Mevsimine uygun olmayan beslenme tarzına dikkat

Mevsiminde beslenmenin önemine dikkat çekeni Doç. Dr. Erdal Dilekçi, “Önümüzdeki en ciddi problem mevsimi dışında yetiştirilen veya saklanma teknikleri ile fazla miktarda tüketilen mevsimine uygun olmayan beslenme tarzıdır. Yani kış döneminde yazlık gıdalar tüketilirken yaz döneminde ise kışlık gıdalar tüketilmeye başlandı. Sonuç olarak ciddi şekilde beslenme problemleri, hazımsızlık ve mide-bağırsak problemleri ile karşılaşmaktayız. Örneğin taze fasulyeyi yazın kuru fasulyeyi ise kışın tüketmeliyiz. Sağlık açısından daha doğru bir tercih olacaktır” dedi.

Haberler 21.09.2021 - 01:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geleneksel ve Tamamlayc Tp Ünitesi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Erdal Dilekçi, Günümüzde endüstriyel ekilde kimyasal katk ve koruyucu takviyelerle bol miktarda üretilen turular salk açsndan tartlmakla beraber metal kutularla sunulan konservelerde yine sorun tekil etmektedir. Ama önümüzdeki en ciddi problemi mevsimi dnda yetitirilen veya saklanma teknikleri ile fazla miktarda tüketilen mevsimine uygun olmayan beslenme tarz oluturuyor ifadelerini kulland.

METABOLK HASTALIKLAR GDAYLA LKL

Hayatmz salkl ekilde sürdürebilmemiz için salkl beslenme, düzenli uyku ve egzersiz üçlüsünün mutlaka bir arada ve düzenli olmas gerektiini önemle vurgulayan Doç. Dr. Erdal Dilekçi, Dünya nüfusunun hzl artna paralel artan gda ihtiyacna son yüzylda Sanayi Devrimi ile balayan ve her geçen gün daha fazla miktarda gda arz özellikle salmz etkileyen sorunlara yol açmaya balad. GDOlu hayvansal ve tarmsal ürünlerin yetitirilmesi, üretim aamasnda kullanlan kimyasal ve toksik maddeler, depolanma ve raf ömrünü uzatma amacyla kullanlan teknikler ve koruyucular insan saln tehdit eder bir hal almtr. Son yllarda artan sayda metabolik sendrom, obezite, eker hastal erken ergenlie giri gibi metabolik hastalklarda özellikle gdalarla ilikilendirilmitir. Ayrca demans, Alzheimer hastal gibi hastalklarnda beslenme ile ilikisinden bahsedilmektedir. Yaygn ar ile karakterize ve gittikçe sk ekilde karlatmz kronik yorgunluk sendromu ve fibromiyalji sendromu da yaam tarz ile yakndan balantldr diye konutu.

MEVSMNDE BESLENME ÖNEML

Youn i yaam temposu ile hazr gda ve fastfood tarz beslenme sosyal yaamn ciddi bir sorunu olduunu ve özelikle obezite ile ilikilendirildiinin altn çizen Doç. Dr. Dilekçi, Aslnda doann bize sunduunu görmezden gelerek salkl yaamn en önemli unsurlarndan olan beslenmeyi yanl uygulayarak salmz kendi elimizle bozmaktayz. Tarm sektöründe yaanan deiimler ile gda saklama tekniklerinin yaygnlamas (büyük souk hava depolar, dondurulmu gda sektörünün yaygnlamas, evlerde dondurucu kullanm) belki de son yllarda gda tüketim alkanlmz tamamen deitiren ve farknda olmadmz büyük yanllardr. Eskiden turu, kurutma ve ev tipi cam kavanozda konserve teknikleri kullanlmaktayd. Hem miktar olarak daha az miktar gda mevsiminin dnda tüketilmekteydi hem de turu teknii salkl probiyotik gda olarak sofralarmz süslemekteydi. Günümüzde endüstriyel ekilde kimyasal katk ve koruyucu takviyelerle bol miktarda üretilen turular salk açsndan tartlmakla beraber metal kutularla sunulan konservelerde yine sorun tekil etmektedir. Ama önümüzdeki en ciddi problem mevsimi dnda yetitirilen veya saklanma teknikleri ile fazla miktarda tüketilen mevsimine uygun olmayan beslenme tarz. Yani k döneminde yazlk gdalar tüketilirken yaz döneminde ise klk gdalar tüketilmeye baland. Sonuç olarak ciddi ekilde beslenme problemleri, hazmszlk ve mide-barsak problemleri ile karlamaktayz. Örnein yaz döneminde taze fasülye ile beslenme salk açsndan doru iken kuru fasulye gibi bakliyat ürünleri ile vücudumuzu zorlamaktayz. Domates ve salatalk gibi gdalar yaz dönemine aitken günümüzde maalesef uygun olmayan ekilde dört mevsim tüketilmektedir ifadelerini kulland.

NE YAPILMALI?

Yaplan aratrmalarn doal olarak olgunlaan, zamannda hasat edilen ve mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin; henüz olgunlua ulamadan ya da kimyasal olgunlatrclarla, hormon ilaçlaryla yapay koullarda yetitirilip soframza gelen yiyeceklere kyasla çok daha fazla miktarda antioksidana sahip olduunu ve besin deerlerinin çok daha yüksek olduunu gösterdiini belirten Doç. Dr. Dilekçi, Doru olan toprak uygun zamannda bize sunmaktadr. Dünyann farkl corafyalarnda, farkl mevsimlerde ortaya çkan ürünler aslnda o corafik bölgeye ait mutfak ve yemek kültürlerini de ortaya çkarmtr. Souk iklimin hakim olduu bölgede fazla kalori ihtiyacn karlayan ve vücudumuzu stan gdalar tüketilirken tersi durumlarda da scak iklimde vücudu soutmaya yönelik mutfak kültürü gelimitir. Modern ve geleneksel tpta mevsimsel beslenmenin daha salkl ve dengeli bir beslenme tarzna sahip olmak, sistemlerin düzgün çalmas, vücudun toksinlerden arndrlmas gibi pek çok faydasnn olduu biliniyor. Doann kendi akna uygun olarak bize sunduu yiyecekleri zamannda tüketmek, bedenimizin d ortamla olan dengesinin korunmasna yardmc oluyor dedi.

Ana Sayfaya Git