Mide gribi hakkında bilmeniz gereken 5 şey

Mide gribi adını son zamanlarda daha sık duyduğumuz hastalıklardan biri. Aslında normal gripten farklı olarak solunum yolları değil sindirim sistemi üzerinde etki ediyor.

Haberler 22.04.2018 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mide gribine yakalanan kiiler ishal, kusma, bulant, karn kramplar ve atein yükselmesi gibi semptomlar gösteriyorlar. Mide gribine neden olan virüs souk havalar, kapal ve kalabalk yerlerde bulunma gibi nedenlerle vücudunuza yerleebiliyor.

Yeni bir Norovirüs

Norwalk-like virüs adyla tannan virüs grubunun üyesi olan Norovirüs bu hastala neden oluyor. Söz konusu virüs insan vücuduna girdikten sonra sindirim sistemine yerleerek mide ve barsaklarda enfeksiyona neden oluyor. Bu da bu sistem üzerinde sknt yaratarak kusma, ishal, bulant gibi problemlerin yaanmasna neden oluyor.

Herkes bu hastala yakalanabilir

Norovirüsler ya grubu fark etmeden herkesi etkileyebilir. Vücuda yerletikten sonra ömür boyunca çeitli zamanlarda hastal alevleyebilir ve özellikle gelimekte olan ülkelerde bu virüse yakalanma riski daha yüksektir. Baz kiilerde genetik yatknlktan dolay virüs çok daha ciddi sindirim sistemi rahatszlklarna neden olabilir.

Belirtilerine dikkat!

Norovirüs sindirim sistemine yerletiinde midede ve barsaklarda enfeksiyona neden olur. Bu enfeksiyon ise kendini, kusma, krampl ishal, bulant, kas ars ve ate olarak gösterir. Hastaln belirtileri virüsün bedene girmesinden 24-48 saat içinde kendini belli eder. Genelde 1-2 gün iddetli bir ekilde skntya neden olur. Tüm griplerde olduu gibi bol sv almak ve salkl beslenmek hastaln gerilemesi için çok önemlidir.

Bulac bir hastalktr

Mide gribi tüm grip türleri gibi bulacdr. Özellikle enfeksiyonlu hastann dksnda ya da kusmuunda bol virüs vardr. Dier insanlar norovirüsün bulunduu yerlere dokunup ellerini azlarna götürmesiyle bu hastala kolayca yakalanrlar. Bu nedenle özellikle ellerin sk sk ykanmas çok önemlidir. Ayrca hastalk genelde k aylarnda görülür ve bu dönemde salgnlara rastlanabilir. Bu sebeple k aylarna dikkat etmek önemlidir.

Kapal yerlerde dikkatli olun.

Mide gribi özellikle kapal alanlarda hzl bir salgn yaanmasna neden olabilir. Ayrca salata ve meyve gibi iyi ykanmas zor olan yiyeceklerin darda tüketilmesi hastaln bulamasna neden olabilir.

Ana Sayfaya Git