Merdiven altı sağlık olmaz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, insan sağlığını doğrudan etkileyen tıbbi uygulamaların, yetkisiz kuruluşlar ve kişiler tarafından yapıldığı yönünde sosyal medya ve internet sitelerinde yayımlanan reklamların mercek altına alındığını belirterek, "Reklam mevzuatını ihlal eden bu şahıslar ve iş yerleri, Sağlık Bakanlığına da bildirilerek, gerekli işlemlerin yapılması sağlanıyor." dedi.

Haberler 21.01.2018 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüfenkci, tüketici sal açsndan risk oluturan ürün ve uygulamalarn reklamlarna yönelik alnan önlemlere ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Salk ve tbbi uygulamalarla ilgili reklamlarn, tüketicilerin sal yannda ekonomik çkarlarn da zedelediine dikkati çeken Tüfenkci, bu tür reklamlara kar alnacak tedbirler hakknda ilgili kurum ve kurulularla sürekli i birlii halinde çalldn ifade etti.

Tüfenkci, özellikle doktor olmad halde bilimsellikten uzak çeitli yöntemlerle hasta tedavi eden ahslara ilikin reklamlarn önlendiine iaret ederek, Hakknda idari ceza uygulanan reklamlarn ihlale devam edip etmediinin takip edilmesi, sal dorudan etkileyen bu tür tantmlarn yaynlanmasnn önlenmesine yönelik çözümler üretilmesi ve tüketicilerin korunmas amacyla Bakanlmz koordinatörlüünde ilgili kurum ve kurulularla özel bir ekip oluturulmas planlanyor. eklinde konutu.

nsan saln dorudan etkileyen, salk, gda, kozmetik ürünlerine ilikin, bata sosyal medya ve dier internet siteleri olmak üzere birçok mecrada yaynlanan reklamlarn Reklam Kurulunca mercek altna alndn dile getiren Tüfenkci, Son zamanlarda birçok mecrada bu tür aykr tantmlarn artmas sebebiyle Bakanlmzca, reklam verenlerin yan sra sosyal medya mecralarna da sorumluluklar hatrlatld. ifadelerini kulland.

BELEDYELERCE RUHSATLANAN

Tüfenkci, belediyelerce ruhsatlandrlan ve salk kuruluu olarak faaliyet göstermeyen güzellik salonlarna ait birçok internet sitesinde, lazer epilasyon, dolgu, botoks, saç ekimi, sivilce tedavisi, leke tedavisi ve benzeri tbbi uygulamalarn tantmlarna, bu ilemlerle ilgili tedavi görüntülerine ve hasta yorumlarna yer verildiine vurgu yapt. Bu tür tantmlara yönelik atlan admlara dikkati çeken Tüfenkci, unlar kaydetti:

Yine benzer ekilde, baz internet siteleri ve sosyal medya hesaplar üzerinden, doktor olmayan ahslarn hasta tedavi ettikleri, çaresi olmayan hastalklar iyiletirdikleri yönünde tantmlar yaynladklar yönünde Bakanlmza bavurular yaplyor. Kendilerini doktor, psikoterapist, tedavi uzman gibi unvanlarla tanttklar, sülük tedavisi, hacamat (kupa uygulamas), refleksoloji gibi geleneksel ve tamamlayc tp uygulamalarnn, Salk Bakanlnca ruhsatlandrlmayan kurulularda ve yetki verilmemi doktor olmayan kiiler tarafndan uyguland yönünde tantmlar yaynland hususlarnda ikayetler geliyor. Bu tür reklamlar hakknda Reklam Kurulu tarafndan idari para ve bu reklamlar durdurma cezas uygulanyor. Ayrca reklam mevzuatn ihlal eden bu ahslar ve i yerleri, ilgili mevzuat uygulamakla sorumlu bulunan Salk Bakanlna da bildirilerek ilgili Bakanlkça da gerekli ilemlerin yaplmas salanyor.

Ana Sayfaya Git