Metabolizmayı kontrol etmek!

Metabolizmanın vücudun yürüttüğü faaliyetlerin tümü olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Pınar Çoban Çinko, “Metabolizma hızı, vücudunuzun çalışırken ne kadar enerji harcadığının göstergesidir. Yaşınız ne kadar genç olursa metabolizmanız da o kadar hızlı çalışır. Metabolizmanın daha hızlı çalışması, daha çok enerji harcanması demektir. Yaş aldıkça metabolizmanız da yaşlanır ve yavaşlar” dedi.

Haberler 03.12.2021 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Metabolizmann vücudun yürüttüü faaliyetlerin tümü olduunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Pnar çoban çinko, Metabolizma hz vücudunuzun çalrken ne kadar enerji harcaddr. Bazal metabolizma hz ise uyku halindeki vücudun hzdr. Bir dier deyile, iç organlarn ve vücudun çalmas için gereken minimum enerji düzeydir. Buna dinlenme hz da denebilir. Metabolizma için gereken enerji vücudunuza yediiniz ve içtiiniz gdalardan salanr. Metabolizmanz bir bakma sizin iç enerjiniz olduu için yaam enerjiniz üzerinde de önemli etkileri vardr diye konutu.

HORMONLAR, KLM VE GENETK DE ETKL

Ya aldkça metabolizma hznn da etkilendiini dile getiren Uzman. Diyetisyen Pnar çoban çinko, Yamz ne kadar genç olursa metabolizma hzmz da bununla doru orantl olarak daha hzl çalr. Metabolizmann daha hzl çalmas, daha çok enerji harcamas demektir. Ya aldkça metabolizmamz da yalanr ve yavalar. Metabolizmamzn hznda ya faktörünün dnda genetik, iklim, tercih edilen besinler, hormonlar, cinsiyet, öün says ve açlk gibi birçok etken daha rol alr ifadelerini kulland.

METABOLZMA HIZINIZI ÖRENN

Metabolizma hzn ölçmenin birkaç yolu olduunu söyleyen Uzm. Dyt. Pnar çoban çinko, Özellikle bu yöntemlerden en yaygn olan ya-kas ve metabolizma hznz, hatta biyolojik yanz ölçen cihazlarla birlikte metabolizmanz ölçmektir. Hatta bu yöntem ile sahip olduunuz metabolizma yanz bile örenilebilirsiniz diye konutu.

HIZLI BR METABOLZMANIN 7 FRES

çeitli alkanlklarla metabolizma hznda art yakalanabileceini ifade eden Uzm. Dyt. çinko, metabolizmay hzlandrma yollarn öyle sralad:

Protein arlkl beslenin: Vücutta ilenen besinler arasnda en çok enerji gerektiren besin grubu, protein içerikli besinlerdir. Egzersiz yapn: Yaptnz egzersizler sonucu vücudunuz enerji harcar ve metabolizmanz da bu enerji ihtiyacn karlamak için çalr ve hzlanr. Su tüketimini artrn: Günde ortalama 2.5-3 litre su içmek ihmal edilmemelidir. Vücudumuzun çalmas için suya ihtiyacmz vardr. Ara öün yapn: Tükettiimiz her besin vücudumuzda ilenmek için metabolizmamz çaltrr. Baharatlardan yararlann: Krmz ac biber, zencefil, karabiber gibi baharatlar vücut scakln ve sinirim hzn artrarak mekanizmay hzlandrr. Kafein içerikli içecekler tüketin: Kafein içerikli içecekler tüketilmeli ancak vücut üzerinde olan tetikleyici etkilerinden dolay dozunu abartmamak gerekir. Yeterli ve düzenli uyuyun: Vücudumuzun uyurken kendisini yeniler. Eer uyku saatine ve düzenlerine dikkat etmezsek, vücudumuzun kendisini yenilemesine izin vermemi oluruz ve böylece metabolizmamzn kendisine ait bir ileyi salamasn zorlatrm oluruz.

UZUN SÜRE Aç KALMAMAYA ÖZEN GÖSTERN

Uzm. Dyt. çinko, metabolizmay yavalatan durumlarla ilgili u bilgileri paylat:

Kilo vermek uruna çok az kalori ile beslenmek. Hareketsiz bir yaam tarz. Uzun süreli aç kalmak. Kas eksiklikleri yaamak. Vücudu susuz brakmak. Hamur ileri ve ekerli gdalar. Yetersiz ve düzensiz uyku.

BU BESNLERE SOFRANIZDA YER VERN

Uzm. Dyt. çinko metabolizma için altn deerinde besinleri ise öyle sralad:

Krmz ac biber, zencefil, keten tohumu, yeil çay, kahve, tarçn, kukonmaz, ananas, yourt ve kefir, brokoli, greyfurt.

GÜNDE 2.5 LTREDEN AZ SU TÜKETMEYN

Mevsimine uygun meyve ve sebzeleri tüketerek metabolizmanzn ilemesini salayacak olan vitamin ve mineralleri es geçmemiz gerektiinin altn çizen Uzm. Dyt. Pnar çoban çinko, K aylarnda günee hasret kalrz. Güne bizim için önemlidir çünkü vücudumuz D vitaminini güne sayesinde üretir. D vitaminin metabolizma hzmz üzerinde de olumlu etkileri vardr. Bu nedenle mümkün oldukça k aylarnda güneli günlerden yararlann. Havalarn soumasyla birlikte su tüketimine verilen önem azalr ama siz bu hataya dümeyin. Günde 2.5-3 litre suyunuzu içmeye özen gösterin. K saatlerinde hava erken kararp geç aydnlanr. Uyku düzeninizi bozmamaya çaln. Havalar soudu diye eve kapanmann da anlam yok, yaamnzn hareketli olmasna özen gösterin diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git