Mide balonu ameliyasız kilo vermeyi sağlıyor

Ameliyat gerektirmeyen “mide balonu” tekniği ortalama olarak 20-25 kilo vermeyi sağlıyor ancak balon çıkarıldıktan sonra eğer hastalar diyet uyumu konusunda istikrarlı davranmazsa verilen kiloların geri alınması kaçınılmaz oluyor.

Haberler 12.12.2019 - 23:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kilo problemi olan hastalara, obezite tedavisi için uygulanan ameliyat yöntemlerinin dnda pek çok seçenek de sunuluyor.

Son yllarda obezite alannda sk kullanlan ameliyatsz yöntemlerden biri olan mide balonu, özellikle hayati riskle kar karya olan morbid obezite hastalarnda ameliyat risklerini düürmek için tercih ediliyor. Ameliyat gerektirmeyen mide balonu teknii ortalama olarak 20-25 kilo vermeyi salyor ancak balon çkarldktan sonra eer hastalar diyet uyumu konusunda istikrarl davranmazsa verilen kilolarn geri alnmas kaçnlmaz oluyor. Gastroenteroloji Uz. Dr. Hilmi Dikici, mide balonu teknii hakknda bilgi verdi.

Mide hacmini kaplayarak tokluk hissi veriyor

Mide balonu, izlenen bir zayflama programnn yeterli olmad durumlarda kilo kaybn salamak için tasarlanm bir yöntemdir. Beden kitle endeksi 27 kg/m ve üzerinde olan kiiler, obezite cerrahisi öncesi veya kilo kayb gerektiren baka bir operasyon öncesinde zayflatlmas gerekenler ve obezite cerrahisine engeli bulunan hastalarda bu ilem uygulanabilmektedir. Mide içi balon, mide hacmini kaplayarak tokluk hissine ve bu sayede gda almnda azalmaya yardmc olur. Tedavi, diyet ve davran yönetimi ile birletirilmelidir. lemden sonra hastalarda 6 ayda yaklak 16 kg yani fazla arln %34lük bir kilo kayb beklenir. Hastann balangç kilosuna bal olarak 35 kiloya kadar çkabilir.

Balon sayesinde daha az yemek mümkün

Mide balonu uygulamas, mideyi yerletirilen bir balonun hava veya fizyolojik sv ile doldurulmasn içerir. Mideye yerletirilen balon, mide hacminin üçte birini kaplar. Geri kalan hacim hzla dolduu için hastaya midede bol miktarda yiyecek olduu hissini verir. Kullanlan hacim, doygunluu ve kilo kaybn artrr. Balon ilem sonrasndaki alt ay boyunca tüketilebilecek besin miktar azaltr ve mideyi doldurmama konusunda kalc olarak bir alkanlk salamay amaçlar ve bu sayede kiiyi eitir. Dier taraftan iirilmi bir balon mide çknn önünde bir engel oluturarak, midenin çok yava boalmasn ve yiyeceklerin normalden daha uzun süre midede kalmasn salar. Bu durum, tokluk hissinin uzun süre devam etmesine yardmc olur.

lem yarm saat sürüyor

Daha önce mide ameliyat öyküsü, ciddi bir mide hastal, alkol ve uyuturucu alkanl olmayan ve kan sulandrc ilaç kullanmayan herkes balon uygulamas yaptrabilir. Endoskopik olarak anestezi altnda uygulanan ilem yarm saat sürmektedir. Gastroenteroloji uzman tarafndan sönük mide balonu, yemek borusundan geçirilerek mideye yerletirilir. Balon steril bir su ile yaklak greyfurt büyüklüünde iirilir. Hasta ayn gün taburcu edilir. Mide balonun yerletirilmesi sonrasndaki ilk günlerde midede arlk ve doygunluk hissi ve 2 - 7 gün içerisinde ortaya çkan bulant ve kusma genellikle görülebilmektedir. Bu problemler, ilem sonrasnda baz ilaçlar verilerek tedavi ile düzeltilebilir. Nadir olarak görülen inatç kusma ikayetleri, balonun erken çkarlmasn gerektirebilir.

Beslenme ekli ve diyet ile baar salanyor

Mide balonunun uygulanmas için 6 aylk maksimum süreye uyulmas gerekir. Mide balonu 6 ay sonra takld gibi, yine anestezi altnda endoskopik olarak çkarlr. Baz balon tiplerinde çkartma gerekmez. Balon sönerek dk ile atlr. Ameliyat gerektirmeyen mide balonu teknii hastann ortalama olarak 20-25 kilo vermesini salar ancak balon çkarldktan sonra eer hastalar diyet uyumu konusunda istikrarl davranmazsa verilen kilolarn geri alnmas kaçnlmaz olmaktadr.

Mide balonu yaptrdktan sonra dikkat edilmesi gerekenler unlard

Yemek porsiyonlar azaltlmaldr.

5-6 öün eklinde beslenme planlanmaldr.

Küçük lokmalar alarak ve dikey pozisyonda yemek yenmelidir.

Sv alm öün aralarnda, 1,5-2 lt kadar olmaldr.

Yatmadan 2-3 saat öncesinde yemek yemek braklmaldr.

Kzartmalar, kremal yiyecek ve içecekler gibi yal gdalar tüketilmemelidir.

Pasta ve börek her türlü unlu gda, rafine eker kullanlarak yaplm erbetli her türlü tatl diyetten kesinlikle çkartlmaldr.

Ana Sayfaya Git