Meryem'i hayata döndürecek?

Hakkari Yüksekova'da, aplastik anemi hastası kızı 13 yaşındaki Meryem Bakır'a, 11 yaşındaki kız kardeşi Rabia'nın iliğinin tutmasına rağmen, maddi imkansızlıklar nedeniyle nakil yaptıramadıklarını söyleyen ayakkabı boyacısı baba Enver Bakır'ın yardım feryadını, Sağlık Bakanlığı duydu. Bakanlık tarafından İstanbul'a getirilen Meryem'e önümüzdeki hafta, kız kardeşinden ilik nakli yapılacak.

Haberler 07.11.2019 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksekovaya 5 kilometre mesafedeki nanl köyünde yaayan Enver ve irin Bakr çiftinin 3 çocuundan en büyüü olan imam hatip ortaokulu 8inci snf örencisi Meryem Bakra, 2 ay önce Van Eitim ve Aratrma Hastanesinde kemik ilii yetmezlii olan aplastik anemi tehisi konuldu. Doktorlarn ilik nakli olmas gerektiini söyledii Meryeme 11 yandaki kz kardeinin ilii uyumlu çkt. Ancak maddi imkanszlklar nedeniyle aile, küçük kz nakil için stanbula getiremedi.

FERYATLARINI BAKANLIK DUYDU

Ayakkab boyacl yaparak ailesinin geçimini salayan baba Enver Bakr ile Meryem, gözyalar içinde kendilerine yardm eli uzatlmasn istedi. Baba kzn yardm çarsna Salk Bakanl, el uzatt. Bakanlk, Yüksekova Kaymakamln devreye sokarak, Meryemi Yüksekovadan stanbula getirtti.

ÖNÜMÜZDEK HAFTA NAKL OLACAK

Meryem, 2 hafta önce Ümraniye Eitim ve Aratrma Hastanesi çocuk Hematoloji Onkoloji Klinii Kemik lii Nakil Merkezine yatrld. Tüm testleri tamamlanan Meryemin kemoterapi tedavisine de baland. Meryem, önümüzdeki hafta, kendisiyle birlikte stanbula getirilen kz kardei Rabiadan alnacak ilikle hayata tutunacak.

HAYAT KURTARMAK KAHRAMANLIKTIR

Ablas iyilesin diye ona kemik ilii vermeyi kabul eden Rabia Bakr ise korkmadn, herkesin baç olmas gerektiini söyledi. Rabia, örnek olacak bir çarda bulunarak, O kadar da zor bir ey deil. Alt üstü bir ine ile ilik alnacak. çok seviniyorum ablam iyileecek. Onun hayatn kurtaracam için çok mutluyum. Ablam için elimden gelen her eyi yaparm. Bir hayat kurtarmak kahramanlktr. Herkes bir kahraman gibi davransn ve ilii tutan hastalar için ba yapsnlar. Alt üstü bir ine, korkacak hiçbir ey yok dedi.

SALIK BAKANLII BZE EL UZATTI

Ayakkab boyacl ile 3 çocuunu büyütmeye çalan baba Enver Bakr ise Meryem ilk çocuumuz. Kurban Bayramnn ikinci günü kzm Yüksekova Devlet Hastanesine götürdük. Oradan kan deerleri düük diye Vana gönderdiler. Tehis orada kondu. lik nakli olacak dediler. Ailece ilik için tahliller verdik. Rabiannki tuttu. stanbula gelmeye imkanmz yoktu. Salk Bakanl arayarak bize destek oldu ve Ümraniye Hastanesine getirdiler. Onlara çok teekkür ederim. Bize sahip çktlar. Meryemin tedavisi için burada 6 ay konaklayacaz. Yüksekova imkanszlklarn olduu bir yer. Günde 40-50 lira ancak kazanabiliyorum. Allaha çok ükür ona da hamdolsun gene de diye konutu.

KEMK L NAKLNDE STANBULDA TEK KAMU KURUMUYUZ

Tedaviyi yürüten Ümraniye Eitim ve Aratrma Hastanesi çocuk Hematoloji Onkoloji Kliniinden Doç. Dr. Suar çak Klç, Meryemin durumu hakknda bilgi vererek, ki ay önce ikayetleri balam. Ar aplastik anemi tehisi ile karde vericisi de olduu için kemik ilii nakli yaplmak üzere ünitemize sevk edildi. Hastamzn tekrarlayan eritrosit ve trombosit nakillerine ihtiyac, kan nakli ihtiyac olmaktayd. u an iyi, kardeinin ve kendisinin tetkiklerini tamamladk. Herhangi bir aksilik olmazsa bu hafta içerisinde kemoterapisine balayp önümüzdeki hafta da kemik ilii naklini yapmay planlyoruz dedi.

Aplastik aneminin hem çocukluk hem erikinlik döneminde sk rastlanan bir kemik ilii yetmezlii hastal olduuna deinen Doç: Dr. Suar çak Klç, u bilgileri verdi:

Sonradan geliebilir ya da doutan olabilir. En önemli özellii kemik iliinin kan hücrelerini yeterince üretmemesi ve lökosit dediimiz hücreler üretilmedii için de enfeksiyonlar; eritrosit dediimiz hücreler üretilmedii için halsizlik, kanszlk bulgular trombosit dediimiz hücreler üretilmedii için de kanama bulgular meydana getirmesidir. Hastalar bu belirtilerle doktora bavurur. Eer fanconi adn verdiimiz doumsal aplastik anemi deilse tam uyumlu karde varsa ondan kemik ilii nakli yaparz. Tam uyumlu karde yoksa o zaman baklk sistemini basklayacak birtakm tedaviler uygularz ve bu tedaviye yantna bakarz. Eer hasta tedaviye yant vermezse aile d vericiden kemik ilii nakli için aratrmalara balarz. Kemik ilii nakil üniteleri oldukça önemli özellikler tar ve ülkemizde belli ehirlerde kemik ilii nakil merkezleri var. Tamamen enfeksiyondan arndrlm odalardan ve merkezden olumas gerekmektedir. Ülkemizde de gerek kamuda gerek özel sektörde birçok nakil merkezi var. Ancak bizim ünitemiz kamu hastaneleri içinde u an için stanbulda aktif olarak çalan tek çocuk kemik ilii nakil ünitesi. O nedenle Meryemi de biz takip ediyoruz.

Ana Sayfaya Git