Metil alkol'un teması bile zehirliyor

Prof. Dr. İbrahim İkizceli, metil alkolün yalnızca içkilerde değil, parfüm ve kolonyalarda da kullanılmaması gerektiğinin altını çizerek, "Çünkü ciltte de emilimi yüksek olduğu için zehirleyebiliyor. Ucuz kolonyalarda da maalesef ki metil alkol kullanılıyor. Bir kişi ucuz kolonyaları sık sık kullanırsa, bundan dolayı metil alkol zehirlenmesi yaşayabiliyor. Yani, metil alkol cilde temasla dahi zehirleme yapabiliyor. Bu nedenle kaynağı belli olmayan kolonya kullanımından ve alkol tercihinden kaçınılması gerekiyor." dedi.

Haberler 14.10.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. kizceli, birçok kiinin hayatn kaybetmesine yol açan, sahte içki olarak da bilinen metil alkolün zararlarna ilikin sorular yantlad.

Metil alkolün etil alkolden çok daha ucuza satldn belirten kizceli, sanayide kullanlan bir alkol çeidi olduunu, antifriz ve araçlarn cam temizleyicileri gibi kimyasal temizlik ürünlerinde bulunduunu söyledi.

kizceli, sahte içki tüketildiinde bulant, kusma ve karn ars ikayetlerinin ba gösterdiini ancak bu belirtiler sahte olmayan içki içildikten sonra da görülebildii için hastalarn salk kurulularna bavurmada geç kalabildiini anlatt.

Sahte içkinin esas belirtisinin görme bozukluu olduuna dikkati çeken kizceli, öyle devam etti:

Eer bulant ve kusmann üzerine görme bozukluu da yaanyorsa o zaman sahte içki alnm olma ihtimali yükseliyor. Bu durumda hemen tedavi edilmesi gerekiyor. Özellikle görme bozukluu bulank görmekten görememeye kadar ilerleyebiliyor. Görememe durumu kalc olabiliyor. Bir kii içki içtiyse ve göremiyorum ya da bulank görüyorum diyorsa yüzde 99,9 metil alkol tüketmitir. Az bir tüketim sonrasnda da bulant, kusma, mide ars oluyorsa metil alkolden üphelenmek gerekiyor.

Prof. Dr. brahim kizceli, sahte içki kullanmndan sonra bulant ve kusma belirtilerinin 1-2 saat içerisinde baladn, görme bozukluunun ise içkinin miktarna göre 4-5 ile 8-10 saat arasnda ortaya çkabildiini kaydetti.

- Görme bozukluu meydana gelmediyse kurtulma ans yüzde 80lerde

Alkol almnn ardndan bulant ve kusma ikayetleri yaad için acil servise bavuran bir kiinin kan gazna bakldn, eer hastane artlar elveriliyse etil alkol seviyesinin incelendiini aktaran kizceli, tetkikler sonucunda kan gaz deerleri deimi, etil alkol seviyesi ise düük çkmsa metil alkol alm olma ihtimalinin ortaya çktn ifade etti.

Sahte içki tüketildiinin saptanmas halinde, basit, orta ve ar vakalara üç farkl tedavi yöntemi uygulandn anlatan kizceli, Birincisi, basit olan vakalarda hastaya etil alkol veriyoruz. Metil alkol zehirlenmesinde etil alkol antidot gibi kullanlyor. Bu ekilde kiiyi kurtarma ansmz yüksek. Orta vakalarda eer imkan varsa fomepizol kullanyoruz. Eer ar vakaysa da diyalize alyoruz. diye konutu.

brahim kizceli, metil alkol az miktarda içildiyse ve görme bozukluu henüz meydana gelmediyse kiinin kurtulma ansnn yüzde 80lerde olduunu, ancak görme bozukluu yaandysa ve kan deerleri bozulduysa bu ansn yüzde 20-30larda seyrettiini dile getirdi.

- Metil alkolü renklendirip, sulandrp, kokulandrp normal içkiymi gibi satyorlar

Prof. Dr. kizceli, zehirlenme durumunun kaçak, ucuz ya da nereden geldii belli olmayan içkiler tüketildiinde yaandnn altn çizerek, vatandalara u uyarlarda bulundu:

Mümkünse alkol tüketmesinler ama içeceklerse ucuz alkol almasnlar. Alkolle imal edilmi ürünlerin de ucuzunu kullanmasnlar. Metil alkolün yalnzca içkilerde deil, parfüm ve kolonyalarda da kullanlmamas gerekiyor. çünkü ciltte de emilimi yüksek olduu için zehirleyebiliyor. Ucuz kolonyalarda da maalesef ki metil alkol kullanlyor. Bir kii ucuz kolonyalar sk sk kullanrsa, bundan dolay metil alkol zehirlenmesi yaayabiliyor. Yani, metil alkol cilde temasla dahi zehirleme yapabiliyor. Bu nedenle kayna belli olmayan kolonya kullanmndan ve alkol tercihinden kaçnlmas gerekiyor.

- Kayna belli olmayan, markasz ürünleri kullanmayn

Prof. Dr. brahim kizceli, frsatç olarak tanmlad baz kiilerin, etil ve metil alkolün tad ile kokusu birbirine benzedii için sonucunu düünmeyerek, etil alkol yerine metil alkol kullandklarn, renklendirip, sulandrp, kokulandrp metil alkolü normal içkiymi gibi sattklarn ve bundan kar elde ettiklerini anlatt.

Sahte içki satnn bu kiilerce hzl para kazanma metodu olarak görülen bir sistem olduunu söyleyen kizceli, Zaman zaman (zehirlenme vakalarnn) pik yapmasnn sebebi zaten bu. Birisi çkyor para kazanmak için özellikle çok fazla içki tüketilen yerlere ucuza satyor bunlar. Ucuza satnca tabii alan kii de mantn sorgulamyor ve aratrmyorsa o zaman sahte içki datm oluyor müterilerine. eklinde konutu.

Prof. Dr. kizceli, insan vücuduna zararl olacak ürünlerin üretimine Salk Bakanl ile Tarm ve Orman Bakanlnn izin vermediinin altn çizerek, vatandalara Kayna belli olmayan, markasz, herhangi bir yerden alnan ürünleri kullanmayn. tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git