Mercek yerine akıllı lensler!

Akıllı lensler son zamanlarda oldukça gündemde olup, uzak yakın veya hem uzak hem yakın görme sıkıntısı yaşayan hastalara konfor sağlıyor. Gözde görme işlevini kaybeden mercek ameliyat ile çıkarıldıktan sonra yerine “akıllı lens” denilen mercekler yerleştiriliyor.

Haberler 23.09.2019 - 11:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 10 yldr katarakt ameliyatlarnda uygun hastalar için tercih edilen lensler, görme sorununa çözüm salyor. Vitreoretinal Cerrahi Uzman Prof. Dr. Abdullah ÖZKIRI, akll lensler hakknda bilgi verdi.

Mercekler yerine akll lensler

Akll lensler hastalarn görme sorununa çözüm olabilecek düzeyde etkili yapdadr. Buradaki amaç, gözde doutan var olan ve artk ilevini yitirmi mercek yerine yapay bir mercek uygulayarak hastann görme kalitesini olabildiince artrmaktr. Akll lensler, gözünde katarakt hastal olan ve bu nedenle ameliyat olmas gereken hastalar için uygulanmaktadr. Bunun için uygun hastalar tercih edilmeli ve akll lens ameliyat uygulanmaldr.

Uygun hasta seçimi önemli

Hasta seçiminin oldukça önemli olduunu söyleyen Vitreoretinal Cerrahi Uzman Prof. Dr. Abdullah ÖZKIRI, sözlerine öyle devam etti. Bu akll lensler, katarakt hastal veya yüksek myop veya hipermetrop olan hastalara uygulanabilir. Ancak diyabet (eker), sar nokta, ileri astigmat, alk, kerotokonüs ve korneal problemleri olan hastalar için de akll lens uygulamalar tercih edilmez. Göz içine yerletirilen bu teknoloji harikas lensler bifokal (iki odakl) ve trifokal (üç odakl) olmak üzere üç çeittir. Akll lens kullanmak için hastaya önce standart katarakt ameliyat uygulanmal ve hastann kendi orijinal lensi çkartlp yerine uygun mercek yerletirilmelidir. Ameliyat, standart katarakt ameliyat gibi 8-10 dakika kadar sürmektedir. Bu operasyon srasnda göze diki uygulanmamakta ve hastalar ayn gün taburcu edilmektedir.

Hastann yaam kalitesini artyor

Trifokal mercek taklan hastalar ise ameliyattan sonra gözlüksüz kitap okuyabilir, bilgisayar kullanabilir ve televizyon izleyebilir. Hastann yaam kalitesi de böylelikle artrmaktadr. Uygun hastalara öncelikli olarak trifokal mercekler önerilmeli ve gereksiz ameliyat riski de ortadan kaldrlmaldr.

Ana Sayfaya Git