu nedenle tedavi öncesi mutlaka smear, vajinal ultrasonografi, mamografi ve meme ultrasonu tetkikleri bata olmak üzere gerekli tetkiklerin yaplmas gerekmektedir dedi.

MENOPOZ TAKB SÜREC

Menopozda premenopozal ve postmenopoz olmak üzere iki dönem olduunu ve bu döneme göre menopoz takip sürecini balattklarn belirten Op. Dr. Hilal Balc, Menopozun bir öncesi var biz buna premenopozal dönem diyoruz. Menopozdan birkaç ay önce ya da birkaç yl önce balyor. Bu süreçte kadnlar genellikle adetlerinde aksama ve düzensizliklerin baladn söyleyerek bize geliyorlar. Ya da daha sk ya da daha seyrek adet görmeye balyorlar. Bir de postmenopoz dönemi var. Son adetinden itibaren on iki aylk dönem geçmi olmas lazm. 12 aylk dönemden sonraki dönemi de biz postmenopoz dönemi olarak tarif ediyoruz. Bize kadnlar ya premenopozal ya da postmenopoz dönemlerde geliyor. Bununla birlikte öncelikle hasta adet görmediini ifade ediyorsa ve premenopozal ikayetleri varsa adetin üçüncü günü hormon deerlerine bakyoruz. FSH IH hormon deerlerine bakyoruz. Özellikle FSH hormonun seviyesi adetin üçüncü gününde 40 pg/ml üzerinde ise hastann kesin menopozda olduunu söyleyebiliriz. Eer 25-40 pg/ml arasnda çkarsa da artk yava yava yumurtalklarn çalmasnn azaldn, yumurta üretiminin durduunu ve premenopozal döneme girdiklerini ifade ediyoruz. Bu durum baz hastalklara da bal olarak da geliebiliyor. Bu yüzden detayl takip sürecini balatyoruz sözleriyle menopoz takip süreci hakknda açklamalarda bulundu.

YAAM TARZINIZI DETRMELSNZ

Menopozun doal bir süreç ve her kadnda farkl yaandnn altn çizen Op. Dr. Hilal Balc, Menopozun oluturduu zararlar minimum seviyeye indirebilmek için menopoz takip sürecini ne kadar erken balatrsak o kadar kadn sal için etkili. Ne kadar erken balarsak kayplar da o kadar erkenden yerine koyarz. çünkü kemik erimeye ve mineral kayplar balad zaman biz o kayb yerine gerçekten çok kolay koyamyoruz. Kemik erimesini durdurabiliyoruz ama kemik erimesini geriye getiremiyoruz. Bu yüzden takip sürecini erkenden balatmalyz ki kalsiyum, d vitamini, e vitamini destei vermeliyiz. Düzenli spor önermeliyiz. Ksacas yaam tarzmz deitirmeliyiz. Bunlar lokal tedavilerdir. Dediim gibi her kadnda farkl seyredebiliyor. Kimisinde ar geçiyor. laç verdiimiz halde bu süreci atlatmakta psikolojik olarak zorlanan hastalarmz da oluyor. O zaman da psikolojik destek almalar konusunda yardmc oluyoruz sözleriyle takip sürecinin öneminde dikkat çekti.

Menopozda yaanan sorunlar

Menopoz her kadnn yaayaca doal bir süreç olmakla birlikte her kadnda farkl yaanmakta ve birtakm deiiklikler meydana geldiini belirten Op. Dr. Hilal Balc, vücutta yaanan deiiklikleri u sözlerle açklad: Ate basmalar, uykusuzluk, sinirli, terleme, depresif ruh hali, gerginlik, konsantrasyon güçlüü, dikkatsizlik ve yorgun olma gibi. Bunun üzerine hastalarda cilt deiiklikleri meydana geliyor. Ciltte incelme. Özellikle genital bölgede organlarda küçülme meydana gelmektedir. Bu küçülmeye bal olarak sk tuvalete çkma. drar yaparken yanma, cinsel ilikide ar ortaya çkabiliyor. Saçlarda ciddi bir dökülme meydana geliyor. Bunlar ksa vadeli ikayetler. Bunlarn üzerine bir de uzun vadeli ikayetler var. Östrojen hormonu kalbi koruyan bir hormon. Bu hormonun eksikliinde kadnlar da kalp hastalklarna yatknlk artyor. Metabolizma yavalad için kilo art meydana gelmektedir. Bu tarz ikayetleri olanlar bir an önce doktora görünmelidir.

Erken menopoz

Türkiyede menopoz ya ortalamas 46-48, dünyada ise 45-55 ya aralnda olduunu belirten Dr. Hilal Balc, Erken menopoz diye bir ey de var. 45 ya alt erken menopoz var. Burada genetik bir yatknlk var. Eer ailenizde menopoza erken giren biri varsa anneniz, teyzeniz. Bu sizin de erkenden menopoza girmenize neden olacaktr. Bununla birlikte enfeksiyon hastalklar, radyasyon, kemoterapi tedavisi gibi durumlarda da erken menopoza girilebilir. Yumurtalklar yetmezlie giriyor. Onun dnda çok youn stres, çok yaknn kaybetme, bask altna girme durumlarnda da erken menopoza girme durumu söz konusudur. Yumurtalklar çok erken tüketme durumlarnda da yaanyor. Yani çok erken yata evlenme, erken gebe kalmak, uzun süre gebelik geçirmi kadnlarn da yaad bir durumdur dedi.

Ana Sayfaya Git