Metabolizmanızı su içerek canlandırın

Pek çok insan gün içinde yoğunluktan, unutkanlıktan ya da farklı sıvı içecekleri sık tükettiği için yeterli su tüketemiyor. Ancak uygun miktarda su tüketimi böbrekler, kalp ve karaciğer başta olmak üzere bütün organlar için hayati önem taşıyor.

Haberler 21.03.2017 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dahiliye Uz. Dr. Mahmut Demirci, 22 Mart Dünya Su Günü öncesinde suyun yararlar hakknda bilgi verdi.

Her derde deva

Canllarn yaayabilmesi için hayati öneme sahip olan su, bütün biyolojik yaam ve faaliyetleri ayakta tutmaktadr. Yeryüzündeki suyun sadece %3ü tatl su kaynaklardr. Bu tatl su kaynaklarnn da büyük bir çounluu buzullarda bulunmaktadr. Biyolojik bir çözücü olan su vitamin ve minerallerin vücutta tanmasn ve çözülmesini salamaktadr. Yeterli ve salkl su tüketilmemesi bata böbrekler olmak üzere, kalp, karacier gibi organlarda hayati olumsuzluklara yol açarken, vücut ssnda dengesizlikler, ciltte kuruluk, hazmszlk, ba ars ve unutkanla neden olabilmektedir.

Baka içecekleri suya tercih etmeyin

Hayati fonksiyonlarn salkl bir ekilde yerine getirilebilmesi için yeterli miktarda suyun tüketilmesi gerekmektedir. Günde 8-9 bardak veya 2-2,5 litre su tüketmek vücudun su ihtiyacn karlamaktadr. Suyun tadn sevmeyenler ya da mide bulants yaayanlar; dilimlenmi meyve dilimleri veya havuz, kereviz gibi sebzelerde suyu tatlandrabilirler. çay, kahve gibi içecekler vücuttan su atmn artrd için suyun yerine konmamaldr.

Böbreklerinizi su ile besleyin

Besinsiz günlerce yaanabilirken susuz ancak birkaç gün yaanabilmektedir. Yeterli su tüketmemenin en önemli etkisi su ile beslenen böbreklerde görülmektedir. Vücutta oluan üre, Kreatin, ürik asit gibi zararl maddeler su ile seyreltilip böbreklerden atlmaktadr. Yeterli su miktarnn olmamas idrar akmn yavalatt için idrar yolu iltihaplar ve böbrek talar ilerleyen durumlarda ise böbrek yetmezlikleri oluabilmektedir. Afrika gibi temiz su kaynaklarna ulamann zor olduu ülkelerde en sk görülen rahatszlklarn banda böbrek hastalklar gelmektedir.

Kalp hastalklarndan su ile korunun

Kalp hastalklarnn özellikle de kalp krizlerinin su ile yakndan ilikisi bulunmaktadr. Yaplan aratrmalar; günlük su tüketimine dikkat edenlerle etmeyenler arasnda kalp krizi bakmndan belirgin bir fark olduunu ortaya koymaktadr. Susuz kalan vücutta kann koyulat ve phtlama eilimini art bilinmektedir. Buna bal olarak tansiyon dengesizlikleri, çarpnt, ritim bozukluu ve kalp yetersizlikleri görülebilmektedir. Kalbin fonksiyonlarn yeterince yerine getirememesi karacier ve akcierde de olumsuz sonuçlar yaratabilmektedir.

Suyu hayatnzdan çkarmayn

Günlük hijyen bakmndan da su önemli bir yer tutmaktadr. Vücut ve besinlerin hijyeni ile birlikte beslenme için tüketilen su miktar bir araya getirildiinde insann günde yaklak 20 litre temiz suya ihtiyac bulunmaktadr. Sadece elleri su ve sabunla temizlemek bile birçok bulac hastala kar kalkan oluturmaktadr. Temiz su kaynaklarna ulalamayan ülkelerde tifo, ishal gibi hastalklar ölümcül sonuçlar dourmaktadr. Grip gibi bulac hastalklara kar, vücut direnci oluturmak için de su tüketimi önemlidir.

Parldayan bir cilt için su için

Vücudun en büyük organ derinin suya ihtiyac da büyüklüüyle orantldr. Dolam sisteminin deriye yeterli su getiremedii yani yeterli su tüketilmedii durumlarda hücre içi suyu azalarak derinin onarm hz dümektedir. Salkl, yumuak, nemli ve yalanmann etkilerinin görülmedii bir cilt için günlük su tüketimine dikkat edilmelidir.

Su metabolizma hzn artryor

Su içerek idrarla ya atma düüncesi gerçei yanstmamaktadr. Ancak düzenli su tüketilmesi metabolizmay hzlandrmaktadr. 0 kalori olan suyu düzenli tüketmek az yemek yemeyi beraberinde getirebilmektedir. Sabah kalknca ve akam yatmadan su içmek tokluk hissi yaratmakta ve dolayl olarak kilo verilmesine yardmc olabilmektedir. Ayrca tükürük ve mide salglnda bulunan su besinlerin sindirilmesinde görev almaktadr.

Bunlarn yan sra yeterli su tüketilmemesi;

Unutkanlk ve konsantrasyon bozukluu

Ba ars

Kabzlk

Saç dökülmesi ve kepeklenme

Emziren kadnlarda süt azl

Kas kramplar gibi sorunlara neden olabilmektedir.

Ana Sayfaya Git