Mevsimsel hastalıklara karşı uzmanından uyarılar

Havaların soğumasıyla birlikte mevsimsel hastalıklara karşı önemli uyarılarda bulunan Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, özellikle hastalığı olanların dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Haberler 05.12.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalarn soumasyla beraber uzmanlar vatandalara önemli uyarlarda bulunuyor. Özellikle çocuklarda ve yallarda oluabilecek gribal enfeksiyonlara kar dikkatli olunmas gerekiyor.

Bu mevsimde çocuklarda ve yetikinlerde gribal enfeksiyonlara sk rastlanldn hatrlatan Diyarbakr Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastaneleri Göüs Hastalklar Bölümü Öretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman enyiit, Her mevsimin getirdii baz hastalklar vardr. lkbahar dönemine girdiimiz zaman, alerjik hastalklar daha fazla görülür. Yaz döneminde güne çarpmas daha fazla görülür. K mevsiminde souk algnl ve soua bal olarak baz hastalklar meydana gelir. Bunlar özellikle gribal enfeksiyonlardr. Bu hastalklar kendini farkl ekillerde gösterir. Bazen grip eklinde bazen de nezle eklinde olur. Bunlarn çou viral hastalklar olmakla beraber, vücut direncini düürdükleri için bakteriyel etkenler de bunun üzerine bir katk yapar ve sonuç olarak da çok ciddi enfeksiyonlar meydana getirir. açklamasn yapt.

Risk grubunda olan hastalarn dikkatli olmas gerektiini belirten enyiit, Grip ve nezle için risk gurubunda olanlar bellidir. 65 ya üstü olanlar, dükün olanlar, ar derecede hastal olanlar, dala alnm olanlar, kronik akcier hastal olanlar ve bakma muhtaç olan hastalarn hepsi risk grubunda olanlardr. 6 yandan küçük olanlarda da mutlaka çok dikkatli olunmaldr. Bunlarda gribal enfeksiyonlardan kaynakl, grip, nezle ve alerjik hastalklar görülebilir. Bunlarn çok dikkatli olmas gerekir. dedi.

A yaptrmak için en uygun zaman, ekim aynn sonu veya kasm aynn balardr.

Grip a ile ilgili bilgi veren enyiit, Maalesef bu sene ülkemizde bir a sorunu yaand. Bazen bize bu saatten sonra a yaparsak bir faydas olabilir mi? diye soru geliyor. Tabi biz bu enfeksiyonlarn ilkbahara kadar devam edip etmeyeceini bilmediimiz için risk grubunda olanlarn bu dönemde bile a yapmasn öneriyoruz. Vücut direncinin etkili bir ekilde reaksiyon göstermesi için, ekim aynn sonu ve kasm aynn balarnda a yaptrmak gerekir. ifadelerini kulland.

Gribal enfeksiyon, nezlenin ileri bir aamasdr

Gribal enfeksiyonlarn belirtilerinden de söz eden enyiit, Nezle, hepimizin bildii gibi, burun aknts ile karakterize olan bir hastalktr. Genelde herhangi bir ate yapmaz. çok belirgin bir rahatszlk oluturmaz ve birkaç gün içerisinde kendiliinden geçer. Gribal enfeksiyon nezlenin ileri bir aamasdr. Artk burun dnda, boaz da etkilenmeye balar. Hastada hafif ate, öksürük, balgam, boaz ars varsa, bu tür durumlar için antibiyotik vermeye gerek yoktur. Ancak bu tür hastalarda bazen 38,2yi geçen ate, üüme, sar renkte balgam çkartma varsa mutlaka bir hekime bavurup, bunlar antibiyotiklerle desteklemek gerekir.

Bunlar yaplmazsa ne olur? te o zaman bazen ölümcül komplikasyonlar meydana gelebilir. çok ar bronit, sinüzit ve en kötüsü zatürre meydana gelebilir. Bu nasl kendini gösterir? çok yüksek ate, balgam, titreme varsa hasta dar çkmak istemez. tahszl varsa, bunu normal gribe veya nezleye balamamak lazm. Mutlak surette bu kiilerin bir hekime bavurmas gerekir.

Ana Sayfaya Git