Mesane kanseri

Erkeklerde dördüncü sıklıkta görülen mesane tümörleri (idrar kesesi tümörleri), mesane (idrar kesesi) kanseri, mesanenin duvarını oluşturan dokulardan kaynaklanan kötü huylu tümörlerdir. Sık sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, kanama, idrar kaçırma, ani sıkışma, gibi belirtilerle kendini gösterir.

Haberler 21.05.2017 - 12:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mesane kanserinin baz türlerinde hastaln yegane tedavisi mesanenin (idrar kesesi) çkarlmas ile salanabilir. Hasta mesanenin alnmas gereken durumlarda bu ameliyat geciktiriyorlar, bunun en önemli sebebi de torba tayacak olmalar.

Ancak böyle bir eyin olmayacan bildiklerinde ameliyat kararn çok daha erken veriyorlar, bu da hastalktan kurtulma orann büyük ölçüde artryor. Barsaktan mesane (yapay mesane) yöntemi hastalarn daha konforlu hayat sürmeleri için, normal idrar deliinden idrar yapabilmelerini salayan bir ameliyattr.

En önemli avantaj hayat kalitesini düürmemesi ve sosyal olarak kabul edilebilir olmasdr diyor. Prof. Dr. Tahir Karadeniz mesane kanseri tedavisini anlatt.

Mesane (drar Kesesi) kanseri sebepleri nelerdir?

Mesane, idrar kesesi diye isimlendirilen her iki böbrekten idrar yollar (üreterler) vastas ile gelen idrar depolayan küreye benzeyen bir organdr. Bu organn iç yüzeyinden kaynaklanan kötü huylu tümörlere mesane (idrar kesesi) kanseri denir. Mesane kanseri, erkeklerde kadnlardan daha fazla görülür. Bilinen nedenlerin banda sigara ve baz fabrika çalanlarnda kimyasal maddelerle temas gelir.

Mesane (drar Kesesi) kanseri belirtileri nelerdir?

En önemli belirtisi idrardan arsz kanama olmas ve phtlarn gelmesidir. Bunun dnda kanserin tiplerine bal olarak devaml arl idrar, devaml idrar yaparken sonuna doru yanma tabir edilen ikayetler de görülür. Bazen bu kanama gözle görülmeyebilir ama idrar tahlilinde rastlanr.

Mesane (drar Kesesi) kanserinde tehis (tan) nasl konulur?

Batn ya da Üriner Sistem Ultrasonografisi ile çou zaman mesanede kitle tehisi kolayca konabilir, ayrca damardan ilaç verilerek yaplan üst ve alt batn BT (Bilgisayarl Tomografi) ile de tanya gidilebilir. Ancak bazen bu tetkiklerle kesin bir ey söylenemez ise o zaman tehis kameral videolu bir sistemle idrar kesesine idrar deliinden girip idrar kesesinin içini görme yöntemiyle konulur. Tehis konulduktan sonra endoskopik kamera ile Kapal TUR Tm (Trans Urethral Resection Tm) ameliyat yaplr.

TUR Tm Ameliyat nasl yaplr?

Genel Anestezi ya da bölgesel anestezi ile yaplabilir. drar deliinden girilerek mesaneye ulap kanserli bölümü mesanenin bütün tabakalarndan da örnekler alacak ekilde özel bir elektrikli cihazla keserek çkartlr. Ameliyattan ertesi gün hasta ayaa kalkar genellikle 2. veya 3. gün idrar sondasn çkarp taburcu olur.

Radikal sistektomi ameliyat ne zaman gerekir?

Bu ameliyatta mesane, prostat, alt idrar yollarnn bir ksm, meni keseleri ve civardaki büyük damarlarnn etrafndaki lenf dokular çkarlr. Eksiksiz yapld takdirde 6-8 saat sürer, ameliyat sonras hasta gerekirse en az 24 saat youn bakmda kalr, ertesi gün odasna alnr. Genellikle 10-14 gün sonra hastaneden çkarlr.

Lenf dokusu çkarmak ve says neden önemlidir?

Radikal sistektomi ameliyatnn belki de en önemli bölümü burasdr. Lenf dokularn çkarabilmek özel bir eitim ve tecrübe gerektirir. Ancak bu ameliyatta ne kadar çok sayda lenf düümü çkarlr ise hastalarn yaam süresi o kadar uzar ve lenf dokularnda kanser varlnda ilave kemetorapi için hastaln gerçekten ne kadar ilerledii ya da ilerlemedii net biçimde ortaya konabilir.

Mesane çkarldktan sonra hastalar nasl idrar yapar?

En sk kullanlan yöntem leal konduitdir. ki idrar borucuu (üreterler) 12-15 cmlik bir ince barsak parçasnn bir ucuna balanr, barsak parçasnn dier ucu da karn cildine balanr. Üreterlerden (idrar borular) bu barsak parçasna gelen idrar, cilde yapan bir torbaya dolar ve torba doldukça hastalar torbay boaltr. Ortalama 2-3 günde bir cilde yapan torbann deitirilmesi gerekir. Bu eski yönteme önemli bir alternatif ortotopik mesane diye adlandrlan yapay mesane (barsaktan mesane) yöntemidir.

Barsaktan yeni mesane ameliyatnn avantajlar nelerdir?

Mesanenin alnmas gereklilii domu ise böyle büyük bir ameliyata hastann karar vermesi çok kolay olmamakta ve bu gecikme hasta hayatn çok olumsuz etkilemektedir. Barsaktan mesane (yapay mesane) yönteminin en önemli avantaj hayat kalitesini düürmemesi ve sosyal olarak kabul edilebilir olmasdr. Hastalarn daha konforlu hayat sürmeleri için, normal idrar deliinden idrar yapabilmelerini salamak için uygulanan bir ameliyattr.

Barsaklardan bir bölüm ayrlp küre ekline sokulur ve böbreklerden gelen her iki idrar yolu buna balanr, bu yeni mesanenin bir taraf da penis içi idrar yoluna balanr. Ameliyatn 15-18. günleri aras hastann idrar sondasn çkarlp yeni mesaneleri ile idrar yapma eitimi verilir. drar yapmay örenmek yaklak 4-5 gün sürer, bu süreç sonunda hastalar yeni mesanelerini tamamen boaltabilirler.

Ana Sayfaya Git