Meyveleri abartmadan yiyin

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, meyvelerin abartılmadan tüketilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Haberler 08.06.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Diyetisyen Pnar Kural Enç, Yaz geldi ve çeit çeit meyvelerin olduu bir döneme girdik. Yalnz meyveleri tüketirken baz noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Meyveler, gereksinimden fazla tüketildiinde fazladan enerji almna sebep olacandan kilo kontrolüne ters etki yaratabilir. çünkü basit karbonhidrat içeren besinlerdir. çinde fruktoz denilen meyve ekeri vardr. Meyveler fazla yendiinde, fazla kalori alnmasna neden olunur. Bu fazla kalori de kilo olarak geri döner. Bu yüzden meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Bir kiinin bir günde yemesi gereken meyve miktar, üç-be porsiyon arasnda deiir. Bunu deitiren faktör kiinin ya, cinsiyeti ve almas gereken kalori ile ilgilidir. Bu porsiyon miktarn gün içine dikkatlice datmak gerekir. çocuklarda ve büyüme çanda meyve günde en az 3 porsiyon alnmas gerekir. 1 porsiyonu gösteren örnek miktar; 1 küçük boy elma, armut, eftali veya 1 çay barda kiraz, erik veya çilektir. Karpuz kavunun 1 porsiyonu 2 parmak kalnlnda hilal eklinde kesilmi 1 ince dilim miktardr. Yetikinlerde 2-3 porsiyon alm yeterlidir. Metabolizmamzn düzenli çalmas için ilk bata meyvenin ara öünlerde tüketilmesi önerilir. Ayrca kalorisi düük tok tutucu, tüketimi kolay ve bulunabilirdir. Ana öün olarak tüketilmesinde saknca yoktur. Yemekle beraber tüketilince yalandrmaz dedi.

Sadece meyvelerle olan diyetlerden kaçnn

Sürekli ayn besinlere yönelmenin bktrc olduunu ifade eden Enç, Besin öeleri yetersizliine neden olur çok ksa sürelerde fazla kilo kayplar salansa da kalc olmaz Ksa sürede arlk kayb salar, hzl kaybedilen arl yadan deil yasz kitleden oluur. Eski beslenme alkanlklarna geri dönüldüünde kaybedilen arln korunmas mümkün olmaz, daha fazla kilo art olur. Oysaki ana öünlerde tüketilen meyvelerin yannda proteinli bir besinin olmas tek bana meyve tüketimine oranla besin öelerini içermesi sebebi ile her açdan salkldr. Özellikle yaz mevsiminde kilo vermek için doru bilinen yanllardan birisi de tüm gün yemek yemek yerine meyve yiyerek daha az kalori almaya çalmaktr. Oysaki gün boyu tüketilen meyvede günlük almamz gereken kaloriyi karlamaya yetebilir. Tek bana basit karbonhidrat alm vücutta hzlca harcanmaktansa depolanmay tercih ederek özellikle adipoz doku üretimine sebep olur. Yani bel çevresi bata olmak üzere yalanma artabilir. Yani kilo verme istei hüsrana dönüerek kii kilo veriyor gibi tart ibresinin dütüünü görse de yalanmas deimez diye konutu.

Meyve miktarn iyi ayarlamak gerekir

Meyvelerin içeriindeki karbonhidratn türünün basit olmas sebebi ile daha bilinçli tüketilmesi gerektiini kaydeden Enç, çünkü basit eker içeren besinler kan ekerini hzla yükseltip hzla düüren etkiye sahiptir. Bu balamda meyvelerin glisemik indeksi göz önünde bulundurulmal. Örnein incir, muz, karpuz, kavun ve üzümün glisemik indeksi dierlerine oranla daha yüksektir ve daha çabuk acktrrlar. Elma, armut ve eftali gibi meyveler ise glisemik indeksi düük olanlardr. Glisemik indeksi yüksek olan meyvelerin tüketilmesi yasak deildir ama miktarn iyi ayarlamak gerekir. Meyvelerin sala olumlu katklarnn yannda aslnda tüketimi ile ilgili bu tip yanllar yapmamak gerekmektedir. Skln ve miktarn doru ayarladmz süreçte vücuda olumlu getirileri vardr. Sebze ve meyveler mümkün olduunca taze tüketilmelidir. Yenilebilenlerin kabuklar soyulmamaldr. Soyulmas gerekiyorsa mümkün olduunca ince soyulmaldr. Bir çok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin özellikle d yapraklarnda, kabuunda veya kabuun hemen altndaki ksmlarnda bulunurlar, iç ksmlarda younluklar daha azdr açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git