Mide kanserinden korunmak

Mide kanseri dünya çapında en yaygın kanserlerden biri olarak biliniyor. Mide kanserine neden olan faktörler arasında yanlış beslenme alışkanlıkları ile sigara kullanımı ilk sıralarda yer alıyor. Mide kanserinden uzak durmak için bu konuda bilinçli ve dikkatli olmak, risk faktörlerinden kaçınmak ve düzenli taramaları ihmal etmemek büyük önem taşıyor.

Haberler 23.12.2021 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

aban YILMAZ

DYARBAKIR-Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. smail Gömceli, 01-31 Aralk Mide Kanseri Farkndalk Aynda, mide kanseri ve alnabilecek önlemler hakknda bilgi verdi.

Mide kanseri sinsice ilerliyor

Mide kanserleri uzun yllar içinde yava yava gelime eilimindedir. Kanser gelimeden önce, midenin iç yüzeyi yani mukozasnda sklkla kanser öncesi deiiklikler meydana gelir. Bu erken deiiklikler nadiren ikayetlere neden olur ve genellikle fark edilmezler. Kanser gelitikçe mide duvarnn daha derinlerine doru ilerler. Tümör, karacier ve pankreas gibi yakndaki organlar içerecek ekilde büyüyebilir. Midenin farkl bölümlerinde balayan kanserler, farkl ikayetlere neden olabilir ve farkl sonuçlar dourabilir. Kanserin yeri de tedavi seçeneklerini etkileyebilir. Örnein, yemek borusu ile midenin birleim yerinden balayan kanserler genellikle yemek borusu kanserleriyle benzer ekilde tedavi edilir.

Mide kanserine neden olan etkenler unlard

Mide kanserinin ana nedeni, mide yüzeyindeki hücrelerin hzla büyümesine ve sonunda bir tümör oluturmasna neden olan genetik deiimlerdir. Bir kiinin mide kanserine yakalanma riskini artrabilecek risk faktörleri unlar içerir:

* Erkek cinsiyet

* Ailede mide kanseri öyküsü

* Sigara içmek

* Obezite

* Helicobacter pylori (H. pylori) bakterileri enfeksiyonu

* Tuz oran yüksek diyet alkanl

* Meyve ve sebzeden fakir diyet alkanl

* Reflü hastal

Mide kanseri iareti olabilecek bu belirtilere dikkat!

1. Mide bulants ve kusma

2. Yutma güçlüü

3. Göüste arl yanma hissi

4. Kilo kayb

5. Halsizlik

6. Kan kusma (ileri aamalarda)

Mide duvarnn ne kadarn kapsadn bulmak gerekiyor

Mide kanseri tehisine yardmc olmak için birkaç farkl test kullanlabilir. Bilgisayarl Tomografi ve Manyetik Rezonans görüntüleme gibi radyolojik testler, midedeki tümör yeterince büyükse bunu belirlemeye yardmc olabilir. Bir kitle radyolojik testlerde görülebilecek kadar büyümeden önce tan koymak veya erken kanseri tespit etmek için üst sindirim sistemi endoskopisi kullanlr. Tümörden biyopsi alnmasn da salayan bu yöntemde, mideye azdan ince bir kamera ile girilerek inceleme yaplr. Bir tümörün mide duvarnn ne kadarn kapsadn bulmak ve kanserin evresini deerlendirmeye yardmc olmak için, özel bir endoskop tipi olan endoskopik ultrason ya da PET/BT incelemesi kullanlabilir.

Tümörün yerleimine göre tedavi planlanyor

Mide kanserini tedavi etmek için birkaç yaklam vardr. Erken evrede bir mide kanseri söz konusu ise üst endoskopi araclyla endoskopik submukozal diseksiyon yöntemi ile tümör çkarlabilir. Tümör midenin yüzeysel katmanlarnn ötesine geçtiinde, tümör içeren midenin tamamn ya da bir ksmn çkartmak için ameliyat gerçekletirilir. Bunun dnda radyoterapi ve kemoterapi tedavileri, tümör hücrelerini öldürmek için radyasyon nlar ve ilaçlarn kullanld dier tedavi yöntemleridir. Günümüzde; cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi mide kanseri tedavisinin birbirini tamamlayan bileenleridir.

Mide kanserini önlemek için bunlara dikkat edin;

Mide kanseri aadaki uygulamalarla önlenebilir ya da kanser riski en aza indirilebilir.

* Meyve ve sebzelerden zengin, tuz ve krmz etten fakir, salkl bir diyet alkanl edinmek.

* Salkl kiloyu korumak ve düzenliegzersiz alkanlklar edinmek.

* Sigara kullanmamak ve içilen ortamlarda bulunmamak..

* Ailede kanser öyküsü varsa düzenli tarama tetkikleri yaptrmak.

Ana Sayfaya Git