Mevsim Değişiklikleri Sizi Hasta Etmesin

Mevsim geçişlerinde sıcaklık, hava basıncı, elektriksel yük, rüzgar ve nem gibi pek çok çevresel faktördeki ani değişiklikler, metabolik ve psikolojik problemlere neden olabiliyor. Bu dönemde en sık görülen sağlık sorunlarının başında üst solunum yolu enfeksiyonlarını geldiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Görevlisi Tuna Kenar, hastalıklardan korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenmenin ve düzenli uykunun büyük önem taşıdığını söylüyor.

Haberler 25.09.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mevsim geçileri pek çok kii için hastalklarn habercisi oluyor. Özellikle scakln dümesi, rüzgr, yamur gibi çevresel faktörlerdeki ani deiiklikler nedeniyle hem bedenen hem psikolojik açdan problemlerle daha sk karlalabiliyor. Kulak Burun Boaz Hastalklar ve Odyoloji Uzman Dr. Ör. Görevlisi Tuna Kenar, bu problemleri yaamamak ya da mevsim geçilerini daha kolay atlatmak isteyenler için önemli bilgiler paylayor.

BESLENME VE UYKU ALIKANLIKLARI GÖZDEN GEçRLMEL

Mevsim geçilerinde scaklk, hava basnc, elektriksel yük, rüzgar ve nem gibi pek çok çevresel faktördeki ani deiiklikler sonucu ortaya çkan metabolik ve psikolojik bulgularn kiiden kiiye farkllk gösterebildiini hatrlatan Kulak Burun Boaz Hastalklar ve Odyoloji Uzman Dr. Ör. Görevlisi Tuna Kenar, Baz kiiler bu adaptasyon sürecini hiç fark etmeden geçirebilirken, baz kiilerde ciddi sorunlar ortaya çkabilir. Örnein ar stresli, heyecanl ve sinirli kiiler mevsim geçilerinde kendilerini fiziksel olarak daha güçsüz hisseder. Bunun sonucunda da vücutlar daha çabuk tepki gösterir ve hastalanmaya daha müsait olurlar. Mevsim geçilerinde ani deien scaklk ve nem oran yüzünden psikolojik ve hormonal denge de bozulabilir. Güneli saatlerin azalmas ve günlerin ksalarak erkenden kararmas kiilerin depresyona girmesini kolaylatrr. Bu deiimlerle beraber deien hava artlar ve gündüz uzunluuna bal olarak beslenme ve uyku alkanlklarnn tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Scak ve souk hava geçileri yüzünden yaanan yorgunluk ve stres sonucu tiroid bezinde çalma düzensizlikleri görülebilir diyor.

EN çOK GÖRÜLEN HASTALIK ÜST SOLUNUM YOLLARI ENFEKSYONLARI

Hava scaklklarndaki snma ve soumalarn vücudu strese soktuunu belirten Kulak Burun Boaz Hastalklar ve Odyoloji Uzman Dr. Ör. Görevlisi Tuna Kenar, bu durumun baklk sistemini zayflatarak vücudu birçok hastala hassas hale getirebileceini söylüyor. DoktorTakvimi.com doktorlarndan Kulak Burun Boaz Hastalklar ve Odyoloji Uzman Dr. Ör. Görevlisi Tuna Kenar, mevsim geçilerinde skça rastlanan salk sorunlarn ise öyle anlatyor: D ortamla ilk temas eden organlarmz üst solunum yolu, deri ve gözdür. Bu dönemde en çok üst solunum yolu enfeksiyonlarna rastlanr. Souk hava, toz ve polene bal alerjik reaksiyonlar, barsak enfeksiyonlar gibi fizyolojik sorunlar yan sra depresyon, uykusuzluk, halsizlik, isteksizlik gibi psikolojik sorunlara da yol açabilir. Kilo art, vücutta ar su tutulmas, migren ataklar, sindirim bozukluklar, saç dökülmeleri, hormonal dengesizlikler gibi bozukluklar mevsim geçilerinde sk karlalan ikayetlerdir. Dier yandan, kiiler kas iskelet sistemine ait arlardan da ikayetçi olabilir. Beynimizin ortasndaki s düzenleyicilerinin bulunduu merkezde ani hava deiimlerinde zorlanabilir. Kronik hastal bulunan kiilerde s kontrol merkezi oldukça zorlanr ve s deiimine kar daha fazla hassas olurlar. eker, hipertansiyon, baklk bozukluu, kronik kalp, böbrek, tiroidi ve akcier hastal olanlar, 65 ya üstü kiiler, çocuklar ve hamileler risk grubunu oluturuyor.

RSK GRUBUNDAK KLER GRP AISI OLMALI

Dr. Ör. Görevlisi Tuna Kenar, mevsim geçilerinde skça görülen hastalklardan korunma yollarn ise öyle anlatyor: Eer nezle grip gibi bulac hastalk varsa kiisel maske takma, el ykama, haprrken az elin tersiyle kapama gibi basit önlemler alarak bulama riski en aza indirebilir. Keza, daha fazla bulamay engellemek için bulac hastal olan bu kiilere gerek doktorlar, gerekse de iyeri/okul yöneticileri tarafndan istirahat önerilerek toplumdan izole edilmelidir. Daha çok viral kökenli olan gribal enfeksiyonlarn ilerleyip sinüzit, orta kulak iltihab, zatürre, solunum yetmezlii gibi daha ciddi hastalklara yol açmasn önlemek için tbbi yardm alnmaldr. Risk grubundaki kiiler grip ve zatürre as olmal, grip asndan beklenen koruyuculuu salayabilmek için ise yetkili ulusal salk kurullarnn her yl yapaca a zamanlama çars dikkate alnmaldr. Aniden souyan havalarda ise vücut dengesinin korunabilmesi için s düzenleyici merkezin enerjiye ihtiyac vardr. Bu nedenle mevsim geçilerinde salkl ve düzenli beslenmek, uyumak ve mevsime uygun kyafetler giymek büyük önem tar.

MEVSM GEçLERN RAHAT ATLATABLMEK çN NELER YAPILMALI?

Beslenme ve uyku düzenine çok dikkat edilmeli. Vitamin ve mineral yönünden zengin yiyecekler ve özellikle mevsim meyveleri tüketilmeli,

Bol su içilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmal,

Eer kapal bir mekanda bulunulacaksa ortam temiz olmal ve iyi havalandrlmal,

Mevsim ve d ortam scaklna uygun giyinmeli, günlük hava deiimlerini takip ederek uygun kyafet ve aksesuar (apka, yamurluk, hrka, emsiye, bere, atk, gözlük vb.) kullanmal,

Strese sebep olan durumlardan kaçnlmal,

Havann temiz ve güneli olduu saatlerde bol bol hareket edilmeli,

Düzenli spor yaplmal ama ar yorucu efordan saknlmal, ar olmas durumunda efora ara verilmeli.

Ana Sayfaya Git