Mevsilsel sirkülasyon salgını frenleyebilir!

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, iki yıldır rastlanmayan grip belirtilerine ilk kez bu sene rastladıklarını belirtip, "Grip benzeri solunum yolu enfeksiyonu olgularını görmeye başladıkça, bunun olumlu olduğunu algılıyorum. Covid-19 mevsimsel sirkülasyona dönmeye başlarsa salgının kontrol altına alınması mümkün hale gelir" dedi.

Haberler 14.09.2021 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Salk Örgütünün (DSÖ), dünya genelinde grip olgularnn görülmeye balandna yönelik rapor yaymlamas, koronavirüsün etkinliinin azalacana yönelik umutlar artrd. Koronavirüsün yaklak 2 yldr dünyada yaygn olarak görülmesiyle grip olgularnda ciddi düüler yaandn ifade eden Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper ener, son iki ylda gripte vaka saysnn sfra kadar indiini belirtip, bu durumun maske, mesafe, el hijyeni gibi önlemlerle yakndan ilgili olduunu söyledi.

Önlemlerin solunum yolu enfeksiyonlarndan olan Influenza yani gribi de kontrol altnda tuttuunu anlatan Prof. Dr. ener, ki yln ardndan yava yava grip olgularnn da görülüyor olmas öyle bir tartmay gündeme getirdi: Acaba koronavirüs mevsimsel dönemine doru çekiliyor mu? çünkü Covid-19 enfeksiyonu aslnda k döneminin hastaldr ama dünya genelinde salgn yapt için Covid-19 yaz k demeden yaygn bir ekilde görüldü. Covid-19da acaba mevsimsel döneme doru kayyor, salgn sönümleniyor mu diye bir fikir jimnastii balad. Kiisel olarak ben, grip benzeri solunum yolu enfeksiyonu olgularn sahada görmeye baladkça bunun bizim için olumlu bir sonuç olduunu alglyorum. Covid-19 enfeksiyonu negatif çkan olgu says artyor. Mevsimsel sirkülasyona dönmeye balarsa bu bizim için hem salgnn sönümlendii, hem salgnn kontrol altna alnd, hem de bununla ilgili ek kaygya gerek olmayan bir tabloya döndüümüzü gösterir. Umarm bu ekilde devam eder diye konutu.

AYNI ZAMAN DLMNDE ÖNERMYORUZ

Grip olgularnn artarak salgna dönümesini engellemenin en önemli yolunun a olduunu söyleyen Prof. Dr. ener, grip sezonunun balamasyla grip alarnn erken döneme alnmasna yönelik uyarlar olduunu dile getirdi.

Normalde aralk aynda yaplan grip asnn, olgularn erken dönemde görülmesiyle ekim aynda yaplmaya balanabileceini ifade eden Prof. Dr. Alper ener, öyle devam etti:

Grip as ile Covid-19 asnn ayn anda yaplmasna yönelik ne gibi strateji uygulanacayla ilgili aratrma yaplmal. Covid-19 alarnn inaktif a olmas, grip asnn da benzer teknolojiyle elde edilen a olmas nedeniyle herhangi bir etkileim yaratma ihtimali çok düük ama her ihtimale kar antikor yant olumsuz etkilenmesin diye bu tip alar ayn zaman dilimi içerisinde önermiyoruz. Genel tüm alama prensibi itibaryla ortalama 2 haftalk boluk brakmak gerekli. Ayrca Covid-19 as sa koldan yapldysa grip asn sol koldan yaptrabilirsiniz. Kazayla da olsa ayn anda uygulama zorunluluu olsa bile her iki a açsndan olumsuz bir etkilenme beklemiyoruz. Dünyadaki baz çalmalara göre Covid-19 alaryla grip alarn birletirip ayn anda uygulanabilir. çalmalar olumlu sonuçlanrsa her iki ay da bir defa da yaptrmak mümkün olacak.

AI çOCUKLARDA DA KORUYUCU VE ETKL

Okullarn açlmasyla çocuklarn virüse yakalanmasyla ilgili endielerin arttn söyleyen Prof. Dr. Alper ener, Biontechin Faz 3 çalmas en erken biten alardan biri olduunu ve 12 ya altndakiler için uygun olduunu belirtti. Bu ann erken sonuçlarna bakldnda herhangi bir yan etkiye rastlanmadn da belirten ener, Ann çocuklarda da hastaln yaygnlamasn önleme etkisi var. Virüsle beraberinde ortaya çkan varyantlar üzerinde de olumlu etki salamas nedeniyle önce ABD ve srail ile dier ülkelerde de buna yönelik uygulamalar balayacak ama bizim gibi ülkeler için biraz daha özel bir durum var. Biz hala hastaln daha ölümcül seyrettii bir ülkeyiz. Hastalk çocuklarda da ölümcül seyredebiliyor. Baz çalmalar çocuk ya grubunda kronikleme riskinin daha yüksek olduunu gösteriyor dedi.

Türkiyede henüz aktif alama tamamlanmadan birdenbire 12 ya alt gruba inmenin çok aklc olmadn savunan ener, halihazrdaki alama orannn 12-18 ya arasna ulamadn kaydetti. 18 ya üstünde de hala alama eksiinin bulunduuna dikkat çeken Prof. Dr. ener, unlar söyledi:

Bence 12 ya üstündeki tüm popülasyona bir hedef koyup ona yönelik bir alama oran belirlendikten sonra 12 ya altna yönelik hazrlklar yaplabilir. Konumamdan, hiç yaplmasn diye bir sonuç çkmasn. Ann etkili ve koruyucu olduunu biliyoruz. nisiyatife bal da alama yaplabilir. çünkü unu biliyoruz ki 12 ya altnda da ölümler ve youn bakma yatlar görülebiliyor, uzun süren hastalklar ortaya çkabiliyor. Kronikleme potansiyelinin olup olmadn bilmediimiz bir hastalkla mücadele etmeye çalyoruz.

Ana Sayfaya Git