Mide bulantısı hastalık habercisi

Yemeği fazla kaçırma, zehirlenme, üşütme, gibi gündelik hayatta herkesin yaşadığı mide bulantısı ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

Haberler 16.03.2018 - 11:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mide bulantsnn böbrek yetmezlii, kulak hastalklar ve kalp krizi gibi hastalklarda da görüldüünü belirten ç Hastalklar ve Nefroloji Uzman Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu Bulant genellikle altnda yatan hastaln kendine ait dier belirtileri ile birlikte görülür ve tek bana ortaya çkmaz açklamasnda bulundu.

Mide bulants herkeste görülebilen ve oldukça yaygn olan bir durum olsa da sindirim sistemi problemleri, iç kulak sorunlar, kontrol altna alnmam yüksek tansiyon veya eker hastal olan kiilerin yan sra kokular ve ho olmayan görüntülere kar ar hassas bir yapya sahip olanlarda daha sk görülüyor.

Mide bulantsnn sebebi psikolojik de olabilir

Gebelik ve psikolojik durumu iyi olmayan bireylerde organik bir hastalk olmadan da mide bulants ve kusmann görülebildiini belirten ç Hastalklar ve Nefroloji Uzman Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu Besin zehirlenmesi, araç tutmas, ishal, migren, uyuturucu alm, kemoterapi uygulamalar durumunda görülüyor dedi.

Mide bulants hafife alnmamal

Uzun süreli bulant durumunda mide ülseri, iç kulak hastalklar, ileri evre böbrek yetmezlii, baz kalp krizi tipleri, kan ekerinin kontrolsüz yükselmesi ve kafa içinde basnç art gibi daha ciddi hastalklarn da akla gelmesi gerektiine de dikkat çeken Doç. Dr. Atasoyu, Araç tutmas, iç kulaktaki dengeden sorumlu yarm daire kanallarnn harekete ar hassas oluuna bal geliir ve araç içinde seyahat ederken ortaya çkan bulant ve sonrasnda kusma ile kendini gösterebilir eklinde konutu.

Mide bulantsna neden olan hastalklar

Mide ülseri: Mide bölgesinde ar, midede yanma, kaynama, hazmszlk gibi yaknmalar olur. Ülser varl midenin normalde olan gdalar ileri doru iten hareketlerinin tersine dönmesine ve böylece bulant-kusma olumasna yol açabilir.

Barsak tkankl: Karn ars, karnda ikinlik, dk yapamama, dkya benzer nitelikte kusmuk çkarma, yüksek ate ile görülür. Barsaklarda mekanik (kitle varl, karn için yapklklara bal vs.) veya kanda potasyum düüklüü gibi elektrolit bozukluunun olmas nedenli tkanklk geliebilir.

ç kulak ve beyincik ile ilgili hastalklar: Bu hastalklarda ön planda dengesizlik ve ba dönmesi yer alr. Ek olarak bulant yaknmas da geliir. Örnein; Meniere hastal, vestibüler nörit, beyincikte kitle varl gibi.

Kontrolsüz hipertansiyon: Hipertansiyonu olan bireylerde tedavi kullanlmamas veya yetersiz tedavi nedeniyle kan basncnn çok yükselmesi durumunda ba ars, ba dönmesi, bulant görülebilir.

Kontrolsüz eker hastal: eker hastal olan hastalarn diyete uyumsuzluk, araya giren enfeksiyonlar veya tedavi yetersizliine bal kan ekerinin çok yükselmesi durumunda diyabetik ketoasidoz ad verilen bilinç deiiklikleri, bulant-kusma, karn ars ile kendisini gösteren bir tablo geliir.

leri evre böbrek yetmezlii: Böbrekler tarafndan vücuttan uzaklatrlmas gereken metabolizma atk ürünlerin atlamamas nedeniyle bulant, kusma, itahszlk, halsizlik, kilo kayb, idrar miktarnda azalma belirtiler oluabilir.

Ana Sayfaya Git