Menopoz'da gebeliğe dikkat

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Profesör Doktor Bülent Berker, menopoz ve erken menopoz'da gebeliğe dikkat çekti.

Haberler 16.09.2018 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erken menopoz yaayan ya da kötü kaliteli embriyolara sahip olduundan ötürü gebelik elde edemeyen kadnlar için gebeliin mümkün olmayacan ifade eden Profesör Doktor Bülent Berker, Bu hastalarn bavurabilecei tek yöntem ise Yumurta ba olarak görülür. Kadnlarda 45 yandan sonra zor olarak görülen gebelik, yumurta ba ile birlikte ikiz bebek doumlarn dahi mümkün klabilir.

Menopozda gebelie dikkat

Bu yöntemle gebelik elde etmek isteyen kadnlar için ilk olarak genç bir verici bulunur. Vericiden alnan yumurtalarla, alcnn einin Spermleri döllendirilir ve alcnn Rahimine yerletirilir. Genetik açdan verici kadnn özelliklerini tayan yumurtalar, doal olarak doacak bebein de e ve vericiye ait genetik özelliklere sahip olmasna neden olmaktadr.

Aratrmalar neticesinde, bu yöntemle gebelik elde eden annelerin ilgi ve sevgi açsndan dier annelerden bir fark olmadn ortaya koymaktadr. Dünya genelinde -izin verilen ülkelerde- üçüncü ahs araclyla gebelik elde edilen yöntemler içerisinde en yaygn budur. Türkiye, bu türden gebelik elde edilmesine izin vermeyen ülkeler arasndadr.

Öte yandan Yumurta ba, gebe kaldnda salnda risk oluacak kadnlar ile 50 yan üzerindeki kadnlara tavsiye edilmemekte, Menopoz dönemine giren ve ilerleyen yalardaki kadnlara ise ciddi bir inceleme yaptrmalar tavsiye edilmektedir. Bu kadnlarn karacier, böbrek ve kalp gibi organlarnn salkl durumda olmas gerekmektedir. diye konutu.

Kiiye özel tüp bebek tedavisi

Profesör Doktor Bülent Berker, kiiye özel tüp bebek tedavisi hakknda bilgi vererek öyle konutu:

Tüp Bebek Tedavilerinde genellemelere yer verilmemektedir zira bu türden bir yaklam baar orann olumsuz etkiler.

Kiiye ve çifte özel tedavilerde hastalarn kiisel ve geçmi öykülerine bakldktan sonra Genetik, Endoskopik, mmunolojik ve Hormonal yönden muayeneleri yaplarak tedavi aamasna geçilmektedir.

Tüp Bebek Tedavilerinde ya faktörü önemlidir çünkü ilerleyen yala birlikte baar orannda olumsuzluklar yaanabilmektedir. Günümüzde kadnlarn sosyal ve ekonomik açdan toplumda farkl bir yer edinmesiyle birlikte, çocuk sahibi olma ya da ertelenmeye balamtr. 35 yan üzerindeki yalarda Tüp Bebek Tedavisine yönelen kadnlarda baar ihtimali de düer. Olumsuz sonuç alan kadnlar bu kez alternatif yöntemleri gündemlerine almaktadr ancak bunlarn çou tbbi açdan onay almam yöntemlerdir. Bunlara örnek olarak aadaki maddelerde yer alan yöntemleri göstermek mümkündür: Yapay rahim, HLA yöntemi, embriyo yaptrcs, baklk sistemi tedavileri, sperm mknats, lazer teknikleri, ilaçsz tüp bebek tedavileri.

Ana Sayfaya Git