Mevsimlik hastalıklar aldatmasın!

Kovid-19 ve mevsimsel hastalıklar arasındaki benzerliklere dikkat

Haberler 21.10.2020 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyay etkisi altna alan ve ölümlere yol açan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) mevsimsel hastalklarla benzer belirtiler gösterse de uzun süreli geçmeyen öksürük, koku ve tat almann bozulmas, yüksek ate ve iddetli vücut arlar Kovid-19u dier hastalklardan ayran belirgin özellikler arasnda yer alyor.

Halen etkinliini sürdüren Kovid-19, virüs tayan bir kii öksürdüünde veya nefes verdiinde yaylan küçük damlacklardan ya da azdan kiiden kiiye bulaabiliyor. Damlacklar kiinin etrafndaki nesnelere ve yüzeylere düüyor. Dier kiiler bu nesnelere ya da yüzeylere dokunduktan sonra ellerini göz, burun veya azna sürdüünde virüs bulaabiliyor.

Yeni tip koronavirüsün en yaygn semptomlarnn banda ate, yorgunluk ve kuru öksürük geliyor. Baz hastalarda ise burun tkankl, burun aknts, boaz ars veya ishal görülebiliyor.

Kovid-19 belirtileri itibaryla alerjik hastalklar ve üst solunum yolu rahatszlklaryla da benzerlik gösteriyor. Koronavirüsün bir enfeksiyon hastal olmas nedeniyle bulgularna genellikle ate elik ediyor. Semptomatik hastalarda ise kas ve eklem arlar da görülüyor. Alerjik hastalklarda ise alerjinin youn olarak kendini gösterdii dönemde berrak youn burun aknts, burun kants, haprk ve öksürük oluyor.

Kovid-19 ve alerjik hastalklar srasnda da görülen öksürüü birbirine kartrmamak gerekiyor. Kovid-19da öksürüe genellikle ate ve solunum sknts elik ediyor. Alerjik hastalklarda daha çok haprk, burun aknts, gözde kant ve kzarklk bulgular görülüyor.

Kovid-19a bal öksürükte ise gün içerisinde belirgin bir deiiklik olmazken, alerjik hastalklara bal öksürükte d ortama çkldnda, öksürük ve dier alerjik bulgular artyor.

Genellikle bu kronik durumu önceki yllarda da ayn dönemde ayn belirtilerle yaayan alerji hastalarnn tedavisinde özellikle anti-alerjik urup ve tabletler kullanlyor. Bu ilaçlar haprk, aksrk, burun aknts gibi bulgular hafifletiyor. Kovid-19a bal ortaya çkan semptomlarn tedavisinde ise alerji ilaçlarnn hiçbir etkisi bulunmuyor.

- Her 6 kiiden biri ar hastalanyor

Mevsimsel üst solunum yolu rahatszlklar ise genellikle ilkbahar ve sonbaharda daha sk görülüyor. Burun ve boazda sknt yaratan bu rahatszlklarn yüzde 90 virüs kaynakl oluyor. Kovid-19 ise üst solunum yolu rahatszl belirtilerine göre daha ar bir tablo ortaya koyuyor.

Koku alamama veya koku almada azalma, tat duyusunda kayp Kovid-19 belirtilerinde en sk elik eden bulgular arasnda yer alyor.

Kovid-19da ate ve öksürük, grip ya da üst solunum rahatszlklara göre daha uzun sürüyor. Baz hastalar, haftalarca süren öksürük problemleri yaayabiliyor.

Normal gribal enfeksiyonlarda bunlar daha ksa süreli olabiliyor. Hasta, 1 hafta içerisinde kendisini toparlayabiliyor. Koronavirüste ise bu durum bazen 1 ay kadar sürebiliyor. Kovid-19un en sk belirtilerinden biri olsa da ate her hastada görülmeyebiliyor. Normal gribal enfeksiyonlar ise daha hafif geçirebiliyor.

Kovid-19 virüsünü alan her 6 kiiden 1i ar hastalanyor ve nefes almakta güçlük çekiyor. Yüksek tansiyon, kalp problemleri, diyabet gibi altta yatan kronik rahatszlklar olanlar hastal daha ciddi geçiriyor. Ate, öksürük ve nefes almada zorluk çekenlerin mutlaka tbbi yardm almas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git