Mide kanseri erkeklerde 2 kat fazla görülüyor

Mide kanserinin görülme sıklığı ülkeden ülkeye göre farklılık gösteriyor. Mide kanserinin sinsi bir şekilde ilerlediğini ve oldukça geç belirti verdiğini anlatan Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Kömürcü, “Mide kanseri erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülüyor” açıklamasında bulundu.

Haberler 16.03.2019 - 12:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mide kanserinin en çok 60-70 yalar arasnda görüldüünü belirten Onkoloji Uzman Prof. Dr. eref Kömürcü, Dünyada kansere bal ölümlerde mide kanseri önemli bir yer alyor. ABDde ve bat Avrupa ülkelerinde yemek alkanlklarnda ve çevresel faktörlerdeki düzenlemeler ile bu hastaln görülme skl azald. Türkiyede ise mide kanseri oldukça yaygn bir ekilde görülüyor. Japonyada bu kanser en sk görülmesine ramen, gelimi erken tarama yöntemleri ve halkn bu konudaki farkndal nedeniyle mide kanserine bal ölüm oranlar çok azald dedi.

Mide kanseri hzl yaylan bir kanser türü

Mide kanserinin genellikle hzl seyreden ve uzak organlara çabuk sçrayan bir kanser türü olduunu vurgulayan Onkoloji Uzman Prof. Dr. eref Kömürcü, Bu nedenle erken evrelerde tespit etmek zordur. Ancak yüzde 20si erken evrede fark edilir. Genellikle midede bir ülser eklinde balar, çevre lenf bezlerini ve organlarn etkileyebilir. Mide kanseri komuluk, lenfatik veya kan yoluyla yaylabilir. Midenin içinden d ksmna doru pankreas, yemek borusu veya barsak gibi çevre organlara doru uzanabilir. Ayrca kanser hücreleri kan yoluyla karacier, akcierler, kemik ve dier organlara yaylabilir eklinde konutu.

Mide kanserinin belirtileri nelerdir?

Mide kanserinin yaylma özellikleri nedeniyle genellikle sinsi seyirli bir hastalk olduunu belirten Prof. Dr. eref Kömürcü, Bu yüzden oldukça geç belirti verir ve belirtiler hastala özgü deildir. Karnda mide bölgesinde belirli-belirsiz bir rahatszlk hissi en sk balangç belirtisidir. Hastaln ileri evrelerinde en sk belirtiler kilo kayb, itahszlk, halsizlik, yutma güçlüü, bulant, kusma, midede dolgunluk ve ikinlik hissidir dedi. Mide kanserinin bazen sadece gizli kanama tespiti ile fark edildiine deinen Prof. Dr. eref Kömürcü, Hastalarn bir ksm karacier büyümesi, karnda sv birikmesi veya sarlk gibi ilerlemi hastalk bulgular ile karmza çkarlar. leri evrelerde sol köprücük kemii üstü lenf bezinde büyümeye neden olabilir açklamasnda bulundu.

Mide kanserinin risk faktörleri

Cinsiyet: Erkeklerde kadnlara göre 2 kat daha fazla görülüyor.

Ya: Mide kanserli hastalarn çou 60 ya veya üzerinde.

Diyet: Risk faktörleri arasnda en çok tanmlanm olan beslenme eklidir. Tütsülenmi, nitrit içeren veya ar tuzlu yiyeceklerden zengin gdalar yiyenlerde mide kanseri gelime riski artyor. Dier taraftan taze sebze ve meyvelerin yenmesi, karatenoid ve yüksek doz C vitamini alm bu hastala kar koruyucu olabiliyor.

Helikobakter pilori (HP) enfeksiyonu: HP genelde midede bulunan bir bakteridir. HP enfeksiyonu gastrit, ülser ve kanser riskini artryor. Bu enfeksiyonun mide kanseri riskini 6 kat art tespit edilmitir.

Sigara: Sigara içenlerde içmeyenlere göre mide kanseri gelime riski daha fazladr.

Aile hikayesi: Mide kanserinin nadir türü ailesel geçilidir.

Dier nedenler: Midede iltihaba neden olan durumlar ve geçirilmi mide ameliyatlar mide kanserine sebep olabilir. Ayrca obezite, kronik atrofik gastrit, reflü, ailesel polipler, pernisiyöz anemi, radyasyon, aflatoksin ve A kan grubu da saylabilir.

Ana Sayfaya Git