Meyve ve sebze yemeyenler tehlikede!

Doç. Dr. Baştu, 'çikolata kisti'nin kısırlıkla ilişkisi bilinen bir hastalık olduğunu belirterek, "hastalık hakkında detaylı bilgi verdi...

Haberler 03.04.2017 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Ercan Batu, halk arasnda çikolata kisti olarak da tannan endometriozisin ksrlkla ilikisi bilinen bir hastalk olduunu belirterek, Hastaln gebe kalamayan kadnlarda görülme skl, yüzde 50lere kadar ulamaktadr.

Tüm dünyada 176 milyon, ülkemizde de 2 milyona yakn kadn sorundan etkilenmektedir. dedi.

Batu, dourganlk çanda kadnlarn en sk yaad problemlerden birinin endometriozis olduunu anlatarak, bunun 25-35 ya arasndaki kadnlarda daha sk görülebildiini ifade etti.

Hastaln üreme çandaki kadnlarda görülme sklnn yüzde 5-10 civarnda seyrettiini, sorunun anne ya da kz kardeinde görülmesi durumunda, riskin 6-7 kat daha arttn dile getiren Batu, Ksrlkla ilikisi bilinen hastaln gebe kalamayan kadnlarda görülme skl, yüzde 50lere kadar ulamaktadr. Tüm dünyada 176 milyon, ülkemizde de 2 milyona yakn kadn sorundan etkilenmektedir. dedi.

Az meyve, sebze tüketimi, kisti büyütebilir

Doç. Dr. Batu, çikolata kistinin beslenme tarzyla tamamen ortadan kaldrabilecek bir problem olmamakla birlikte, bu anlamda baz noktalara dikkat etmek gerektiini vurgulayarak, öyle devam etti:

Nasl grip olduumuzda savunma hücrelerimizin tükettii antioksidan enzimlerimize destek vermek için A ve C vitamini tüketiyorsak, ayn mantkla yine vitamin destei salamak, antioksidan içerikli koyu yeil, mor yaprakl sebzeleri tüketmek yararl olabilir.

Ayrca bu hücrelerimizi harekete geçirecek, vücutta yabanc olarak alglanacak besinlerden de uzak durmakta yarar vardr. Bunlar genellikle asitli içeceklerde ve hazr besinlerde, ilenmi buday ürünlerinde bulunur. O nedenle tam buday ürünlerini tüketmek daha salkldr.

Ayrca zamansz üretilen sebze ve meyvelerde ve hazr besinlerde kullanlan katk maddeleri fito östrojen içermektedir. Bu da vücutta östrojene dönüerek endometriozis dokusunda büyütücü etki yapmaktadr.

Hastaln yerlemi olduu bölge ve yaylma durumuna göre bata Ar olmak üzere farkl belirtiler gösterebileceini, baz hastalarda ise herhangi ikayet olmakszn, jinekolojik muayene esnasnda saptanabileceini aktaran Batu, tannn bölgeden alnan parçann incelenmesiyle konulabileceini kaydetti.

Batu, jinekolojik muayene esnasnda ar, yumurtalklarda kitle saptanmas veya makata doru yaylan bir ar hissedilmesinin de hastal düündürebileceini dile getirerek, Ultrasonografi tan için büyük ölçüde yardmcdr ancak kesin tan ancak laparoskopiyle görüp, örnek alp sonrasnda mikroskop altnda dokunun incelenmesiyle salanr. ifadelerini kulland.

çikolata kisti olan kadnlar, gebelii ertelememeli

Batu, Hastaln görülmesi, kadnn gebe kalamayaca anlamna gelmez. Ancak gebe kalma ansn azaltr. Sorun, yumurtalk kapasitesini olumsuz etkileyecei için kadnlarn gebelii çok ertelememeleri, hatta baz durumlarda yumurta dondurmalar da önerilebilir. diye konutu.

Hastann ikayetine ve durumuna göre ilaçla tedavi veya ameliyat önerilebildiini anlatan Batu, konumasn öyle sürdürdü:

Ar ilaçlarla tedavi edilebilirken, ksrlk için ilaç tedavisinin yarar yoktur ve cerrahi gerekir. Ar kesicilere yant alnamayanlarda veya çocuk istei olup gebe kalamayanlarda cerrahi tedavi tercih edilir. Cerrahi esnasnda mümkün olduunca yumurtalklar korunmaldr.

Ameliyat sonrasnda gebe kalma oran en yüksek ilk aydr. Cerrahi tedavi sonras gebelik olmayan olgularda eer tüplerde ve spermde ciddi bir sorun yok ise alama yöntemi tercih edilebilir. Daha ileri yata, ciddi sperm problemi olanlarda, uzun süredir gebe kalamayanlarda ise dorudan tüp bebek tedavisi daha uygun olacaktr.

Adet ars doal karlanmamal

Batu, tedavi edilen baz hastalarn ikayetlerinin tekrarlayabileceini, arnn çok iddetli olmas ve tedavi sonrasnda azalma göstermemesi durumunda rahim ve yumurtalklarn alnmasnn son çare olduunu bildirdi.

Bu durumda hastaln tekrarlama riskinin de ortadan kalkacan vurgulayan Batu, adet srasnda arnn doal karlanmasnn tanda gecikmeye yol açtn söyledi.

Batu, ars olan bir kadnn ilk doktora bavurmasndan endometriozis tans almasna kadar geçen sürenin bazen 7-8 yl bulduuna dikkati çekerek, Bu nedenle tan srasnda mutlaka aklda bulundurulmas gerekir.

u anda her ne kadar nedeni ve tedavisi kesinlememi olsa da hayat kalitesini bozan bulgularn ortadan kaldrlmas tamamen doktor-hasta iletiiminin verimli bir ekilde salanmasyla mümkün olmaktadr. O nedenle hastayla doktor iletiim halinde olmal ve her sorunun çözümünü beraber planlamaldr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git