Mevsim Geçişlerinde Çocuğunuzun Sağlığı İçin 8 Önlem

Yaz mevsiminin sona ermesi ile birlikte hava sıcaklıklarındaki ani değişimler bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek, çeşitli hastalıkların yayılmasına zemin hazırlıyor. Bu süreçte ebeveynlerin bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerekiyor.

Haberler 26.09.2017 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. ncilay Üstünda, sonbaharda çocuklarn saln korumann 8 etkili yolu hakknda bilgi verdi.

Yumuak bir geçi dönemi salayn

Okul çanda özlenen arkadalara kavuulsa da özgürlük yerini disiplinli ve ödevli günlere brakr. Bu da bakl zayflatan en önemli faktörlerden biri olan strese yol açar. Bu nedenle çocuklarn arkada gruplaryla özellikle açk alanlarda deiik aktivitelere katlm salanarak yumuak bir geçi dönemi oluturulabilir.

Abur cuburdan uzak salkl bir beslenme plan oluturun.

Yazn allan bol attrmal düzensiz beslenme ekli, 3 öün düzenli beslenmeye dönütürülmelidir. çocuun yedii miktar kadar, ne yedii önemlidir. Besin gruplarn dengeli bir ekilde içeren, miktar az da olsa kaliteli menülerle baklk sistemini desteklemek arttr. Öünleri meyvelerle, ceviz-fndk-badem gibi kuruyemilerle destekleyip abur cubur yenmesini engellemek gerekir.

Uyku kalitesi ve düzeni çok önemli.

Vücudun zinde olmas için kaliteli ve düzenli bir uyku arttr. Bu yüzden yaz tatilinde bozulan uyku düzenini yeniden oluturmak, ilk adm olmaldr. Okul öncesi ya grubunun ölen uykusunu almas salanmal, okul çocuklar ise erken yatmaya altrlmaldr.

Hijyen kurallarn yeniden hatrlatn.

çocuklar kalabalk ortamlarda bulunacaklarsa el ykama, kat mendil kullanma, öksürüp haprrken azn kapatma gibi temel kurallar mutlaka örenmeli ve uygulamaldr.

Terletmeyen ince katlar halinde giydirin.

Deiken havalarda çocuklar doru giydirmek çok önemlidir. Hava serinledii için kaln giydirilen çocuklar çabuk terleyerek daha çabuk hastala açk hale gelir. çocuklar ince katlar halinde giydirmek ve terletmeyecek kumalar seçmek önemlidir.

Kapal ve kalabalk ortamlarda dikkatli olun.

Havalarn serinlemesiyle çocuklar yaz aylarnda olduu gibi park ve bahçelere çkamayabilir. Daha çok kapal ve kalabalk ortamlarda vakit geçirmeye balanmaktadr. Bu durum da çocuklarn birbirine enfeksiyon bulatrmalarna neden olur. çocuklarn doru giysilerle, açk alanlarda, temiz havada bulunmas salanabilir. Ayrca ev ve snflar da iyi havalandrlmaldr.

Vitamin alsn derken hasta etmeyin.

Mevsim geçilerinde ailelerin en çok endie ettii konularn banda baklk sisteminin dümesi gelmektedir. Ebeveynler bu konuda çeitli ilaç ve vitamin takviyelerine bavurmak isteyebilmektedir. Bu noktada bitkisel olarak sunulan ürünler bile doktor tavsiyesi ile kullanlmadnda zararl olabilmektedir. çocuun vitamin ve mineralleri ilk olarak doal yollardan karlanmaya çallmal daha sonra doktoru tavsiye ediyorsa bu konuda gerekli planlama yaplmaldr.

Gerekiyorsa psikolojik destek almasn salayn.

Mevsimin deimesi ve günein eskisini daha az hissettirmesi nedeniyle çocuklarda yetikinlerde olduu gibi duygu durum bozukluklar yaanabilir. çocuk yazn alt ekilde sokaa çkp, parka gidemeyince huzursuzluk yaayabilir, uyku ve yemek yemeyi reddedebilir, hrçnlaabilir. Yana göre anlayabilecei ekilde mevsimleri anlatmak, yamuru, kar yan öretmek, bu konuda merak uyandrmak, k heyecanla beklemesini salamak bir parça da olsa çocuu yattrabilir.

Ana Sayfaya Git