Mevsim geçişleri sizi hasta etmesin

Bahar aylarında havalar yavaş yavaş ısınmaya, doğa canlanmaya başlıyor. Mevsim geçişlerindeki ısı değişim dönemleri ise hastalıklara yakalanma riskinin en fazla olduğu zamanlar olarak tanımlanıyor. Havanın bir ısınıp bir soğuması, güneşe aldanılıp giyilen ince kıyafetler ve değişen beslenme ile uyku düzeni vücut direncini düşürüyor. Bu durum da soğuk algınlığı, grip ve nezle şikayetlerinin artmasına sebep oluyor.

Haberler 10.04.2018 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Op. Dr. Nurten Küçük, mevsim geçilerinde salkl kalmann yollar hakknda bilgi verdi.

Is deiimleri hasta ediyor

Bahar mevsiminde havalarn s ve nem deiimi hem souk algnl hem alerjik hastalklarn daha çok görülmesine neden olmaktadr. Mevsim geçilerinde scaklk deerleri sk sk deimektedir. 36-37 derece arasnda olan vücut scakl bu dönemde deien hava artlaryla tam dengesini salayamaz ve bu durum baklk sisteminin zayflamasna neden olmaktadr. Vücudun savunma sistemindeki bu azalma kiiyi enfeksiyonlara ve hastalklara açk hale getirmektedir. lkbaharn gelmesiyle alerji dönemine de girilmektedir. Bu dönemde özellikle alerjisi olan kiilerin daha çok dikkat etmeleri ve kendilerini korumalar gerekmektedir.

Belirtiler birbirine benziyor

Alerjide belirtiler genelde; burun kants, gözlerde yaarma ve kant, haprma eklinde görülür. Grip ve nezleyle benzeen taraflar bu belirtilerdir. Fakat grip ve nezle gibi bir enfeksiyona bal olarak gelien durumlarda bu belirtilere ek olarak ba ars, vücutta krgnlk, halsizlik ve atete eklenmektedir. Havalarn snmas ve günein çkmasna aldanp ince giyinmek yine hastalklara zemin hazrlamaktadr. Gün içindeki s deiimleri bir terleyip bir üümek kiinin hasta olmasna neden olmaktadr. Bu ne çok scak, ne de çok souk havalar bakteri ve mikroplarn üremesine zemin hazrlamaktadr. Alerji partiküllerinin de havada dolat bu mevsim her açdan risk oluturmaktadr. Alerjilerde genelde hastalklar tetiklemektedir.

çocuklar ve 65 ya üstü kiiler dikkatli olmal

Grip belirtilerinde ate daha fazla görülmektedir. Souk algnlnda ate çok etkili deildir. Vücut krgnl, haprmalar, burun kantlar ve akntlar iki hastalnda belirtisi ama yüksek atee gripte daha fazla rastlanmaktadr. Souk algnlna viral enfeksiyonlar neden olurken gribe bakteriyel enfeksiyonlar neden olmaktadr. ki hastalkta mikroorganizmalarn neden olduu enfeksiyonlardr ama grip daha ar geçirilmektedir. Souk algnl gribin daha hafif bir formu gibi düünülebilir. Mevsim geçilerinden en çok çocuklar ve 65 ya üstü kiiler etkilenmektedir. Bu ya gruplarnn etki altnda kalmalar aslnda baklk sistemlerinin daha zayf olmasndan kaynaklanmaktadr. Erikinlerin ise bütün gün havalandrma sistemleri çok iyi olmayan kapal ortamlarda çalmalar ya da okullarda bir arada olmalar baklk sistemlerini zayflatabilmekte ayni zamanda mikroplarn çoalmas için ortam hazrlamaktabu da yine hastalklardan etkilenmelerini salamaktadr.

Elleri sk ykamak hastala yakalanma riskini düürüyor

Grip ve nezle daha çok hava yoluyla bulaan hastalklar olduu için kapal alanlarda havalandrmann düzenli yaplmas, ortam ssnn ve neminin iyi dengelenmi olmas gerekmektedir. Bunun haricinde öksürürken, haprrken az kapatmak ve düzenli olarak el ykamak korunma yöntemlerinin banda gelmektedir. Maske kullanmak ya da elle az kapatmak hastaln bulamamas için bir önlemdir ama tek bana yeterli deildir. Bu hastalklarn bulama olasl el temasyla daha yüksek olmaktadr. Bu yüzden elleri sk ykamak hastalklarn bulama riskini düürmektedir.

Bol su tüketin ve düzenli uyuyun

Baklk sisteminin kuvvetlendirmek mevsim geçilerinde hastalklardan korunma salamaktadr. Su baklk sisteminin önemli bir parças olduu için bol su tüketmek gerekmektedir. Bol su içmek metabolizmann salkl bir ekilde çalmasn salamaktadr. Burnun ve boazn nem dengesi önemlidir ve bu denge bol su içilerek korunmaldr. Düzenli ve kaliteli uyku vücut direncini güçlü tutmaktadr. Yine salkl ve dengeli beslenme bakl artrmaktadr. Karbonhidrat, protein ve sebzeyi dengeli tüketilerek vücut için gerekli bütün vitamin ve mineraller alnmaldr. C vitamini içeren meyveler ve sebzeler ayrca yumurta ve balk gibi zengin besin içerikleri olan proteinler yine bu dönemde tercih edilmelidir. Ihlamur, yeil çay, kuburnu gibi vitamin ve mineral açsndan zengin çaylar tüketilebilir.

Alar bu hastalklara kar koruma salyor

D vitamini de hastalklardan korunabilmek açsnda yine önem arz etmektedir. D vitamini düük kiilerin hastalklara ve alerjilere yakalanma riski daha fazla ve iyileme dönemleri daha uzun olmaktadr. Bu dönemde yine güneten daha fazla yararlanmak faydal olmaktadr. Hastalklardan korunma açsndan yine sonbaharda yaplan grip ve zatürre alar önemlidir. Özellikle 65 yan üzerindekiler için bu alar, ilkbaharn gelmesiyle oluacak souk algnl, grip ve nezle gibi hastalklara kar koruma salamaktadr. Hastala yakalanlsa bile daha hafif atlatlabilmektedir.

Tedavi nedene ve kiiye göre farkllk gösteriyor

Uzman hekimler tarafndan yakalanlan hastala göre bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. yileme döneminde istirahat etmek ve bol su içmek çok önemlidir. Ar kesici, ate düürücü, vücudu rahatlatc birtakm ilaçlar önerilmektedir. Burnu ve az içini okyanus suyuyla temizlemek tedavi aamasna yardmc olmaktadr. Orada biriken mikroplarn ve partiküllerin temizlemesi iyilemeyi hzlandrmaktadr Kiinin atei yükseliyorsa ve burun aknts koyu renge dönmüse bu bakteri kökenli bir enfeksiyon göstergesi olabilir ve buna göre antibiyotik tedavisine balanabilmektedir. Eer hastann alerjisi de varsa tedavi ona göre uygulanmaldr.

Ana Sayfaya Git