Mide botoksuna FDA ve EMA onay vermedi

Mide botoksu hakkında konuşan Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gürdal Ören, “Obezite cerrahisi ve obezite hastalarının tedavisinde mide botoksu yok. Mide botoksuna FDA ve EMA onay vermedi'' dedi.

Haberler 22.03.2019 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son zamanlarda da ülkemizde yaygn yaplan mide botoksu ameliyatlar hakknda konuan Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzman Op. Dr. Gürdal Ören, mide botoksuna Amerikan Gda ve laç Dairesinin (FDA) ve Avrupa laç Ajansnn (EMA) onay vermediine dikkat çekti. Op. Dr. Ören, obezite cerrahisi ve obezite hastalarnn tedavisinde ve kendi algoritmalarnda mide botoksu olmadna vurgu yapt. Ayrca Op. Dr Ören, mide botoksunda kullanlan yüksek dozlarn yol aç yan etkiler hakknda açklamalarda bulundu.

MDE BOTOKSUYLA STENLEN SONUçLAR ELDE EDLMED

Mide botoksuna FDA ve EMA onay vermediine dikkat çeken Op. Dr. Gürdal Ören, Mide botoksu, bir bakteriden elde edilen toksinin kaslara enjekte edilerek kaslar geçici süreli felç etme olaydr. Tbba 1990l yllarda girdi. Özellikle yüzdeki krklarn tedavisinde, migren tedavisi, boyun arlarn tedavisinde ve genel cerrahide makatta çatlaklarn tedavisinde kullanlyordu. Burada amaç, kaslar felç etmekti. 2000li yllarn banca acaba botoksu mideye uygulasak, midede kaslar geçici süre felç etsek, mide boalmas gecikmesiyle oluturduu tokluk etkisinden faydalanp obezite cerrahisinde kullanabilir miyiz? diye düünüldü ve bu yönde çalmalar yapld. Fakat çalmalarda istenilen bir sonuç elde edilemedi. Ayrca bu konudaki doz miktarnn belirsiz olmas, midede uygulanacak bölgelerin belirsiz olmas nedeniyle FDA, bu uygulamaya onay vermedi. Ayn ekilde sonuçlarn yine yeterli olmamas nedeniyle EMA da botoksun mideye uygulanmasna izin vermedi ifadelerini kulland.

OBEZTE TEDAVSNDE MDE BOTOKSU YOK

Op. Dr. Ören, sözlerine öyle devam etti: 5-10 kilo fazlas olan ksmi hastalar, Bana etki yapabildii kadar yapsn diyor. Vatandalar çaresizlikten, spor ve diyetle kilo vermeyi baaramadklarndan dolay bir umut olarak mide botoksunu talep etmekte. Bu hastalarda ksa dönemde belli kilo kayb yapsa da, uzun dönemde bu kilolarn korumasnn mümkün olmad saptand. Hastalar kilolarn verseler de daha sonra etki geçici olduu için eski kilolarna geri dönüyorlar. Ayrca ilginç bir çalma yapld Mideye enjeksiyonla botoks yerine acaba basit bir su kullansak nasl olur? diye. Bu, süper obezlere yaplan bir çalmayd. Herhangi bir fark saptanmad. Bunun üzerine obezite cerrahisi ve obezite hastalarnn tedavisinde, bizim algoritmamzda mide botoksu yok diye konutu.

BOTOKSA BALI AN KALP DURMALARI GÖRÜLDÜ

Mide botoksunda kullanlan dozlara vurgu yapan Op. Dr. Ören, Paracelsus dedii gibi, Zehirle ilaç arasnda ki fark dozdur. Mide botoksu uygulamasnda doz belli deil. Kimi çalmada 300 ünite kullanlm, kimi çalmada 400, kimi çalmada 500 ünite doz kullanlm. Botoksa bal ani kalp durmalar, ani kalp ritim bozukluklar, solunum durmalar ve mide duvarnda yapt nekrozla (doku ölümü) mide delinmesi ve buna bal ölümlerde görümütür. Kar- zarar oranna vurulduunda, kar ksm tartlr ama zarar ksm tehlikelidir. Mide botoksu, Türkiyede oldukça yaygn kullanlan ve bir umut olarak görülen bir yöntem. Mide botoksu, yeterince kilo kaybna neden olmamas, yan etkilerinden dolay FDA ve EMAnn botoksun mideye uygulanmasna onay vermemesi nedeniyle bence yaplmamas gereken bir tedavi yöntemi dedi.

Ana Sayfaya Git